Etä-Äiti

Erosta eteenpäin – Mikä on eroseminaari ja kirjavinkkejä eronneille

Teksti:
Helka Belt

Eronneille löytyy paljon hyviä oppaita ja kirjoja.

Eronneille tai eroa pohtiville löytyy onneksi jo paljon apua ja tietoa. Esittelen tässä muutamia kirjoja sekä eroryhmän tarkoituksen.

Eroseminaari on eron vertaistukiryhmä

Sitä vetää aina koulutettu ammattilainen ja ryhmät vedetään ympäri Suomen samalla kaavalla. Sen on Suomen oloihin muokannut Kari Kiianmaa ja Marianna Stolbow. Sitä on vuosien ja vuosien työllä muokattu siihen muotoonsa, jossa se on nyt ja metodi todella toimii. Iltojen aikana tehdään pienryhmätyöskentelyä, kirjoitustehtäviä, kuullaan teoriaa ja pohditaan omaa parisuhdetarinaa ja -historiaa.

Kyseessä on strukturoitu menetelmä, eli se on ohjaajasta riippumatta aina samanlainen. Eroseminaari on myös preventiivinen eli se ennaltaehkäisee tulevia eroja ja auttaa erovanhempia huolehtimaan paremmin lapsistaankin. Ryhmien ehdottomasti parasta antia on aito vertaistuki. Osallistujat jakavat yllättävänkin avoimesti omia erokipujaan ja -tunteitaan, mistä toiset osallistujat saavat voimaa.

Ryhmissä on ehdoton vaitiolovelvollisuus ja siellä vallitsee aina toisia kunnioittava ilmapiiri. Ryhmässä ei arvoteta eroja vaikeiksi tai helpoiksi, ei tehdä jaottelua jättäjien tai jätettyjen välillä tai käytetä stereotyyppisiä vertailuja sukupuolien kesken.

Hinnoittelun tekee ohjaaja itse. Yleensä hinnat ovat 300-400€. Se sisältää 11 tapaamiskertaa (yhteensä 33 tuntia) ja kahvi/teetarjoilun. Alkavat ryhmät näet täältä. Lisää eroseminaarista menetelmänä löydät täältä.

Eronneille on paljon hyviä kirjoja. Esittelen seuraavassa nämä neljä.

Bruce Fisher: Jälleenrakennus

Fisherin kirja on uuraaurtava ero-oppaiden kategoriassa. Hän aloitti omat eroseminaarinsa jo 1980-luvulla. Hänen psykologiansa perustuu humanistiseen lähtökohtaan ja siihen, että emme ole menneisyytemme vankeja, vaan voimme vaikuttaa paljon omaan tulevaisuuteemme. Hänen ajattelunsa lähtee siitä, että parisuhdekäyttäytymiseemme vaikuttaa paljon sopeutumiskäyttäytymisemme, jonka olemme oppineet lapsuudessamme. Opimme lapsena, miten saamme hyväksyntää ja rakkautta, ja viemme tämän mallin myös parisuhteisiimme. Fisher kysyy kysymyksiä, jotka eivät päästä helpolla, mutta niiden avulla oppii omasta erostaan valtavan paljon. Suomalainen eroseminaari pohjautuu Fisherin oppeihin.

Marianna Stolbow: Erosta eteenpäin

Kirja perustuu Fisherin Jälleenrakennus-ajatukseen ja varsinkin sopeutumiskäyttäytymiseen. Se kuitenkin laajentaa aihetta ja käsittelee muun muassa vihan ja surun tunteiden elinkaarta paremmin kuin Fisherin kirja. Stolbow on muokannut eroseminaarin suomalaisiin oloihin ja käsittelee kirjassaan parisuhdekäyttäytymisiä, jotka ovat tyypillisisiä juuri täällä. Stolbown tapa kirjoittaa on sujuvaa ja kirjaa on aiheestaan huolimatta helppo lukea. Se on maanläheinen ja ymmärrettävä. Kirjaa käytetään Fisherin kirjan kanssa oppikirjana eroseminaareissa. Tämä kirja muutti paljon näkemyksiäni omista eroistani ja olen lukenut sen jo monta kertaa, aina oppien jotain uutta.

Marika Rosenborg: Sinä selviät kyllä

Rosenborg on eroseminaariohjaaja ja perustaa kirjansa eroseminaarin ideaan käydä läpi erotunteemme rauhassa ja ajan kanssa. Hän kuvaa kauniisti, jopa koskettavasti, miten eron jälkeen koemme vihaa, surua, pettymystä, ahdistusta, toivoa ja onneakin. Kirjassa käydään erovuosi läpi vaihe vaiheelta ymmärtäen eronneen suuret tunteet. Tämä oli ensimmäinen erokirjani, jonka luin. Iso suositus tälle Hidasta elämää -kirjasarjan kirjalle.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Olimme @marikarosenborg kanssa puhumassa Turun kirjamessuilla erokirjoistamme ❤ #etäiti #helkabelt #lapsellinenero #sinäselviätkyllä @kosmoskirjat

Henkilön Helka Belt (@etaaiti) jakama julkaisu

Helka Belt: Lapsellinen ero

Oma kirjani on vertaistuellinen. Se ei ole ero-opas, kuten edellämainitut, mutta siinä on alussa pieni johdanto, jossa annetaan vinkkejä erovanhemmille siitä, miten hoitaa lapseen liittyvät tärkeät asiat eron jälkeen. Pääosassa ovat 20 erilaista erotarinaa: onnellisia, surullisia, vieraannuttamista, uusperheitä, yksinhuoltajia, narsistin uhreja ja vuoroviikkovanhempia. Haastatellut avasivat omaa eroaan avoimesti ja rohkeasti. Toivon kirjan olevan kaikille vertaistukena omassa erossaan.

Katso myös Ensi- ja turvakotien liiton Apua eroon -sivusto.

Terveisin, Helka

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti-blogi (@belthelka) jakama julkaisu

X