Etä-Äiti

Ei useasti eronnut onnistu enää suhteissaan, miksi edes yrität?

Teksti:
Helka Belt

Olenko epäonnistunut, koska parisuhteeni ovat päättyneet eroon?

Useasti eronnut, ei pitkiä parisuhteita. Tuskin onnistuu.

Valitettavasti kuulen nämä sanat päässäni. En vain siksi, että keksisin ne, vaan siksi, että olen oikeasti ne kuullut. Sanottavan minulle, haukkuna tai totuutena, en tiedä, mutta silti ne satuttivat.

Tiedän, mitä on puhuttu. Jopa lähipiirissäni. No, katsotaan, kuinka kauan tämä kestää. Toiset toivovat vilpittömästi parasta, mutta hiljaisesti sanovat itselleen: tuskin onnistuu.

Ikäänkuin haluaisin olla tällaisten puheiden aihe. Pilkan kohde tai naurun syy. Ikäänkuin minulle olisi ollut helppoa yrittää uudelleen ja uudelleen. Toivoa ja rakentaa uutta. Jokainen ero on satuttanut valtavasti. Jokaisen eron jälkeen olin varovaisempi kertoessani mitään uudesta suhteesta.

Kukapa sitä haluaisi naurunalaiseksi joutua.

Ovatko suhteet epäonnistuneet, koska ne ovat päättyneet?

Olen joutunut miettimään paljon sitä, ovatko suhteet epäonnistuneet, koska ne ovat päättyneet. Jos näin on, olen epäonnistunut aika monta kertaa elämässäni. Olen kuitenkin oppinut ymmärtämään, että jokainen suhde on ollut tärkeä, opettanut jotain, tuonut elämääni paljon. Ne ovat päättyneet, mutta silti ovat olleet onnistuneita. Jokaiseen olen ryhtynyt toivoen, että tämä kestäisi. Niin ei ole kuitenkaan käynyt.

Onhan se mietittävä, miksi näin on.

Ehkäpä siksi kesti todella kauan, ennen kuin uskalsin tuntea tai myöntää itselleni, että kaipaan vielä läheisyyttä ja jopa parisuhdetta. Halusin onnistua yksin. Halusin olla onnellinen. Olla ONNISTUNUT. Siksi varovaisuus parisuhdeasioissa on kasvanut osaksi minua.

Osittain siksi, etten halua tuottaa pettymystä, en itselleni enkä läheisilleni. Mutta en halua myöskään satuttaa enää itseäni tai joutua jälleen satuttavien puheiden kohteeksi.

Eronnut ei ole epäonnistuja. Eronnut on kokenut rakkautta, surua, tuskaa, elämää, saanut kokemuksia ja oppinut itsestään. Eronnut on vahvistunut, löytänyt itsestään ne puolet, joita arvostaa. Eronnut osaa vaalia aitoa välittämistä ja aitoja tunteita. Eronnut on rakkauden arvoinen ja arvokas ihminen. Mennyt ei sanele tulevaa.

Mennyt voi opettaa olemaan vahvempi tulevaisuudessa.

Lue myös:
Miksi parisuhteeni päättyvät aina eroon?
Uskaltaako erojen jälkeen enää rakastua?
Rikkoutunut unelma ydinperheestä – olenko siis epäonnistuja?

Terveisin, Helka

X