etä-äiti

Metelistä ja väkijoukoista uupuvana erityisherkkänä vanhempana tarvitsen paljon hiljaisuutta ja rauhaa

Teksti: Helka Belt
Miellyttäjä parisuhteessa luulee, että myötäilemällä toista kaikki sujuu hyvin.

Erityisherkkyys, ääniyliherkkyys, sosiaalisista tilanteista uupuva vanhempi? Tällöin pitää tietää, miten toimia erilaisissa tilanteissa.

Kun olin poikani kanssa hänen kaverinsa synttäreillä, jossa lapsia oli kymmenen ja aikuisia yhtä paljon, sain kokea jälleen, mitä on todellinen VÄSYMINEN.  Synttärit olivat kovaääniset, vaikkakin mukavat. Oli kiva jutella pojan kavereiden vanhempien kanssa. Kotiin tullessamme minulla oli molemmat pojat luonani ja he leikkivät ja katsoivat ohjelmia.

Minulle tuli pakottava ja vaativa tarve saada olla yksin. Sanoin, että menen hetkeksi lastenhuoneeseen lepäämään ja te pojat saatte katsoa kuulokkeilla omia ohjelmianne. Kun makasin teinin sängyssä, korvissani soi, olin hyvin väsynyt ja päässäni humisi. Taas se oli tapahtunut. Liialliset äänet, kova meteli, valot ja sosiaaliset kanssakäymiset ovat hyvin raskaita, koska ne kuormittavat aistejani liikaa. Tällöin tavallinen puhekin voi tuntua liian kovalta.

Liialliset äänet, kova meteli, valot ja sosiaaliset kanssakäymiset ovat hyvin raskaita, koska ne kuormittavat aistejani liikaa.

Perjantaina olimme pojan kanssa työpaikkani itsenäisyyspäivän juhlissa. Paikka vilisi uusia ihmisiä, oli ohjelmaa, ruuan valmistusta, paljon puhetta ja organisoimista. Tunsin uupumuksen nousevan jo tunnin jälkeen paikalle saapumisesta. Mieleni teki mennä hiljaiseen huoneeseen ja laittaa peltorit päähän. Sen sijaan pysyin paikoillani ja koetin vain jaksaa. Tiesin, että olisin kotona täysin väsynyt. Palautuminen vaatikin koko loppupäivän. Vaikka juhla tai tilaisuus olisi miten mukava, väsymyksen ja uupumisen tunne yleensä voittaa minkä tahansa muun tunteen.

Tämä on osa erityisherkkyyttäni, mutta ei ilmene ollenkaan tai samanlaisena kaikilla herkillä. Se on piirre, joka ei tee kenestäkään sen parempaa tai huonompaa ihmistä, mutta ne on kuitenkin hyvä tunnistaa. Tapahtumarikkaiden päivien jälkeen kannattaa varata itselleen aikaa olla yksin hiljaisuudessa. Akut lataantuvat kirjaimellisesti ja tämän jälkeen jaksaa jälleen kuulla ja nähdä asioita. Samalle päivälle ei myöskään kannata järjestää monen ihmisen tapaamista tai useita sosiaalisia tapahtumia.

Aistien ylikuormitus tuntuu pakottavana ja aiheuttaa myös psykosomaattisia oireita – usein hikoilen, tärisen ja vatsaani sattuu.

Vanhempana usein syyllistää itseään turhista asioista, ja siksi onkin hyvä muistaa, ettei aistiyliherkkyys tee huonoa vanhempaa. Jokaisella meillä on omat erityispiirteemme, niiden kanssa on vain hyvä oppia toimimaan, jolloin ne eivät kuormita arkea liiaksi.

Aiemmin tunsin, että olen puutteellinen, koska lasten kanssa ääniä ei voi kuitenkaan välttää, ja ne saavat minut uupumaan: esimerkiksi jos televisio on samaan aikaan päällä kun joku puhuu, hermostun, ahdistun ja tunnen jopa pakokauhua. Aistien ylikuormitus tuntuu pakottavana ja aiheuttaa myös psykosomaattisia oireita – usein hikoilen, tärisen ja vatsaani sattuu. Siksi olemme useimmiten keskenämme tai vain hyvin tuttujen kanssa. Nimittäin tutussa seurassa ja suljetussa tilassa ei kuormitu yhtä paljon.

Olen kuullut jopa haukkuja siitä, etten kestä omia lapsiani ja heidän ääniään. Että kun saan olla joka toinen viikko ilman lapsia, miten muka voin uupua heidän kanssaan? Kun postasin erääseen ryhmään kuvan, jossa poikani olivat kuulokkeet päässään, sain kuulla olevani natsimutsi: poikien pitää olla hiljaa äitinsä takia ja eivät saa elää normaalia elämää. Tällaiset kommentit satuttavat, koska en voi tälle piirteelleni mitään, eikä tarvitsekaan. Onneksi nykyään ymmärrän omia erityispiirteitäni ja harvoin vähät välitän, mitä muut minusta sanovat. Tietämättömät pitävät erityisherkkyyttä ja uupumista heikkoutena. Nykyään minä tiedän paremmin.

Lue myös:
En ollutkaan hullu, olen erityisherkkä
Misofonia eli kun syömisen äänet ärsyttävät
Sosiaalinen introvertti

Erityisherkkyys on vahvuus ja aistiyliherkkyyksien kanssa voi elää.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Helka Belt (@etaaiti) jakama julkaisu


Terveisin, Helka

Facebook || Instagram || Twitter 

Lue myös

X