Etä-Äiti

Ei erosta tarvitsekaan päästä yli helposti tai ilman tuskaa

Teksti:
Helka Belt

Erosta ei tarvitse "selvitä" helposti.

Miksi en pääse eteenpäin, miksi vain itken, miksi en voi jo paremmin, enkö koskaan parane?

Usein kuulee eronneilta tällaisia sanoja. Tuskastumista siitä, kun vieläkin tekisi vain mieli maata ja itkeä, vaikka erosta on jo kuukausia.

Voi hyvä ihminen, anna itsellesi armoa. Ero on yksi elämän isoimmista kriiseistä. Ei siitä tarvitsekaan selvitä yhdessä illassa, päivässä, viikossa tai kuukaudessakaan.

Lue myös: Ero on aina kriisi, mutta mahdollisuus myös uuteen

Eronneet pelkäävät surua ja tuskaa. Voi tuntua helpommalta uskotella itselleen, että koska ero oli juuri oikea ratkaisu, ei minusta niin pahalta tunnu. Voi jankuttaa itselleen päivittäin, että en itke, en sure, ei tunnu pahalta. Koska jos myöntää, että sattuu, silloin menettää kontrollin koko elämäänsä. Silloin astuu tilalle pelko: miten minä oikeasti selviän tästä? Tuska on liian suuri kantaa.

Minua helpotti tieto, että tästä selviää kyllä. Tämäkin menee ajallaan ohitse. Vaikka tuska ja kipu ovat valtavia juuri sillä hetkellä, tiedän, että ne helpottavat kyllä. Annoin tunteiden tulla juuri niin voimakkaina kuin ne olivat. En taistellut niitä vastaan. Se itseasiassa vapautti energiaa ja voimia eron käsittelyyn.

Minua helpotti tieto, että vaikka nyt sattuisi kuinka, tämäkin menee ajallaan ohitse.

Eroseminaarikoulutuksen käytyäni ymmärsin vielä paremmin niitä asioita, joita eron jälkeen eteen pompahtaa. Siksi puhun eronneille armosta: hyvänen aika, sinä käyt läpi suuria menetyksiä, et vain puolisostasi, mutta unelmistasi, ystävistäsi, ehkä lapsistasikin. Ei niistä tarvitse viikonlopussa selvitä. Ole armollinen itsellesi.

Joskus kahvikupillinen takapihalla on tarpeeksi. Ei tarvitse keksiä vapaalle viikonlopulle muuta. Aika ei mene hukkaan, vaikket tee mitään. Koska teet sitä tärkeintä työtä: tunteiden ja menetyksen käsittelyä. Siksi eronneen ei tarvitse miettiä, että nyt on pakko tehdä kaikkea järkevää, kun lapsetkin ovat poissa ja kun viimein saan olla yksin.

Lue myös: Eronnut, pyhitä eron jälkeinen aika itsellesi

Kestää aikansa löytää itsensä. Siksi se mitääntekemättömyys onkin tärkeintä työtä, mitä voit eron jälkeen tehdä. Ja sen kuuluukin sattua. Älä pelkää tunteitasi. Nekin helpottavat aikanaan.

Facebookin vertaistukiryhmä eronneille

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Apua eroon etänä!🌼Voit olla juuri eronnut, erostasi voi olla jo kauankin, sinulla joko on tai ei ole lapsia, asut jo uudessa perheessä tai vasta harkitset eroa. Hyödyt kurssista joka tapauksessa! Etätukikurssi maksaa 35€. Jos haluat ostaa myös kirjani “Lapsellinen ero”,maksaa kurssi ja kirja sinulle yhteensä 50€. Hinnat sisältävät alvin. Mitä etätukimuotoni sisältää? . 🌼Ennakkokyselyn, jonka lähetän sinulle sähköpostilla. 🌼3x45minuutin puhelua viikon välein, jossa käydään läpi antamiani tehtäviä ja sinun tilannettasi. 🌼Viikottain tehtäviä. 🌼Kirjallisuussuosituslistan, josta saat lisäapua eroosi tai parisuhteeseesi 🌼Mahdollisuuden jatkoon, jos näin yhdessä sovimme. 🌼Kurssin lopuksi saat vielä pdf-dokumentin, johon olen koonnut juuri sinun tilanteeseesi sopivia neuvoja ja vinkkejä. Aiheina ovat sinun parisuhdetarinasi, lapsuutesi opitut käyttäytymismallit, eron tuomat tunteet sekä suuntautuminen kohti tulevaisuutta. Jos sinulla on lapsia, voit halutessasi käyttää yhden puhelu- ja tehtävä kerran varsinkin erovanhemmuusteemoihin. Mihin etätukeni perustuu? Minulla on monen vuoden erokokemusasiantuntijakokemus, olen käynyt Suomalaisen eroseminaariohjaaja -koulutuksen, pitänyt eroseminaaria tänä keväänä, kirjoittanut kirjan eroperheistä ja kirjoittanut vuosia eroista ja eroperheiden asioista. Minulla on myös vahva kokemus vertaistukiryhmien vetämisestä vuosien ajalta. Olen koulutukseltani teologi ja opettaja. Lisätietoja viestillä tai helka.belt@gmail.com 💛 #apuaeroon #tukeaeroon #avioero #erostaeteenpäin

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti -blogi (@belthelka) jakama julkaisu

Terveisin, Helka

X