Etä-Äiti

Ex-missi Susanna häpesi pitkään eroaan ja pystyy vasta nyt puhumaan sen tuomista vaikeistakin tunteista

Teksti:
Helka Belt

Entinen missi ja fitness-tähti Susanna Mustajärvi istui edessäni ja kysyi hiljaa: niin tiesithän, että minäkin olen eronnut? En tiennyt ja kysyinkin, onko hän peitellyt tai hävennyt eroaan, koska en ole hänen blogistaan asiasta lukenut. 

Vastauksesta kävi ilmi, että ero oli Susannalle tosi kova paikka ja jollain tavalla arka aihe edelleen. Nyt Susanna kuitenkin kertoo blogissani erostaan ja sen tuomista vaikeistakin tunteista.

Susanna kysyi hiljaa: niin tiesithän, että minäkin olen eronnut?

Ero oli suuri häpeä – ”Miehessäni ei ollut mitään vikaa”

Susanna ei ole kirjoittanut tai puhunut erostaan mitään, koska hän on hävennyt sitä paljon. Suhde oli täydellinen ja mies ihana. He tulivat hyvin toimeen ja olivat kasvaneet tiukasti yhteen. He olivat yhdessä yhteensä yli 14 vuotta, joihin mahtui muutamia eroja, mutta se oli luonnollistakin, koska he tapasivat jo teini-ikäisinä. Heidän suhteessaan ei ollut mitään vikaa, kuten Susanna sitä kuvailee.

Häät olivat oikeat unelmahäät ja Susanna nautti niistä kovasti. Siksi olikin kamalaa tajuta vain muutaman kuukauden niiden jälkeen, että jokin oli vialla.

Oli kamalaa tehdä päätös, jota samalla pelkäsi myös isoimmaksi virheeksi elämässään ja päästää irti siitä tutusta ja turvallisesta ihmisestä. Tuntui kuin olisin pettänyt itseni sekä hänet. En kuitenkaan nähnyt muuta vaihtoehtoa, sillä halusin molemmille meille onnellisen elämän. 

Päätös erosta oli yhteinen, vaikka Susanna ottikin sen lopulta ensin esille. Susanna häpesi tilannettaan muiden reaktioiden takia ja hän myös tiesi, että tästä tultaisiin puhumaan mediassakin. Se kaikki ahdisti, varsinkin muiden pettymys häneen. Hän koki, että oli tekemässä jotain sellaista, jota kukaan hänen ympärillään ei ymmärtäisi  – paitsi yllättäen hänen tuleva ex-miehensä. 

Ei tyytymistä vain hyvään, halu kohti parasta

Susanna kuvailee ex-miestään ”raudan lujaksi tueksi ja turvaksi”. Hyvin nopeasti häiden jälkeen Susannasta kuitenkin tuntui, että jotain puuttui. Olisi ollut helppoa jäädä tuttuun ja turvalliseen, olihan hän tuntenut miehensä yli puolet elämästään. Vaikka kaikki oli hyvin, Susannalla oli koko ajan enemmän olo, että hän haluaisi jotain muuta ja enemmän. Hän ei ole koskaan tyytynyt hyvään, vaan on aina halunnut mennä kohti parasta.

En ole koskaan pystynyt vain tyytymään hyvään, vaan pyrin aina parhaaseen ja se näkyi myös parisuhteessa.

Mutta hyvä ei enää riittänyt. Vaikka naimisiinmenohetkellä kaikki oli tuntunut oikealta, oli tuo tunne hävinnyt. Ja sen kanssa oli vaikea elää. Siksi Susanna halusi erota. Suhde oli muuttunut enemmän ystävyys- kuin parisuhteeksi. Taisi tapahtua se tavallinen syy eroihin: he kasvoivat erilleen. Heistä oli tullut hyvin erilaiset keskenään ja tulevaisuudensuunnitelmat näyttivät kovin poikkeavilta toisistaan. Ero oli ainoa oikea ratkaisu.

Eron käsittely hyvin vaikeaa

Susanna tunsi olevansa perheensä musta lammas, koska halusi eroa. Siksi häntä hävetti, pelotti ja ahdisti kertoa siitä heille. Eron jälkeen tuntui, että hän jäi täysin yksin.

Samaan aikaan hänen erostaan kirjoitettiin myös julkisesti. Missi, jääkiekkoilija, avioliitto ja ero alle vuosi häistä – mikä klisee, josta sai paljon otsikoita aikaiseksi. Susanna pakeni tätä kaikkea siihen, mikä auttoi parhaiten unohtamaan kaiken: urheiluun.

Julkisuusriepottelu ei oikein tuntunut missään. Tukahdutin ahdistusta kovaa treenaamiseen ja vietin aikaa fitnessin parissa.

Susannasta tuntui, että hän eli jonkinlaisessa kuplassa, kun hän treenasi. Joko hän oli töissä tai kuntosalilla, missä hän oli suojassa julkisuudelta, erohäpeältä, perheeltään ja vaikeilta tunteilta. Hän tunsi suurta epäonnistumista, ja oli vaikea kohdata nuo tunteet, varsinkin, kun lähipiiri ei tukenut häntä hänen erossaan.

Susanna pakeni vaikeita tunteita ja häpeää fitness-salille. Kuva: Mikko Niemi

Kestikin kauan, ennen kuin hän kykeni puhumaan avioerostaan. Siksi hän vasta nyt neljän vuoden jälkeen kertoo siitä uudelleen. Tuolloin kaiken keskellä tuntui tärkeälle, että pystyi vetäytymään tuohon fitness-kuplaan, mutta nyttemmin hänestä on alkanut tuntumaan, että asiat on hyvä käsitellä.

Se onkin järkevää, koska hän haluaa, että nykyinen suhde kestää ja toimii. Menneisyyden painolasti ei saa vaikuttaa nykyiseen elämään.

Ero toi vapautta, mutta myös paljon katkeruutta, surua ja ahdistusta. Ero muutti minussa paljon. Muutuin etäisemmäksi ihmisten kanssa. Minusta tuli varovaisempi.

Uusi suhde luo turvaa ja onnea

Koska Susanna ei ole koskaan tuntenut, että eropäätös olisi ollut kuitenkaan väärä, on hän ylpeä itsestään, kun uskalsi tehdä tuon vaikean päätöksen. Hän on seissyt päätöstensä takana ja se on kantanut eteenpäin. Siksi hän on ollut valmis aloittamaan uuden suhteen. Susanna tuntee viimein, että saa olla oma itsensä, mikä on hyvin tärkeää suhteen onnnistumisen kannalta.

Hän kokee olevansa tasaveroinen kumppaninsa kanssa ja toinen tuntuu juuri siltä oikealta, joka myös haastaa Susannaa oikealla tavalla. Mies tuntuu täydelliseltä kaikkine vikoineenkin. Susanna ei pelkää enää eroavansa, mutta ympärillä olevat ihmiset välillä suhtautuvat eronneeseen Susannaan oudosti. ”Kerran eronnut, varmasti uudelleen eroaa” -heitot tuntuvat pahalle. Susanna tietää kuitenkin olevansa hyvin sitoutunut, joten toisten ajatuksilla ei oikeastaan enää ole väliä.

Ja sen huomasin erossani, että tosiaan tämä on minun elämä – lopulta ketään ei kiinnosta kuin oma onnellisuus. Ja niin sen pitääkin olla.

Ja juuri nyt Susanna on kertonut omassa Vauva.fin blogissaan, että heille tulee perheeseen vauva. Se täydentää hänen  tunteensa siitä, että viimein kaikki on hyvin. Susanna sanookin, että on ansainnut kaiken tämän onnen vaikeuksien jälkeen. Susanna on viimein onnellinen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Meidän Combo by Susanna (@susanna_mustajarvi) jakama julkaisu

 

X