etä-äiti

Etä-äitinä vs. yksinhuoltajaäitinä

Teksti: Helka Belt

Olen ollut esikoiselleni sekä yksinhuoltajaäiti että etä-äiti. Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä etä- ja yh-äitiydessä on?

Etävanhempana ei ole osallinen lapsensa arkeen.

Yksinhuoltajana on täysin vastuussa lapsestaan. Jos hän herää yöllä, ei ole muita, jotka hänen kanssaan heräisivät. Sitä suunnittelee arkensa yksin ja jokaikisessä asiassa on otettava huomioon, että on yksin lapsensa kanssa. Voinko tehdä näin, pääsenkö lähtemään, mihin lapsi menee hoitoon?

Etävanhempana ei ole osallinen lapsensa arkeen eikä myöskään tee hänen arkiasioitaan koskevia päätöksiä. Vastuu on toisella. Toisaalta on vapaa menemään miten haluaa.

Etävanhempana yksinolo on arkipäivää, yhdessäolo juhlaa.

Yksinhuoltajana yksinolo, vapaus mennä ja tehdä mitä haluaa, pitkään yksin nukkuminen ja lomat ilman lasta ovat jotain, mitä usea odottaa tai mistä vain haaveilee.

Etävanhempana lapsen kanssa vietettyä aikaa odottaa kuin hullu puuroa. Yksinolo on arkipäivää, yhdessäolo juhlaa.

Yksinhuoltajana voi tuntea olevansa riittämätön. Saako lapsi tarpeeksi virikkeitä, kun olemme kahdestaan? Tarvitseeko hän isän ja miehen mallia? Mistä sellaisen hänelle saisi? Olenko epäonnistunut, kun en voi tarjota lapselleni ydinperhettä?

Tässä etävanhemmuus on täysin samanlaista kuin yksinhuoltajuus. Epäonnistumisen tunne voi olla hurjan vahva. Olenko huono äiti, kun en asukaan lapseni kanssa? Olenko hylännyt lapseni? En voinut tarjota lapselleni ydinperhettä, kärsiikö hän siitä?

Yksinhuoltajana olet lapsesi koko maailma.

Yksinhuoltajana olet lapsesi koko maailma.

Etävanhempana olet lapsellesi se vanhempi, joka asuu muualla, eikä häntä tapaa välttämättä kovin usein.

Yksinhuoltajana on vaikea treffailla, koska on niin kiinni lapsessaan. Yksinhuoltajaäidit eivät myöskään ole sitä kuuminta hottia treffimarkkinoilla.

Etä-äitinä on vaikea treffailla, koska voi kohdata niin paljon ennakkoluuloja. Etä-äiti, huono äiti siis, moni ajattelee. Etä-äiti ei välttämättä ole kuuminta hottia treffimarkkinoilla.

Yksinhuoltajana voi turhautua arkeensa, joka on jatkuvaa lapsen kanssa oloa eikä itselle jää aikaa ollenkaan. Voi hävittää koko minuutensa äitiyteen.

Etävanhempana turhautuu arkeensa, kun kaipaa lastansa, muttei voi olla hänen kanssaan. Aikaa on itselle välillä liikaakin. Kuka minä oikein olen, voi kysyä, kun on kyllä vanhempi, muttei lapsensa elämässä jokapäiväisesti mukana.

Oli mikä oli, rakastaa joka tapauksessa lastansa yli kaiken.

Yksinhuoltajana rakastaa lastansa yli kaiken.

Etävanhempana rakastaa lastansa yli kaiken.

Terveisin, (Etä-)äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Lue myös

X