etä-äiti

Etä-äidit, nuo yhteiskunnan outolinnut

Teksti: Helka Belt

En pysty olemaan hiljaa. Nyt on taas puhuttava. Blogiyhteisömme taitava kirjoittaja Tutipuu kirjoitti niin pontevan tekstin, että minun on pakko jatkaa samasta aiheesta, vaikka olenkin sivunnut jo sitä useaan otteeseen blogissani. Kehotan ehdottomasti lukemaan Tutipuun kirjoituksen, klikkaa äkkiä laittamaani linkkiä.

 

”En pysty olemaan hiljaa. Nyt on taas puhuttava.”

 

Itse mainitsin asiasta yhdessä suosituimmista teksteistäni. Tai en maininnut vaan lähes paasasin. Etä-äiteihin suhtaudutaan täysin eritavoin kuin etäisiin, noin lähtökohtaisesti.

Tutipuu kirjoittaa: Jännä juttu, ettei ketään juurikaan tunnu kiinnostavan arvostella samassa taloudessa asuvaa ja samaa vanhemmuuden soppaa hämmentävää toista osapuolta – isiä. Ihan sama, mitä se isi on koskaan tehnykkään tai jättänyt tekemättä, äiti on silti suurennuslasin ja arvostelevien katseiden alla.”

En sen paremmin sitä itse voisi sanoa. Lue mitä tahansa blogipostaustani niin huomaat, että olen samaa mieltä Tutipuun kanssa. Nyt tietenkin yleistän pahemman kerran ja karrikoin aihetta, mutta silläkin uhalla. Jos systeemi ei ole neutraali isille niissä tilanteissa, kun eron jälkeen äiti haluaa lähihuoltajuuden ja isillä ei juuri ole siihen sananvaltaa, on piilosysteemi todella epäneutraali äideille. Äitejä jostain syystä saa arvostella miten haluaa. Olet liian paljon kotona tai sitten liian vähän. Olet liian urasuuntautunut tai sitten lökäpöksyinen kotiäiti, jolla ei ole mitään omaa elämää. Teet liian paljon tai liian vähän lapsia.

Ja. Hui kamalaa! Jos sinä olet etä-äiti! MITÄ IHMETTÄ! Kuinka moni etäisä kuulee samanlaista sanallista ryöpytystä kuin me etä-äidit kuulemme? Uskallampa sanoa, että varmaan aniharva. Ja toisin päin. Jos kuulee, että isä on lähi-isä. WAU! Miten mahtavaa! Ihanaa uhrautumista! Onko äiti joku narkkari vai? Ja niin edelleen. You get the point.

 

”Hui kamalaa! Jos sinä olet etä-äiti! MITÄ IHMETTÄ!”

 

Kyllä, olen vähän tuohtunut. Kun asia tulee aika lähelle ihon alle. Kun tämä on arkipäivää minulle. Siksi kai tästä paasaankin melko suureen ääneen julkisella blogilla melko julkisella alustallakin vieläpä. Haluan rikkoa näitä tabuja. Haluan etä-äitien äänen kuuluviin. Olemme ihan tavallisia lapsiaan rakastavia äitejä! Ei meissä mitään vikaa ole. Emme me ole mitään yhteiskunnan hylkiöitä. Otapa ja keskustele meidän kanssa, ihan rauhassa ja koeta unohtaa hetkeksi lähtökohtaisoletukset ja epäluulot. Voit yllättyä.

Kun meidän perheelle tämä on ihan tavallista arkea ja kukaan meistä ei kuvittele olevansa erilaisempi tai erikoisempi kuin kukaan muukaan. Etäpojalleni tämä on ihan tavallinen asia ja minä ihan tavallinen äiti. Etäpoikani isä ei ole mikään kummallisuus vaan tavallinen isä pojalleen. Meidän perhe on meidän mielestä ihan tavallinen. Poikieni kaverienkin mielestä se on ihan tavallinen. Aikuisille tämä on jotenkin vain niin hankala asia. Miten nyt suhtautua tuohon perheeseen? Poikani on ollut kuusi vuotta samassa koulussa ja silti sekä opettajille että muille vanhemille meidän perhe on asia, johon ei osata suhtautua luontevasti.

Ja uskallan edelleen väittää, että etä-äideistä huokuu rakkaus lapsiaan kohtaan väkevämpänä kuin lähiäideistä, noin yleisesti. Lähiäidit kun elävät sitä arkea ja kaaostakin lastensa kanssa päivästä toiseen. Ei arkea aina arvosta ja rakasta. Mutta kun oma lapsi on kaukana ja hänen kanssaan ei asu, on rakkaus palavaa ja ikävöivää. Se paistaa läpi kaikista etä-äitien teksteistä ja olemuksesta. Se polttaa ja itkettääkin.

Nyt on vähän kevyempi olo. Olen taas puhunut. Hetkeksi aikaa helpottaa.

Ihanaa viikonalkua teille kaikille! Terveisin, Etä-äiti

Tykkääthän jo facebook-sivuistani?

Lue myös

X