Etä-Äiti

Englantiin syntyi juuri uusi kuninkaallinen! Kumpi tuli ja onko sukupuolella väliä kruununperimyksessä?

Teksti:
Helka Belt

Englantiin on syntynyt uusi kuninkaallinen, kun prinssi Williamin vaimo herttuatar Catherine synnytti juuri pojan. Onko sukupuolella enää väliä kuninkaallisillakaan tai kruununperimyksessä?

Sukupuolella ollut Englannissa suuri merkitys kuninkaallisille

Englannissa on ollut vain kourallinen kuningattaria. Tämä johtuu siitä, että miespuoliset kuninkaalliset ovat menneet naispuolisten edelle kruununperimysjärjestyksessä. Eli jos kuningas- (tai kuningatar-)parin ensimmäinen lapsi on tyttö ja toinen lapsi on poika, on tämä poika mennyt kruununperimysjärjestyksessä tytön ohitse. Jos kuningasparilla on vain tyttöjä, voi naisestakin kuitenkin tulla kuningatar. Tällöin vanhin tytär perii kruunun.

Siksi Englannin historiassa on hyvin paljon kuninkaita. Kuuluisia kuningattaria ovat olleet Elisabet I, Viktoria ja nykyinen kuningatar Elisabet II. Myös muutamia muita kuningattaria on ollut Englannin valtaistuimella. Hyvin suurin osa hallitsijoista on kuitenkin ollut miehiä.

Lakiin tuli muutos, jossa esikoistyttö on aina ensimmäisenä kruununperimysjärjestyksessä

Monarkioissa hyvin pitkään naisella on ollut heikompi asema. Naiset on sivuutettu hyvin pitkälti kaikesta tärkeästä. Kuningattaret eivät ole myöskään saaneet osallistua edes omien lastensa kasvatukseen. Englannin lakiin tuli kuitenkin muutos vuonna 2015. Siksi prinssin ja herttuattaren toinen lapsi, tytär Charlotte, on ensimmäinen Englannin naispuolinen kuninkaallinen, jonka mahdollinen nuorempi veli ei syrjäytä häntä kruununperimysjärjestyksessä. Tällä hetkellä ensimmäisenä perimyksessä on kuningatar Elisabetin vanhin poika prinssi Charles ja tämän jälkeen hänen poikansa prinssi William, jonka jälkeen tulee George.

Näin ollen juuri syntynyt poika on kruununperimysjärjestyksessä Georgen ja Charlotten jälkeen. Catherine ja William kasvattavat lapsensa itse, joten tässäkin on tultu hyvin paljon eteenpäin, vaikka kuninkaallisia kasvatetaan hyvin nuoresta pitäen myös koulussa.

Verrokkimaaksi voisi ottaa esimerkiksi Ruotsin, jossa kruununperimyslaki muutettiin jo vuonna 1980 niin, että hallitsevan kuninkaan esikoinen sukupuolesta riippumatta on ensimmäinen kruununperimysjärjestyksessä. Näin prinsessa Viktoria on ensimmäinen kruununperijä. Hitaasti myös monarkiat ovat taipumassa tasa-arvoisempaan suuntaan jopa hyvin miehisen historian omaavassa kruununperimysasiassa. Hyvä näin.

Lähteet:
Uutisen uudesta vauvasta luin ensimmäiseksi Kensington Palacen Twitter-sivulta.
Wikipedia: Ruotsin kruununperimysjärjestys
Englannin uudesta kruununperimyslaista

Lue lisää tekstejäni Englannin kuninkaallisista:
Prinsessa Diana oli etä-äiti
Anne Boleyn – naisidolini

Terveisin, Etä-äiti, joka on hyvin kiinnostunut kaikesta Englantiin liittyvästä

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

Kuva: Pixabay
X