Etä-Äiti

”Ei kai erosta tarvitsekaan kokonaan päästä yli?” – Erosta ehkä, mutta suhteista ei? Minulle jokainen suhteeni on edelleen tärkeä

Teksti:
Helka Belt

Onko erosta tai suhteesta pakko päästä kokonaan "yli"?

Mitä tarkoittaa, että on erosta yli? Tai päässyt yli suhteesta? Ettei enää sure, tunne, halua takaisin, mitä?

Marianna Stolbow sanoi Ylen dokumentissa ”Kuinka erosta pääsee yli?”, että tarvitseeko erosta päästä kokonaan yli? Hän selitti tätä sillä, että erosta voi aina tehdä oppimiskokemuksen, oppia itsestään paljon ja kasvattaa itsetuntemustaan ja -tuntoaan. Olen samaa mieltä. Mutta mielestäni tämä voisi tarkoittaa enemminkin tätä: suhteesta ei tarvitse päästä kokonaan ylitse.

Erosta ylipääseminen tarkoittaa näkemykseni mukaan sitä, että on käynyt läpi eroprosessiin kuuluvat tunteet, kuten vihan, surun, pettymyksen ja ahdistuksen. On saanut kasvatettua itsetuntoaan niin, että ymmärtää edelleen olevansa rakastamisen arvoinen ja tärkeä. Oma elämä tuntuu hyvälle yksinkin. Maallikkokielessä ehkä sanottaisiin, että ei enää sure mennyttä suhdetta.

Lue myös: Me ei olla enää me – Helvetti kun sattuu

Tämä on hyvä etappi. Silloin on päässyt erosta eteenpäin. Mutta vaikkei sure mennyttä suhdetta, voi se olla edelleen silti tärkeä. Olen miettinyt, tarvitseeko suhteiden yli päästä siinä mielessä, ettei niitä enää ajattelisi lämmöllä? Tunnen edelleen haikeutta useita menneitä suhteita ajatellessani.

Niissä on ollut paljon hyvää, jotka ovat osa muistojani. Eroihin johtaneet syyt ovat olleet ennen kaikkea minussa, minun epävalmiudessa. Suhteet ovat olleet hyviä. Niissä on ollut rakkautta ja arvostusta. Ne ovat tärkeä osa minua.

Minulla on ollut useita onnistuneita ja ihania suhteita.

Lue myös: Milloin erotuska oikein loppuu?

En aio hävittää muistoja tai tietoisuutta siitä, että nämäkin suhteet ovat tapahtuneet ja ovat tärkeitä minulle. Ne ovat olleet onnistuneita, vaikka ovatkin päättyneet. En enää koe epäonnistuneeni. Olin niissä juuri sellainen, kuin silloin kykenin. Enempää ei kukaan voi vaatiakaan.

Erosuru kestää aikansa. Sen jälkeen on mielestäni tärkeää, että osaa ajatella suhteesta myös hyvää. Se on osa henkilön historiaa, eikä sitä tarvitse unohtaa. Emme me puhu kauniiden joulujen tai ihanan lomamatkankaan yli pääsemisestä. Samoin suhdekin voi olla tärkeä, vaikka se on ohitse. Kun pääsee tällaiseen ajatukseen, SILLOIN on päässyt erosurusta yli.

Lue myös: Keinoja selvitä erosta

Terveisin. Helka

X