Etä-Äiti

E niin kuin etä-äiti - etä-äidin aakkoset

Teksti:
Helka Belt

Vauva.fin blogisti Tiitukatariina haastoi blogikirjoituksessaan äitibloggaajat kirjoittamaan omat Äitiyden aakkosensa. Blogiyhteisömme blogisti Älyllistä äitiyttä muun muassa tarttui haasteeseen.

Näin uutena Vauvan blogiyhteisön jäsenenä ajattelin itsekin tehdä tämän, jotta lukijat tutustuisivat minuun sekä samalla voisin tuoda esille etä-äidin näkemyksiä äitiydestä. Samalla myös näkemyksiä teinin äitinä olemiseen.

Joten kiitos Tiitukatariina haasteesta, tässä

Etä-äidin äitiysaakkoset

A niin kuin ajatukset muualla. Ajatukset usein ovat etälapsessa, vaikka itse on fyysisesti muualla. Mutta toisaalta myös välillä arki vie mukanaan ja ei niin aktiivisesti ajattele äitiyttä. Kyllä, uskallan sanoa tämän ääneen.

B niin kuin biologia. Koulujutuissa voin sen verran auttaa etä-äitinäkin, että olen kysellyt kokeeseen varten koealueesta asioita, tarkastanut esseekirjoitukset ja valoittanut varsinkin lukuaineiden ajatusmaailmaa. Matemaattiset aineet eivät ole minun vahvuuteni.

C niin kuin celsiusaste. Koska etälapseni on keskittymiskyvyltään hieman hataralla tasolla, pitää aina katsoa, millaista säätä on luvattu. Kun etälapsi saapuu, pitää osata ohjeistaa oikeanlaiset vaatteet mukaan.

D niin kuin Duudsonit. Etälapseni idolit. Osoittaa jo huolestuttavia kiinnostuksen merkkejä kaikenlaiseen hurjapäisyyteen.

E niin kuin etä-äiti. Etä-äitiyteen on kasvanut ja sen kanssa oppinut tulemaan toimeen. Silti edelleen en ajattele itseäni ensisijaisesti etä-äitinä vaan ihan tavallisena äitinä lapsilleni.

F niin kuin fiilis. Äiteily on usein eri fiiliksien kanssa elämistä. Varmasti ihan joka äiti ja vanhempi tämän tietää. Saman päivän aikana voi tunteet heitellä sekä äidillä että lapsella nollasta sataan ja maasta kattoon. Sehän se on elämän rikkaus.

G niin kuin g-piste. ”Äiti, mikä se g-piste on?” Näitä alkaa tulla. Eilen katsoi, että mikäs tämä liukuvoide oikein on. Teinit ja tiedonhalu! Kohta ollaan pulassa tämän komean teinipojan kanssa!

H niin kuin halaus. Halataan aina, kun näemme! Ihanaa, että myös teini uskaltaa ja haluaa vielä halata.

I niin kuin ikävä. Ikävä on joskus aivan suunnaton. Sydäntä puristaa ja silmiä kirvelee. Silloin usein menen lapseni sänkyyn ja halaan uninallea. Toisaalta lasten tuoksu lastenhuoneessa on välillä sietämätön. Silloin pitää laittaa lastenhuoneen ovi kiinni.

J niin kuin jäätelö. Etälapseni rakastaa jäätelöä, joten tämä hemmotteleva etä-äiti ostaa sitä aina pakkaseen valmiiksi.

K niin kuin kalenteri. Joskus kiireisen teinin elämä harrastuksineen, kouluineen ja läksyineen ja toisaalta minun elämä vuoroviikkoäitinä, työntekijänä ja freelancer-kirjoittajana johtaa siihen, että yhteisen ajan löytäminen on taidelaji. Ai niin, mites se oma sosiaalinen elämä..?

L niin kuin lähivanhemmuus. Etälapseni lähivanhempi on hänen isänsä. Lähivanhemmuus/etävanhemmuus- tematiikkaa on tässä saanut miettiä aika tarkkaankin, mutta käytännön elämässä se tarkoittaa sitä, että lapsi asuu ja käy koulua siellä ja on luonani joka toinen viikonloppu ja useamminkin, kun siitä sovitaan.

M niin kuin muutto. Kesäkuussa muutan lähemmäksi etäpoikaani. Molemmat olemme siitä todella innoissamme. Pääsee käymään päiväseltäänkin, ei tarvitse suunnitella niin tarkkaan matkustusasioita.

N niin kuin nipotus. Tai sen puute. Meillä ei niin nipoteta siivouksesta tai kellonajoista tai muista. Etävahemman etuoikeus. Kun ei ole sitä jokapäiväisessä arjessa elämistä, ei tarvitse olla niin justiinsa sitten minun luonani. Katso kohta J.

O niin kuin olisitpa täällä. Niin. Se ikävä. Kun se yllättää, on se kaikennielevää. Katso kohta W.

P niin kuin perutut käynnit. Todella usein joudumme perumaan tapaamiset, koska harrastukset, koulu, kaverit ja muut menevät ”edelle”. Se sattuu joka kerta, mutta siihen on jo tottunut. Katso kohta W.

Q niin kuin Quantum of Solace. Bond-leffat ovat molempien lemppareita. Niitä on mukava katsoa yhdessä. Elokuvaharrastus yhdistää minua ja etäpoikaani. Parasta on, kun poika tulee kotiin ja ostamme hurjasti herkkuja ja kääriydymme peiton alle leffaa katsomaan.

R niin kuin rakkaus. Etä-äitiys ei vähennä YHTÄÄN äidinrakkautta lastaan kohtaan. Toisinaan se on varmasti väkevämpää joskaan ei varmasti voimakkaampaa kuin lähivanhemman, joka arjessa ei aina ehdi miettimään tunneasioita.

S niin kuin syyllisyys. Katso kohta I. Syyllisyys siitä, ettei ole mukana lapsen arjessa, on joskus todella kova. Sitten koittaa muistella, että tämä järjestely meillä oli lapsen pyyntö ja jokaisen sen hetkinen etu. Ei aina auta. Syyllisyys painaa silti. Ja sitten kun on ne muiden katseet…”ai…olet etä-äiti..” Juu. Olen. Pää säkkiin. Hävettää. Ei saisi, mutta näin vain on.

T niin kuin Tinder. No mites tämä liittyy äitiyteen? No yhdessä siellä joskus katsomme (usein kyllä ihan vitsimielellä), kuka sieltä vois napata minun koukkuuni. Etälapseni on melko vakuuttunut, että minun verkot vesillä vielä joskus tuottaa tulosta. Onneksi luotto omaan äitiin on kova! Kun oma luotto itseensä ei niinkään aina ole. En ole sitä halutuinta kamaa sinkkumarkkinoilla. Kahden lapsen äiti, kaksi eri eksää, kahdet eri systeemit. Do I need to say more?

U niin kuin uni. Minä ja etälapseni tykkäämme nukkua ja pitkään. Tosin oman sanansa tähän on sanottavana taaperollani, jolla voi olla vähän eri näkemys, kuinka pitkään aamuisin nukutaan.

V niin kuin Ville. Lapseni nimi. Paras nimi maailmassa.

W niin kuin WhatsApp. Luojan kiitos on tämä! Käytössä päivittäin. Onneksi lapsi tykkää viestitellä etä-äidilleenkin. Sydämiä paljon.

Y niin kuin yhteishuoltajuus. Meillä on lapsemme yhteishuoltajuus. Yhdessä päätämme tärkeistä asioista. Meillä kommunikaatio on erittäin hyvää lapsen isän kanssa.

Z niin kuin Zlatan. Olen niin sanotusti joutunut jalkapallon maailmaan tutustumaan, koska lapseni intohimoisesti sitä seuraa. Sinänsä ihan viihdyttävää seurata. Harrasti myös itse pitkään jalkapalloa. Nykyään pelaa koripalloa.

Ä niin kuin äiti. Tämä on varmaan kaikilla äitibloggaajilla tässä. Olen äiti, ennen kaikkea aina äiti lapsilleni. Maailman paras asia.

Ö niin kuin örkki. Teinipoika ja tietokonepelit. Ei tarvitse muuta sanoa. Siellä niitä seikkailee vaikka minkälaisia örkkejä. Pitää todella tarkkaan myös seurata, minkälaisia pelejä poika pelaa. Lähi-isän luona on todella tarkat rajat, joten niitä rajoja minunkin luonani noudatamme, vaikka muutoin voikin olo olla vapaampaa.

 

Olipa ihana miettiä näitä ihan kunnolla. Kiitos Tiitukatariina!

 

Aakkostellen, Etä-äiti

Seuraathan jo facebook-sivujani?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X