etä-äiti

Ero vauvavuoden aikana – miten selvisimme siitä?

Teksti: Helka Belt

Erosimme esikoiseni isän kanssa, kun vauvamme oli 9-kuukautinen. Tässä meidän vinkkimme siitä, miten vauvavuosierosta voi selvitä. Jokainen perhe on erilainen ja vauvakin yksilönsä, joten muista aina soveltaa kaikki neuvot omaan tilanteeseesi sopivaksi.

Muista oma aika ja uni!

Eron jälkeen ei ole toista vanhempaa heräämässä yöllä, auttamassa yösyötöissä (jos äiti ei imetä) ja hoitamassa vauvaa, jotta toinen voi nukkua päiväunet. Siksi on äärimmäisen tärkeää muistaa, että vauvan vanhempi kuitenkin tarvitsee samalla tavalla unta kuin kuka muu tahansa. Pyydä apua, jotta saat levätä. Tämä oli äärimmäisen tärkeää minulle. Isä otti vauvan hetkeksi luokseen, jotta sain nukkua päiväunia (ja siivota rauhassa). Älä unohda, että eron jälkeenkin vauvalla voi olla muitakin hoitajia kuin sinä. Älä myöskään unohda, että olet muutakin kuin vanhempi tai eronnut. Sinulla saa olla omaakin aikaa.

Eron jälkeenkin vauvalla voi olla muitakin hoitajia kuin sinä.

Pyydä apua! Vauva voi olla muuallakin kuin vain sinun luonasi

Tämä jakaa mielipiteitä, mutta minä olen sitä mieltä, että vauvakin voi olla yökylässä turvallisen aikuisen luona. Meilllä vauva vietti paljon aikaa mummolassa, myös öitä. Nyt teinini onkin erittäin läheinen isovanhempiensa kanssa – ei todellakaan huono asia! Sinun ei tarvitse hoitaa yksin vauvaa. Apua voi pyytää perheneuvoloista, kavereilta, sosiaalitoimesta ja hei, myös siltä toiselta vanhemmalta!

Älä sulje toista vanhempaa ulkopuolelle

Minulle ei tullut mieleenkään, etteikö vauva saisi olla myös isänsä kanssa. Vauva tarvitsee molemmat vanhempansa. Jos kumpikin haluaa olla lapsensa kanssa, ei tätä missään tapauksessa kannata estää. Vauvalle on hyväksi heti alusta asti saada kehittää suhdetta molempiin vanhempiinsa. Huom! Myös isä voi olla vauvalle läheisin aikuinen! Äiti ei voi vedota vauvan hyvinvointiin ja siksi estää isää näkemästä vauvaansa, eikä myöskään toisinpäin. Sekä aikuisille että lapsille on parasta, jos yhteistyövanhemmuus toimii hyvin. Ja on myös valtava apu lähivanhemmalle, jos toinen vanhempi hoitaa vauvaa.

Myös isä voi olla vauvalle läheisin aikuinen!

Ole joustava

Vauvan kanssa, eron keskellä ja vanhemmuudessa tulee olla joustava. Kun kaikki nämä tapahtuvat samaan aikaan, tulee joustavuuden vaatimuksesta lähes pakollinen. On voitu sopia, että vauva menee toisen vanhemman luokse, mutta ei irtoakaan tissistä tai sopia, että toinen vanhempi saa nukkua, mutta uni ei tulekaan stressin takia. On ehkä sovittava toinen aika. Vauvan kanssa ei kannata tuijottaa liiaksi aikatauluja, ei erovanhempinakaan. Vauva elää omaa rytmiänsä, mukaudu siihen. Jousta myös toisen vanhemman kanssa: jos toista väsyttää liikaa, ehkä voitkin hoitaa vauvaa vielä vähän pidemmän aikaa?

Älä hauku tai häpeä itseäsi

Vaikka ero on vakava asia, ja eroa vauvavuonna ei kukaan suosittele, ei ero ole asia, jota tarvitsee hävetä. Joskus se on paras vaihtoehto kaikille osapuolille. Olet ihan yhtä hyvä vanhempi eronneena tai ydinperhevanhempana. Oma mielipiteeni on, että vanhemmuutta toteuttaa paljon paremmin eronneena ja hyvinvoivana kuin parisuhteessa, jossa ei voi hyvin, olipa lapsi minkäikäinen tahansa. Vauva aistii äärimmäisen hyvin riitaisan ilmapiirin, ja yhdessä oleminen vain vauvan takia ei ole hyväksi edes vauvalle. Kaksi lämminhenkistä ja rauhallista kotia on parempi kuin yksi riitainen.

Kaksi lämminhenkistä ja rauhallista kotia on parempi kuin yksi riitainen.

Kaikesta selviää, muista hengittää

Tämä on klisee, mutta totta. Välillä minusta tuntui, etten selviä yösyötöistä, valvotuista öistä, rahattomuudesta, opiskeluista, vauvanhoidosta ja kaikesta vastuusta. Mutta selvisinpäs. Ehdottoman tärkeää on muistaa TUKIVERKOT! Älä sulje itseäsi niiden ulkopuolelle. Ja hengitä. Tämäkin vaihe menee ohi. Vauvakin kasvaa. Kohta kaikki tuntuu helpommalle.

Lue myös:
Asiantuntija vastaa: Kärsiikö vauva vanhempiensa erosta?
Äidit kertovat: Näin selvisimme erosta vauvavuonna
”Kun ero tuli vauva kainalossa”

Terveisin, Helka

Facebook || Instagram 

Lue myös

X