Etä-Äiti

Elin vuosia narsistin kanssa, mutta en ole silti tyhmä

Teksti:
Helka Belt

Tuijotin, koetin nieleskellä ja olla sanomatta mitään äkkipikaista. Olin kuullut taas sen kysymyksen. Miten sä olit niin daiju? Jo sen kertominen, että on ollut vaikeassa parisuhteessa vuosia ja palannut siihen uudelleen ja uudelleen, on todella vaikeaa. Aina sitä ei ymmärrä itsekään. Kun kuulee olevansa tyhmä, kun on elänyt niin vaikeassa suhteessa vuosia, sattuu.

En ole löytänyt yhtäkään tutkimusta siitä, että narsistin uhrit olisivat poikkeuksellisen tyhmiä.

En lähde tähän avaamaan niitä syitä, miksi niin monet elävät vuosia narsistin kanssa. Tai väkivaltaisessa suhteessa, tai vaikeassa suhteessa. Sillä ei ole mitään tekemistä älykkyysosamäärän kanssa. En ole löytänyt yhtäkään tutkimusta siitä, että narsistin uhrit olisivat poikkeuksellisen tyhmiä.

Sen taas olen lukenut, että he voivat olla herkkiä, läheisriippuvaisia, tunteellisia, voivat tulla vaikeista olosuhteista tai ovat monta kertaa saaneet siipeensä. Näistä useankin voin sanoa toteutuvan kohdallani. Halu rakastaa ja uskoa viimeiseen asti hyvään on niin vahvasti sisäänrakennettu, että edes siinä helvetissä eläessään ei voi uskoa, että tilanne on niin kamala.

En kerro nyt siitäkään, millaista oli elää siinä suhteessa, olen tehnyt sen jo monta kertaa. Ehkä tähänkin kysymykseen yritin vastata, että ei sitä voi tietää, jos itse ei ole kokenut. Onhan sitä vaikea selittää, ja ulkopuolisen korviin voi varmasti tuntua uskomattomalta kuulla, millaista se oikeasti oli. Ja ulospäin se ei näyttänyt siltä, mitä se oikeasti oli. Koska narsistin kanssa suhteen pitää näyttää hyvältä ulospäin.

Olen varmasti miettinyt jo itse ihan tarpeeksi monta kertaa, miksi sen tein. 

On erittäin ajattelematonta sanoa toiselle, että hän tyhmä, oli tilanne mikä tahansa. Se sattuu. Varsinkin, kun se elämäntilanne vei minulta niin paljon. Siitäkin olen jo usein kertonut. Olen varmasti miettinyt jo itse ihan tarpeeksi monta kertaa, miksi sen tein. Olen usein sanonut, etten kadu elämässäni mitään muuta, paitsi sitä tilannetta. Joten olen haukkunut varmasti itseäni jo monta kertaa tyhmäksi. Sinun ei tarvitse.

Tunnen valitettavasti useita, jotka ovat eläneet vaikeassa parisuhteessa. He ovat upeita ihmisiä. Lämpimiä, empaattisia, rakastavia, kauniita kaikilla tavoin. Sen sijaan, että sättisi toista huonoista valinnoista, joihin ei välttämättä itse ole aina voinut edes vaikuttaa tai tietää etukäteen, mihin joutuu, antaisin kaiken tukeni vaikeuksia kokeneille.

Tunnen valitettavasti useita, jotka ovat eläneet vaikeassa parisuhteessa. He ovat upeita ihmisiä.

Sitä he kaipaavat. Eivät tuomitsemista.

Lue myös; Voisin katkeroitua elämälle, mutta en tee sitä

Terveisin, Etä-äiti

 

Facebook || Instagram || Twitter

X