Etä-Äiti

En olekaan hullu, olen erityisherkkä – nimen saaminen piirteilleni helpotti

Teksti:
Helka Belt

Olen ääniyliherkkä.
Olen ärsyttävyyksiin asti tunteellinen ja itken todella herkästi (ja usein itsekin siitä ärsyyntyen).
Tunteet tuntuvat valtavan isoille – hyvässä ja pahassa, ilossa ja surussa.
Tunnen toisten ilot ja varsinkin vaikeudet selkeästi – yhtä hyvin, kuin ne olisivat omiani.
Empatia menee joskus liiallisuuksiin ja tuntuu, että koko maailman tuska makaa harteillani.
Olen taipuvainen alakuloon ja itsestäirtaantumiskokemuksiinkin.

Kuvittelin, että tällainen minä nyt vain olen ja kestettävä on. Kun kuvailin näitä ja muita piirteitäni psykologille, hän sanoi lauseen, joka muutti maailmani:

 • ”Oletko ajatellut, että olet ehkä erityisherkkä?”

Erityisherkkyys ei ole virallinen diagnoosi, se ei ole sairaus ja kaikilla se ei ilmene samalla tavalla. Siinä on joukko erilaisia piirteitä, joiden sanotaan olevan erityisherkyyden erilaisia muotoja. Koin valtavaa helpotusta, kun ymmärsin, että näitä piirteitä  kuvastaa jokin isompi kokonaisuus – jokin, jota on tutkittu, jota on muillakin, jota voi oppia ymmärtämään, joka on vahvuus eikä heikkous ja joka tekee minusta yksilöllisen persoonan.

Olen ihan normaali, vaikka minullla on tällaisia piirteitä ja ne tekevät minusta juuri minut.

Erityisherkkyys on melko yleistä, jopa viidesosalla väestöä on jonkinlaisia piirteitä erityisestä herkkyydestä. Usein erityisherkät tuntevat olevansa erilaisia kuin muut ja siksi vääränlaisia. Olen lähestulkoon aina tuntenut olevani sopimaton joukkoon ja jollain tavalla erilainen kuin muut. Juuri siksi nimen saaminen omille piirteille helpottaa aivan valtavasti: olen ihan normaali, vaikka minullla on tällaisia piirteitä ja ne tekevät minusta juuri minut.

Erityisherkkyyden piirteitä:

 • tunne erilaisuudesta, vääränlaisuudesta, huonommuudesta
 • voimakkaat aistiärsykkeet ahdistavat, aistiyliherkkyys
 • alttius murehtimaan, huolehtimaan, masentumaan
 • tunneherkkyys, voimakkaat mielialan vaihtelut, voimakkaat tunnekokemukset
 • herkkyys loukkaantua
 • halu auttaa, empatiaherkkyys, liikuttumisen kyky
 • itkuherkkyys
 • kyky nähdä kauneutta ympärillä
 • hyvä intuitio, ihmistuntemus
 • yleensä piirteitä sekä intro- että ekstroverttiydestä

Tunnistan itsessäni lähes kaikki kohdat. Jos sinäkin, saatat olla erityisherkkä.

Kuvittelin olevani jotenkin hullu, koska kirjoitusvirheet (varsinkin yhdyssanavirheet), tunkkaisuus, likaisuus, sotkuisuus ja meteli ahdistavat minua. Varsinkin päällekkäiset äänet saavat minut lähes raivon partaalle. Kun kuulin, että nämä voivat olla merkkejä erityisherkkyydestä, avautui eteeni uusi maailma: en olekaan nipottaja ja marisija, vaan nämä asiat ihan oikeasti voivat häiritä joitakin enemmän kuin muita.

Kun koin olevani ärtynyt, murehtija, huolehtija, nipottaja tai alakuloinen, tunsin olevani huono äiti, ärsyttävä työntekijä tai ylitarkka ystävä.

Kun koin olevani ärtynyt, murehtija, huolehtija, nipottaja tai alakuloinen, tunsin olevani huono äiti, ärsyttävä työntekijä tai ylitarkka ystävä. Mutta nämä tuntemukset ovatkin yleisiä erityisherkillä, koska elämän kaoottisuus ja tunteiden voimakas kokeminen nostavat helposti ärtymystä ja jopa koko vartalo reagoi näihin tuntemuksiin: tulee hikoilua, vapinaa ja stressin oireita. Tunteet ylireagoivat. Se on välillä pelottavaa ja joskus toivoisi, että tuntisi ehkä vähän vähemmän.

Mutta sen ymmärtäminen, että maailma olisi paljon harmaampaa ilman tällaisia tunteita, helpottaa. Totta – maisemat, luonnon kauneus, musiikki, esteettityys; kaikki nämä tuntuvat syvällä sisällä asti. Miksi sellaista pitäisi hävetä tai toivoa, ettei sellaista tuntisi?

Lähde: Aron, Elaine: Herkkyyden voima
Lue myös: Pölyä Pinnoilla -blogin Henna kirjoittaa myös erityisherkkyydestä: Annetaan herkkien olla herkkiä!

Kun sain nimen piirteilleni, olin äärimmäisen onnellinen. Elämäni suunta muuttui täysin – olen erityinen, en omituinen tai vääränlainen.

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

X