Etä-Äiti

Räiskyvän upea malli Maija Mattila: ”HALUAN olla erilainen!”

Teksti:
Helka Belt

Pääsin tapaamaan ihanaa Maijaa, 20-vuotiasta helsinkiläistä mallia. Hän tuli julkisuuteen rytinällä tämän vuoden keväällä ja hänet tunnetaan suuren yleisön keskuudessa suomalaisena tummaihoisena Down-mallina. Maija opiskelee muiden erityisnuorten kanssa ja asuu äitinsä luona.

Maija on esimerkki siitä, miten ei kannata antaa minkään estää tavoittelemasta omia unelmiaan. Mahtava ohjenuora ihan meille kaikille. Olen ihaillut hänen asennettaan ja rohkeuttaan jo pitkään.

”Tiesin jo nuoresta tytöstä asti, että olen erilainen”

Maijan isä on nigerialainen, joten Maija on ruskeaihoisempi kuin useimmat suomalaiset. Hän huomasi tämän jo melko nuorena tyttönä. Hän ihmetteli, miksi hän on ruskea ja muut ovat vaaleita. Häntä myös kiusattiin ihonvärinsä takia. Maijan äiti päätti leikin kautta osoittaa tyttärelleen, ettei ihonvärissä ole mitään vikaa oli se minkälainen tahansa. He keksivät leikin, jossa Maija ja muut perheenjäsenet kilpailivat, kenellä on ruskein iho. Maija voitti aina. Hän alkoi olla ylpeä erilaisuudestaan. ”Olen ihan fiiliksissä, voitan tuon kisan aina”, Maija hymyilee.

Nykyään erilaisuus ei enää vaivaa Maijaa niin paljon. ”Minä HALUAN olla erilainen!” Maija huudahtaa ja hänen silmänsä loistavat. Miksi ollakaan massaa, samanlainen kuin muut? Erilaisuus on mielestäni asia, josta kannattaa olla ylpeä. Maija ei häpeile ihoaan ja hän haluaa kesäisin ruskettua vielä lisää. Rusketusraidat ovat kivoja hänen mielestään.

Maijan rohkeus olla erilainen ja olla ylpeä erilaisuudestaan on esimerkki vailla vertaa.

Maija on kuitenkin kohdannut rasismia ihonvärinsä takia ja varsinkin kysymys ”Mistä olet kotoisin?” ärsyttää. Hän on suomalainen eikä ulkomaalainen. Maija kokee, etteivät suomalaiset oikein edelleenkään hyväksy erilaisuutta ja varsinkaan tummaihoisuutta. Toisten asioihin puututaan ja ihonväriä haukutaan. Se on mielestäni jotenkin kummallista, koska yhteiskuntamme on kuitenkin menossa koko ajan avoimempaan suuntaan; muttei valitettavasti ole vielä täysin avoin, kuten itsekin olen saanut useaan kertaan huomata. Siksi Maijan rohkeus olla erilainen ja olla ylpeä erilaisuudestaan on esimerkki vailla vertaa.

Mallin työ on aina ollut unelma, jonka saavuttaakseen Maija tekee mitä vain

Maija on tiennyt pikkutytöstä asti, että haluaa olla malli. Hän ei ajatellut, että on liian erilainen tai vääränlainen malliksi. Ei sellaista lapsena ajattele. Sitä vain unelmoi ja joskus, jos on tarpeeksi rohkea ja uskaltava, alkaa toteuttaa unelmiaan. Maija teki juuri näin. Vuoden 2018 keväällä kaikki alkoikin viimein loksahdella paikalleen; jopa BBC haastatteli ja teki jutun Maijasta. Maailman valloitus oli alkanut toden teolla. ”Kaikki vain lähti vyörymään siitä”, Maijan äiti sanoo. Nykyään he tarvitsevat jopa managerin hoitamaan kaikkia yhteydenottoja, joita Maija saa.

Sittemmin Maija on ollut monissa kampanjoissa mukana, muun muassa Kalevala Korun ”Kesyttämätön”- ja Me Naisten ”Sano se paremmin” -kampanjassa. Nyt uusimpana Maija tähdittää Prisman kampanjaa  ”Minut itseni kanssa”.

  • ”Jos en olisi malli, haaveilen, että tekisin kampauksia, rakastan tehdä kampauksia ja kaikille ihmisille kynsiä, ripsiä, kulmakarvoja. Ja haluan perustaa bändin.” Maija

Vaikka Maijaa pelottaa julkisuus ja ihmisten mielipiteet, hän rakastaa kameran edessä olemista, ja siksi hänen on vain pakko tehdä mallin hommia. Kun Maija puhuu kuvauksissa olemisesta, hänen silmänsä loistavat ja hymy ulottuu korviin. On selvää, että tämä on hänen unelmansa. Ja hän on alkanut saavuttaa sitä. Hänestä on myös mukavaa, että ihmiset tunnistavat hänet ja onnittelevat häntä hänen saavutuksistaan. Maija saa tehdä sellaisia juttuja, mistä on aina unelmoinutkin.

”En halua olla Down-malli”

Maijalla on Downin syndrooma. Tämä ei tule kuitenkaan mitenkään korostetusti esille keskustelussa eikä hän halua painottaa tätä seikkaa. Häntä itse asiassa ärsyttää, kun lehdet kirjoittavat hänestä Down-mallina. ”Minä haluan olla malli. Vain malli”, hän sanoo painokkaasti. Hän ei halua lisättävän itseensä mitään etuliitettä, määrettä. Hän haluaa tulla tunnetuksi mallina. Erilaisena mallina kyllä, muttei Down-mallina. ”Kaikki vain hokee hokee hokee sitä joka paikassa. Se on ärsyttävää”, Maija sanoo napakasti. 

Maijan äiti painottaa kuitenkin, että nyt kannattaa hyödyntää sitä, että Maija on erilainen. Tällä tavoin Maija voi olla vertaistukena ja mallina muille, jotka kamppailevat erilaisuutensa kanssa. Mitään Down-lööppejä he eivät kuitenkaan suostu tekemään.

Nyt haetaan erilaista naiskauneutta, mikä on äärimmäisen hyvä asia. Tähän tarpeeseen Maija vastaa. Hän on inspiroinut muita ja hänen koulussaan muut erityisnuoret ovat todella ylpeitä ja onnellisia Maijan puolesta.

Tämä nuori nainen on varma siitä, mitä hän haluaa tehdä, eikä ajattele, että unelmat ovat liian isoja.

Maija haluaa olla malli ja toiseksi unelmakseen hän sanoo catwalkit. On ihailtavaa nähdä, miten tämä kaunis nuori nainen on varma siitä, mitä hän haluaa tehdä, eikä ajattele, että unelmat ovat liian isoja. Nyt ne isot unelmat ovat hänen ulottuvillaan. Toisaalta hän elää tavallista opiskelijaelämää, kuntoilee, katselee televisiota ja ”on sohvaperunana”, kuten hän itse asian ilmaisee, mutta toisaalta hänen mielessään siintää New Yorkin catwalk ja mallin ura. Maija opettaa meille kaikille yhden tärkeän asian:

Tavoittele unelmiasi. Ne voivat toteutua. 

Prisman kampanja, jossa Maija on mukana.

Facebook || Instagram || Twitter

Lue myös: Kohti unelmia – minä julkaisen kirjan!

X