Etä-Äiti

Ei tuu kesää

Teksti:
Helka Belt

Ei tuu kesää.

Tänä kesänä tämän voi tietenkin ottaa ihan kirjaimellisestkin. Jokainen tuijottaa huumaantuneena tuttua meteorologia televisioruudun takana. Repeääkö jo tämä ammatti-ihminenkin näille keleille vai pitääkö pokka tällä kertaa. 

Kesää odotetaan. Säätä vahdataan joka päivä. Ei vielä tarvitsekaan tulla helle. Nauretaan niille, jotka nyt jäivät lomille, ulkona viisi astetta lämmintä ja räntää sataa. Juhannuksena oli kylmempi kuin jouluna. Tuttu lause. Mutta helteen pitää tulla silloin, kun oma loma alkaa. Muuten ei tule mistään mitään.

Kesä menee piloille, jos ei säitä pitele. Kesällä on pakko tapahtua koko vuoden elämä. Suomalaiset tarpovat lumessa ja rännässä kolmeneljäsosaa vuotta leuka kiinni rinnassa. Ketään ei katsota, kenellekään ei puhuta. 

Mutta kun kesä tulee. Minihameet, paljaat sääret. Upetat miehet ja lihaksikkaat, paljaat käsivarret. Bikinit ja aurinkorasvan tuoksu. Suomalainen herää eloon. Jutellaan jopa tuntemattomille. Örmy kansa muuttuu iloiseksi kesäkansaksi.

”Kesällä on pakko tapahtua koko vuoden elämä.”

Kun on kesä. Sitten nautitaan. Sitten grillataan. Sitten mökitellään. Sitten matkustetaan. Sitten höylätään luottokortti tappiinsa. Kun on kesä. 

Nyt on kesä. Ei minulle niin väliä näistä ilmoista. Ilma kuin ilma niin pojat ovat täällä ja nyt nautitaan. No, eipä tuu kesää.

En osaa nauttia. Alkaa ahdistamaan. Loma on ohi ennen kuin alkoikaan. Kun ensimmäisellä viikolla on molemmat pojat. Sitten on toinen poika. Sitten toinen. Vikalla tehdään vähän ekstratöitä. Apua. Kesäloma meni ennenkuin edes alkoikaan. Ahdistaa. Stressaa.

Mikä on kun pitää stressata lomaa. Kun on niin kiire nauttia. Kiire olla tekemättä mitään. No nyt voi nukkua. No ei tuu kesää! Herään joka aamu kello viisi stressaamaan kun on kiire nauttia lomasta. Kun toisaalta voisin nauttia hiljaisista aamuista ennen kuin pojat heräävät. On sitä kuuluisaa omaa aikaa. Ei tarvitse katsoa kelloa, milloin on lähdettävä töihin. Ja nyt on loma. Nukutaan päiväunet jos siltä tuntuu.

Joo. Ei tuu kesää. Päiväuniaikaan on kirjoitettava blogia, tutkittava kirjoja, siivottava keittiö, sisustettava uusi koti.

”Elämä on nyt.”

Ei hyvänen aika. Tämähän on ihan tyhmää. Tajusin sen tänään.

Pysähdyin. Otin päiväunet. Ihan keskellä päivää ja en tehnyt yhtään mitään. Tuli kesä. Tuli nautinto. Elämä on tässä ja nyt. Näissä pienissä hetkissä.

Kesä tuli. Kesä tuli meidän kotiin. Tuli rauha. Ja onnellisuus.

Elämä on nyt. Tartu siihen.

Terveisin, Etä-äiti

X