Etä-Äiti

En saanut sterilisaatiota, vaikka täytin ehdot – missä mättää?

Teksti:
Helka Belt

Minun lapsilukuni on täynnä, monestakin syystä. Siksi olen miettinyt ehkäisymenetelmiä paljon ja mikä olisi minulle se paras vaihtoehto. Kierukka ei sovi minulle. E-pillereissä on aina se riski, että ne unohtuu ottaa. Kondomi on kaikkinensa erittäin epämiellyttävä käyttää, sekä minun että kumppanini mielestä.

Sterilisaatio kävi mielessä ja aloin pohtimaan sitä yhtenä vaihtoehtona. Siinä ehkäisyn varmuus on yhtä hyvä kuin muissakin ehkäisyvaihtoehdoissa ja riskejä ei juurikaan ole. (Lue tästä lisää sterilisaatiosta)

No, tuumasta toimeen ja lääkärin pakeille.

 

En saanut sterilisaatiota

Sterilisaatio on ainut ehkäisykeino Suomessa, jonka saamista määrittelee laki. Sterilisaatioon on oikeutettu, jos täyttää yhden näistä kahdesta ehdoista: itsellä tai puolison kanssa yhteensä on kolme alaikäistä lasta tai on yli 30-vuotias. Lisäksi on muita lääketieteellisiä perusteluja, mutta en paneudu nyt niihin.

Jes, minähän täytän nuo molemmat ehdot! Ei ongelmaa, eikun lähetettä ja operaatiopöydälle.

”Mutta jos alkaa vaikka kaduttamaan, olet niin nuorikin.”

Mutta lääkäripä sanoi, etten täytä ehtoja. No mitä ihmettä, täytänhän? Mutta jos alkaa vaikka kaduttamaan, olet niin nuorikin. Sinullahan on vain kaksi lasta. Eikä se sterilisaatio ole edes niin varma ehkäisykeino kuin luullaan. Näitä seikkoja lääkäri heitti perusteluiksi. Jäin niin äimän käkenä tuijottamaan häntä, etten oikein osannut sanoa mitään. En kyllä halua niitä lapsia enää, ajattelin, mutta olin sen jo tuonut esille ja lääkäri ei silti uskonut minua. Kumppanin mahdollisista lapsista ei lääkäri edes kysynyt.

Eikö sterilisaatio ole juuri nimenomaan tarkoitettu pysyvään raskaudenehkäisyyn, jonka minä haluan? Sen jälkeen ehkäisystä ei enää tarvitsisi huolehtia, kun asia on hoidettu kerralla kuntoon. Se on myös asiakkaalle halvin vaihtoehto, koska siitä ei tule jatkuvia kuluja ja ei tarvitse myöskään ottaa hormonaalista ehkäisyä.

 

Ovatko lääkärit Suomessa sterilisaatiovastaisia?

Osuiko kohdalleni vain yksittäinen lääkäri, joka ei halunnut kannustaa sterilisaatioon, vai onko tämä yleisempi linja lääkärien keskuudessa? Olen kuullut useammaltakin tuttavaltani, että heillä on ollut vaikeuksia saada sterilisaatiota, vaikka täyttää jommankumman kahdesta edellä mainitusta ehdosta. Varsinkin jos on yli 30-vuotias, mutta lapseton, on sterilisaatio ihan kirosana lääkärille. Pakkohan sinun jossain vaiheessa on haluta lapsia!

Mutta eivät kaikki halua. Mitä hyötyä on laista, jos se ei käytännössä toteudu? Vaikka on oikeutettu saamaan sterilisaation, voi turhauttaa, että saadakseen sen joutuu taistelemaan lääkäreitä vastaan. Eikö tämän pitäisi olla selkeää: jos täyttää ehdon, sen saa?

Ehkäisyn haluajaa ohjataan toisiin ehkäisymenetelmiin.

Onko sterilisaatiossa jotain, jota lääkärit kammoksuvat? Jotain, mitä meille tavalliselle kansalle ei kerrota? Tai tuleekohan sterilisaation katujia niin paljon, että se kuormittaa ylenmäärin terveydenhuoltoa? Myöskin jos etsii tietoa sterilisaatiosta, joka kohdassa mainitaan, että kaikki muutkin ehkäisymenetelmät ovat yhtä varmoja. Ikäänkuin ohjataan ehkäisyn haluajaa johonkin toiseen ehkäisykeinoon. Miksi ette halua antaa sterilisaatiota, lääkärit?

 

Onko muilla samanlaisia kokemuksia sterilisaation saannin vaikeudesta?

 

Lue myös bloggarimme Villi Viisikko teksti: Sterilisaation saannin hankaluus

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 

Kuva: Panu Pälviä
X