
”Erosimme ja talo piti myydä, sitten tuli korona ja nyt olemme jumissa samassa kodissa”
Korona-aika voi estää muuton erilleen. Tämä voi lisätä valtavaa ahdinkoa kotona.
Juuri koronan alla eropäätöksen tehneet voivat olla nyt ongelmissa. Eräs lukijani kertoi tarinansa.
Lukijani, nimettäköön vaikka Joukoksi, oli eroamassa vaimostaan. Heillä on yhteinen omakotitalo hyvällä paikalla. Eropäätös oli yhteinen, vaikka vaikea. Lapsia heillä on kaksi. Kun eropäätös tuli, he päättivät myydä omakotitalonsa ja hankkia omat asunnot, lähekkäin, jotta lapset voisivat nähdä molempia helposti.
Sitten iski korona-arki. Suunnitellut, vähän jo alkaneetkin, talokaupat tyssäsivät. Kukaan ei halua ostaa juuri nyt. Talouden epävarma tilanne ei innosta ostamaan, välittäjätkin kaikkoavat.
Eropäätös tehty, mutta samassa tilassa 24/7. Se tuntuu kuin vankilalta.
Kun Joukon vaimo lomautettiin pari viikkoa koronaeristyksen alkamisen jälkeen, muuttui arki vieläkin ahdistavammaksi. Eropäätös tehty, mutta samassa tilassa 24/7. Se tuntuu kuin vankilalta, Jouko sanoo. Hän voi tehdä töitä kotona ja samalla he auttavat lapsiaan etäkoulussa. Arki tuntuu todella rankalta, eikä kumpikaan tiedä, milloin voivat jatkaa elämäänsä. Nyt se tuntuu olevan kuin välitilassa, odottamassa, että se alkaisi jälleen.
Rahatilanne molemmilla on epävarma, ja mistä sitä tietää, onko pian edes ostajiakaan? Kukaan ei tiedä, miten tulevaisuudessa talouden käy. Jos lama iskee, talo voi jäädä myymättäkin. Pääsevätkö he ikinä eroon toisistaan, Jouko miettii.
Samassa kodissa asuminen eron jälkeen on haastavampaa kuin mikään, mitä Jouko on aiemmin kokenut. Kumpikin yrittää pitää rauhaa yllä, mutta eristys, tylsyys, rahahuolet, talo-ongelmat, lasten auttaminen koulussa ja monet muut asiat rasittavat mieltä ja hiertävät eronneiden välejä entisestään.
Saankohan koskaan oman elämäni takaisin?
Saankohan koskaan oman elämäni takaisin, Jouko miettii nyt.
Koronaepidemian alussa kirjoitettiin siitä, etteivät asuntokaupat muutu miksikään koronan takia. Nyt ääni voi olla kellossa jo eri, koska kukaan ei ole välttynyt spekulaatioilta siitä, miten taloutemme tulee romahtamaan. Joukon esimerkki kertoo sen: ostajat ovat kaikonneet. Digitaaliset palvelut toki ovat edelleen käytössä, mutta samanlaista ostajavirtaa niiden kautta ei ole tullut. Jäävätkö useat nyt ns. oman kotinsa loukkuun?
Nyt kun viikot ovat vierineet, puhutaan jo siitä, että näyttöjä perutaan ja ostajat vetäytyvät. Siksi Joukon huoli on aiheellinen. Asuntojen myynti ainakin hidastuu merkittävästi, kun kontakteja tulee välttää. Asuntokauppaa ei voi kuitenkaan siirtää täysin digitaaliseksi, koska ostajalla on vastuu kohteen tarkastuksesta: ostaja ei voi vedota virheenä asiaan, joka hänen olisi selkeästi pitänyt havaita ennen kaupantekoa, kirjoittaa Helsingin Sanomat.
”Näkymät tulevat olemaan haastavat seuraavat kuukaudet. Alkushokki on luonut epävarmuutta. Korona varmasti hidastaa asuntokauppaa väliaikaisesti. Uusi tilanne aiheuttaa taloudellista epävarmuutta, joka saa ihmisiä siirtämään asunnon vaihtoa.” Helsingin Sanomat
Eronneet joutuvat käsittelemään monia tunteita ilman koronaakin. Nyt eroaminen voi tuntua entistä raskaammalta. Samaan aikaan uutisoidaan, että pian eroja alkaa tulemaan kiihtyvää tahtia, kun koronaeristys kiristää hermot katkeamispisteeseen. Saavatko eronneet uusia koteja helposti? Tämä kaikki jää nähtäväksi.
Lue myös:
Olin tyhmä raha-asioideni suhteen ja siksi menetin kaiken eron jälkeen
Koronakriisi vähentää ensin eroja, mutta eropiikki on tulossa
Terveisin, Helka
Haluatko sinä kertoa tarinasi blogiini? Ota minuun rohkeasti yhteyttä.
Kommentit
Olen samaa mieltä! Jos parisuhteessa ei ole ollut väkivaltaa, hyväksikäyttöä tms. niin oikealla asennoitumisella aikuiset sivistyneet ihmiset kyllä selviävät!
Esim. Ruotsissa, missä on asuntopulaa, joutuvat useat eronneet pariskunnat ihan normioloissakin elämään saman katon alla, koska vuokra-asuntoa voi joutua jonottamaan vuosia, jos ei ole varaa ostaa omaa asuntoa.
Kommentit
Tilanne on nyt koko maailmassa uusi. En ymmärrä tätä kirjoittajaa. Eikö tärkeintä ole nyt terveys ja hänen lapsensa. Oma elämä olisi muutenkin odottamassa, ei kukaan nyt varsinaisesti ’elä’, vaan odottaa. Jouko voisi antaa nyt mielen rauhoittua ja antaa aikaa. Kääntää tilanteen niin, että nyt on mahdollisuus antaa molempien vanhempien aikaa ja läsnäoloa ennen eroa. Kyllä ne asiat sitten pikkuhiljaa asettuu. Pakko todeta loppuun, että Toivon vaan ettei taustalla ole kiire päästä sitä ’omaa’ elämpö elämään? Tätä olen liian usein todistanut.
Olen samaa mieltä! Jos parisuhteessa ei ole ollut väkivaltaa, hyväksikäyttöä tms. niin oikealla asennoitumisella aikuiset sivistyneet ihmiset kyllä selviävät!
Esim. Ruotsissa, missä on asuntopulaa, joutuvat useat eronneet pariskunnat ihan normioloissakin elämään saman katon alla, koska vuokra-asuntoa voi joutua jonottamaan vuosia, jos ei ole varaa ostaa omaa asuntoa.
Jos eron taustalla ei ole väkivaltaa, hyväksikäyttöä, alkoholismia tai muuta vastaavaa, koittaisin käyttää korona-ajan keskustelemiseen, syvälliseen uudelleen tutustumiseen ja sen selvittämiseen, olisiko suhde kuitenkin mahdollista elvyttää, vaikka Alan de Bottonin filosofian, parisuhdeterapian metodien ja itsetutkiskeluharjoitusten avustamana.
Erityisesti jos nykytilanne tuntuu ”vankilalta”, sille ei näy loppua ja pahimmassa tapauksessa tilanne pahenee, miettisin onko ero järkevin vaihtoehto perheelle ja lapsille. Voi olla että lopputulos on edelleen että ero on paras vaihtoehto, mutta ainakin se olisi perinpohjasesti selvitetty.
Eroa on ikävä pohtia lasten kuullen.
Toivottavsti pariskunnalle järjestyy keskinäistä aikaa.