Etä-Äiti

Kun nukkuminen ja hengittäminenkin kiellettiin tai niitä kontrolloitiin – Elämää alistavassa tai narsistisessa suhteessa

Narsistin tai narsistisen ihmisen kanssa parisuhteessa eläminen on painajaismaista. Mikään sääntö, joka pätee normaalissa suhteessa, ei enää toimikaan.

Teksti:
Helka Belt

Pelkäsin nukahtamista alistavassa suhteessani.

Narsistin tai narsistisen ihmisen kanssa parisuhteessa eläminen on painajaismaista. Mikään sääntö, joka pätee normaalissa suhteessa, ei enää toimikaan.

Olen elänyt itse tällaisessa suhteessa mutta myös blogini ja kirjani kautta tutustunut tarinoihin, jotka muistuttavat omaani. Valitettavasti näissä suhteissa on hyvin paljon samanlaisia piirteitä. Seuraavat esimerkit ovat lukijoideni tai omasta elämästäni. Huomaathan, että jokainen kokemus on kuitenkin ainutkertainen ja jokainen tilanne erilainen. 

Katso suosittu tunnelukkokurssini täältä. Apua eroon ja eronneille täältä.

Suhteen alku ei ollut kamalaa kenelläkään. Kaikki kuvaavat sen ihanaksi ja uskomattomaksi ajaksi. Muistan ajatelleeni, että voiko näin ihanaa ihmistä ollakaan. Kaikki muu alkoi tuntumaan harmaalta ja tylsältä. Oli tämä yksi, joka lupasi muuttaa elämäni paratiisiksi. Mutta nuo lupaukset, hunajaiset puheet ja rakkaudenosoitukset muuttuivat hyvin pian vaatimuksiksi, haukuiksi, alistamiseksi – niin fyysiseksi kuin henkiseksikin – jotka pitivät kiinni kuin tiukkaan sulkeutunut lihansyöjäkasvi. Samanlaista elämä alistavassa suhteessa onkin kuin tuollaisen kasvin sisällä. Ei pääse liikkumaan minnekään, on vankilassa. Seinät liikkuvat lähemmäksi päivä päivältä ja lopulta tukehtuu.

Pahinta on, että elää jatkuvassa deja vu -ilmiössä, koska sama tukahduttava näytelmä toistuu uudelleen ja uudelleen. Kun tuntuu, ettei jaksa enää, saa vähän liikkumatilaa. Ja sitten haluaakin jälleen jäädä. Ja kaikki alkaa alusta kuin jokin huono näytelmä, jota esitetään uudelleen ja uudelleen. Joka kerta ajattelee, että enää en tällaiseen suostu ja lähden menemään. Ja joka kerta taas uskoo lupauksiin. Ja näytelmä alkaa uudelleen. Sitä tietää jo, mihin tilanne on menossa, mutta on silti voimaton pysäyttämään tuota oravanpyörää.

Alistaja haluaa kontrolloida toisen koko elämää, koska on äärimmäisen epävarma itsestään.

Alistaja haluaa kontrolloida toisen koko elämää. Hän käskee, mitä ja milloin syödään, miten ruoka tehdään, miten saa pukeutua, mihin saa mennä ja mitä sanoa, kenen kanssa olla yhteydessä, mitä kouluja saa käydä ja millaisen työn saa  valita. Joskus niin naurettavalta kuulostava juttu kuin että tuollaista tenttikirjaa et saa lukea, koska kannessa on tuollainen kuva, on täyttä totta. Minulle se oli. Sain hylätyn tuosta tentistä. 

Alistaja voi kontrolloida seksiä ja jopa hengittämistäkin. Loppujen lopuksi minulle kerrottiin, milloin saan nukahtaa. Joskus valvoin neljään asti yöllä, vaikka aamulla oli töitä ja koulua. Jos hän halusi jutella, minun piti jutella, vaikka keskellä yötä. Kun minua ahdisti liikaa ja yritin lähteä pois kotoani, hän esti oven aukaisemisen. Kun olin nukahtamassa, minut herätettiin. Joskus menin keskellä yötä suihkuun, koska haisin kuulemma pahalle.

Tärkeintä narsistille ja/tai alistajalle tässä toiminnassa on, että toiselta viedään valta vaikuttaa mihinkään, jolloin hän kokee olevansa tilanteen herra. Koska narsistit ovat oikeasti hyvin epävarmoja itsestään, he ahdistuvat, jos he eivät koe olevansa johtajia. Siksi heidän toimintansa on pakottavaa: heidän on PAKKO hallita. Siksi toisella ei saa olla omia mielipiteitä ja ympärillä olevien läheisten varoittavat tai auttavat sanat lukitaan ulkopuolelle. Koko elämä tapahtuu kuplan sisällä, johon ketään muuta ei oteta.

Toisella ei saa olla omia mielipiteitä ja ympärillä olevien läheisten varoittavat tai auttavat sanat lukitaan ulkopuolelle.

Tämän takia muuttuu avuttomaksi ja tarvitsee apua narsistilta. Ei voi elää ilman toista. On hyvin yleistä, että myös rahat ovat alistajan valvonnan alla, jolloin ei olisi edes rahallisesti mahdollista lähteä. Siksi vihaan kysymystä, miksi sitten jäit siihen, jos se oli niin kamalaa. Koska se ei kerta kaikkiaan ollut MAHDOLLISTA.

Siksi tuollaisesta suhteesta onkin niin vaikea lähteä, kun ei ole enää muita ihmisiä elämässään tai kontrollia omiin asioihin. Alistaja on saanut muut kaikkoamaan alistetun elämästä tai kontrolli voi yltää koko lähipiiriinkin. Ystävät ja läheisetkin voivat uupua ja he pelkäävät oman jaksamisensa puolesta. Alistettukin on voinut suututtaa heidät haukkumisellaan, koska on alkanut uskomaan alistajan aivopesua siitä, että muut ovat meitä vastaan ja ainoa, jota kannattaa kuunnella, on suhteen toinen osapuoli.

Monet kertovat, että katuvat juuri tätä eniten. Että ovat ajaneet suhteensa takia kaikki aidosti välittävät ihmiset pois elämästään. Siskoni on sanonut useaan otteeseen, miten hän seurasi avuttomana vierestä, kuinka elämäni muuttui huonompaan suuntaan ja en enää kuunnellut hänen varoituksiaan. Olin vihainen ja riitelin hänen kanssaan koko ajan. Se johtui siitä, että tiesin sisimmissäni, miten suhteeni on sairas ja elämäni kamalaa, mutta en vain osannut löytää ulospääsyä. 

Tiesin sisimmissäni, miten suhteeni on sairas ja elämäni kamalaa, mutta en vain osannut löytää ulospääsyä. 

Joskus se kuitenkin löytyy ja onneksi löytyi minullekin, viimeisillä hetkillä.

Useat sanovat, että jossain vaiheessa tulee se yksi asia, joka pysäyttää ja silloin viimein ymmärtää, että näin ei voi jatkua. Itse ymmärsin, että olen menettämässä oman lapseni, jos jatkan tuota suhdetta (kummankaan lapseni ei isä ei ole suhteen osapuoli, jota tässä tekstissäni olen kuvaillut). Silti lähteminen oli hyvin vaikeaa ja sain onnekseni ulkopuolista apua. Toiselle herätys voi olla, että huomaa olevansa itsetuhoinen. Mikään tai kukaan ei ole sen arvoinen, että menettäisi oman elämänsä. Joillekin avunhuuto on ollut heidän oma masentumisensa. Heidän psyykensä kertoo, että näin ei voi enää jatkua.

Apua on tarjolla, jos sitä haluaa ja pystyy pyytämään. Joitakin voi auttaa, jos kuulee muiden samassa tilanteessa olevien tarinoita ja keinoja selviytyä. Minulle tämä on ollut tärkeä apu ja haluan siksi myös antaa tätä vertaistukea muille, jotka ehkä ovat akuutisti vielä tuollaisessa suhteessa. Myös kirjassani kerroin muutamien henkilöiden tarinan siitä, kuinka he pääsivät pois tuhoisasta suhteestaan. Jollekin voi olla elintärkeä apu kuulla, ettei ole yksin tilanteessaan; että toisetkin ovat lähteneet ja selvinneet. Tärkeintä on kurottaa kohti apua ja ymmärtää, että tilanteen on muututtava.

Alistava suhde jättää aina jälkensä, mutta siitä voi selvitä. Sinäkin voit selviytyä. Pyydä apua, sitä on tarjolla.

Katso lisätietoa: Narsistien uhrien tuki ry

Lue myös: Lapsuudessa koettu riittämättömyyden tunne voi ajaa aikuisiässä alistavaan suhteeseen. Täältä voit lukea muita narsistiseen suhteeseen liittyviä tekstejäni.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

#tb #2011 😭😪😟 Tämä kuva ahdistaa. Kyllä. Näytän iloiselle. Mutta en ole. Lasien alla ovat itkeneet silmät ja mustelmainen sielu. 😑 ”En edes itse aina enää tajua, miten kamalaa se oli”, sanoin siskolleni, joka itki. ”Kun vain ajattelenkin, missä helvetissä sinä elit..” sisko sopertaa. On ihmismielelle tavallista sulkea kamaluudet jatkuvasta tajunnasta, jottei ne paina jokapäiväistä elämää liiaksi. Niin, elin silloin maanpäällista helvettiä. Kirjoitin, miten lopulta hengittäminenkin ja nukkuminenin piti kysyä, saako sitä tehdä: Linkki suoraan tekstiin nyt päivän ajan @etaaiti profiilissa. ☝️ Menneellä viikkolla kuvasin noita aikoja: silloin kun elämä tapahtui. Ajattelen elämääni usein ennen ja jälkeen. Ennen kuin se kamala tapahtui. Tämä kuva on otettu silloin, kun itkin aamulla. Poika oli jo ollut kauan isänsä luona ja en ollut nukkunut koko yönä. Minua oli haukuttu ja mollattu, ei ollut annettu nukkua ja vaadittu, etten ikinä lähde pois, tai muuten.. On hyvä välillä kuitenkin muistaa nuokin ajat. Jotta osaa olla kiitollinen, että pääsi pois. Huh, onneksi pääsin pois. Jos tarvitset apua, älä epäröi pyytää. Älä jää liian kauaksi aikaa. Se voi tuhota kaiken. 😑😡💔 #etääiti #vauvafiblogit #ero #väkivalta #narsistinuhri #väkivallanuhri #lähdepois #linkkiprofiilissa #sinkkuäiti #minäselviän #suhde #bloggaaja @meidanperhelehti @vauvalehti

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti -blogi (@belthelka) jakama julkaisu

Terveisin, Helka

Facebook // Instagram

X