Etä-Äiti

Heti eron jälkeen odotin lapsivapaita ja omaa aikaa – Pyhitä eron jälkeinen aika itsellesi

Teksti:
Helka Belt

Vanhempi, anna itsellesi eron jälkeen aikaa.

Eron jälkeen oma aika ilman lasta on tärkeää. Sanon jopa, että eron jälkeen PITÄÄ elää itselleen, ei lapselleen.

Miksi sanon jotain näin radikaalia?

Kun erosin kuopukseni isästä, odotin kuin kuuta nousevaa, milloin lapsi lähtee tämän luokse. Voin sanoa myös, että ONNEKSI siirryimme heti eron jälkeen vuoroviikkosysteemiin, vaikka lapsi olikin vasta 1,5-vuotias. Halusin omaa aikaa. Tarvitsin sitä. Elin sille. Oli raskasta hoitaa pientä lasta yksin heti eron jälkeen, kun mielessä pyöri niin monia asioita. Kun sain olla yksin, ajatukset virtasivat vapaammin. Nautin siitä.

Tämähän kuulostaa täysin erilaiselle kuin tilanne nyt, kun sanon kovasti ikävöiväni lastani, kun olemme erossa. Kuulostaa jopa itsekkäälle, eikö totta?

Vasta nyt olen oivaltanut, että oli oikein olla itsekäs. Eron jälkeen, kun lapseen liittyvät pakolliset sopimukset ja asumiskuviot on tehty ja ratkaistu vaikkapa vain väliaikaisesti, on ensisijaisen tärkeää alkaa elää itselleen hetkeksi. Tämä on kaikkien oleellisin asia toimivaa tulevaisuutta ja lapsen turvallista kotiympäristöä ajatellen.

Eron jälkeen on hoidettava ensin itsensä kuntoon, ennen kuin voi auttaa ketään muuta, varsinkaan omaa lastaan.

Tämä voi kuulostaa erovanhemmasta tai kenestä tahansa itsekkäälle ja lapsen etujen vastaiselle. Mutta näin ei ole. Samalla tavoin kun lentokoneessa kriisin sattuessa laitetaan ensin itselle hengitysmaski ennen kuin edes lapselle, samalla tavoin eron jälkeen on hoidettava ensin itsensä kuntoon, ennen kuin voi auttaa ketään muuta, varsinkaan omaa lastaan.

Tätä järjestystä ei voi muuttaa. Et voi auttaa lastasi, jos itseltäsi on loppunut happi. Olet kuollut. Jos koetat unohtaa itsesi hoitamisen eron jälkeen, lapsesi tukeminen jää vaillinaiseksi. On muistettava, että eron jälkeen olet suurella todennäköisyydellä kriisissä, keskellä surua, vihaa, pettymystä, ahdistusta ja monia muitakin tunteita. Voit olla shokissa. Jos et menestyksellisesti käsittele näitä tunteitasi, jäävät ne kytemään pinnan alle ja aivan varmasti sieltä nousevat esiin myöhemmin, käsittelemättöminä ja voimakkaina.

Kun vanhemmilta unohtuu tämä hoitojärjestys, tapahtuu monia epätoivottuja asioita, kuten vieraannuttamista, huoltokiusaamista, huoltajuuskiistoja, lapsen asioilla kilpailua, lapsen asettamista eron riitakapulaksi ja niin edelleen. Kaikki nuo teot ovat vihan ja muiden negatiivisten tunteiden vallassa tehtyjä. Eronsa hyvin käsitellyt vanhempi ei koe tarpeelliseksi käyttää lasta toisen aikuisen loukkaamiseen.

Kun vanhemmilta unohtuu tämä hoitojärjestys, tapahtuu monia epätoivottuja asioita, kuten vieraannuttamista ja huoltokiusaamista.

Siksi tämä asioiden hoitojärjestys on itse asiassa juuri lapsen etujen ja oikeuksien mukaista. Se turvaa lapsen kodin ja perheen. Kun ymmärsin tämän, annoin itselleni anteeksi tuon eron jälkeisen itsekkäältä vaikuttaneen toimintani. Olin toiminut intuitiivisesti lapsemme edun mukaisesti. Jos olisin koettanut rikkinäisenä hoitaa lastani, en olisi siinä kovin hyvin onnistunut.

Luulen, että tuo eron jälkeinen päätös aloittaa heti vuoroasuminen ei pelkästään edesauttanut lapsen kiintymystä molempiin vanhempiinsa, mutta auttoi myös siinä, että molemmille jäi aikaa käsitellä eroa ja eronjälkeisiä muutoksia rauhassa ja yksin. Ehkäpä juuri siksi olemme nyt niin hyvässä tilanteessa ja lapsi on onnellinen molemmissa kodeissaan.

Vanhempi, anna itsellesi aikaa parantua eron jälkeen. Se on lapsesi edun mukaista.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Helka Belt (@etaaiti) jakama julkaisu

Terveisin, Helka

X