Etä-Äiti

Haluatteko oikeasti sellaisen tulevaisuuden lapsellenne?

Teksti:
Helka Belt

Olin pari päivää sitten nuoremman poikani kanssa hoitamassa kummipoikaani. Leikimme siinä poikien kanssa niitä näitä, kunnes lapseni isä tuli hakemaan poikamme luoksena. Oli hänen viikkonsa olla pojan kanssa. Neljävuotias kummipoikani katseli poikani pukeutumista ja moikkasi perään. Hän jäi katsomaan suljettua ovea ja oli miettiväisen näköinen.

-Miksi L lähti pois?
-L lähti isänsä luokse (vastasin)
-Miksi se sinne lähti, eikä sinun luokse?
-L:llä on kaksi kotia. Isin koti ja sitten minun koti.
-Miksi?
-Me ei enää asuta yhdessä L:n isän kanssa, ja siksi hänellä on kaksi kotia.
-Ai, riitelittekö te sitten paljon?

Sanoin sitten kummipojalleni, ettemme riidelleet, mutta päätimme kuitenkin muuttaa erilleen. 

Jopa neljävuotias näyttää yhdistävän eroperheet riitelyyn. Olen joskus miettinyt, onko riitely eroperheiden normaali. 

Jäin miettimmään itsekin tätä keskustelua. Jopa neljävuotias (ydinperheen lapsi) näyttää yhdistävän eroperheet riitelyyn. Olen itsekin joskus miettinyt, onko riitely eroperheiden normaali, niin yleistä se taitaa valitettavasti olla.

Ja se surettaa minua. Se surettaa minua siksi, että olen itse lähtöisin hyvin riitaisesta eroperheestä, ja se on vaikuttanut koko elämääni tähän päivään asti. Suhteeni molempiin vanhempiini oli hyvin vaikea. En saanut läheisestä suhdetta kummankaan kanssa, koska en tiennyt, kumpaa uskoa. Tämä on väistämättä vaikuttanut kehitykseeni. En ole myöskään saanut rakennettua itselleni pysyvää parisuhdetta ja en voi olla miettimättä, johtuuko se osittain tästä syystä.

Meillä riideltiin, ja paljon. Ennen ja jälkeen eron. Lapsia käytettiin riitakapuloina. Se oli äärimmäisen ahdistavaa. Lopulta päädyin ajattelemaan, että koko ero oli minun syytäni. On sanomattakin selvää, miten tuollaiset ajatukset vaikuttavat pienen lapsen mieleen, itsetunnon kasvuun, identiteettiin ja perusturvallisuuden tunteeseen.

Haluaisin paukuttaa heidän päähänsä ja huutaa: ettekö te tajua, mitä te teette lapsillenne! Koko heidän elämälleen!

Torstaina 4.10. ilmestyvä Lapsellinen ero -kirjani (Kosmos) kertoo myös tästä teemasta. Ja haluaisin kirjaimellisesti lyödä tuolla kirjalla päähän niitä vanhempia, jotka riitelevät eron jälkeen, vieraannuttavat lapsiaan, vainoavat eks-kumppaniaan, kiistelevät rahasta, huoltajuudesta, lapsista, lasten kuullen ja lasten takia. Haluaisin paukuttaa heidän päähänsä ja huutaa: ettekö te tajua, mitä te teette lapsillenne! Koko heidän elämälleen!

Haluaisin sanoa, että sellaisen tulevaisuudenko te haluatte lapsellenne? Rikkinäisen mielen, huonon itsetunnon, epäluuloisuuden, kykenemättömyyden sitoutumaan, luottamuksen menettämisen elämän peruskallioon: perheeseen. Haluaisin käskeä lukemaan kirjani erotarinat ja miettimään, onko se riitely oikeasti sen kaiken arvoista? 

Kirjaa kirjoittaessani kuulin niin monta surullista tarinaa siitä, miten lapset kärsivät vanhempiensa riitaisesta erosta, että tekisi mieli vain itkeä noiden lasten puolesta.

Eihän se aina mene niin. Mutta valitettavan usein menee. Kirjaani kirjoittaessani kuulin niin monta surullista tarinaa siitä, miten lapset kärsivät vanhempiensa riitaisesta erosta, että tekisi mieli vain itkeä noiden lasten puolesta. Tunnen heidän tuskansa sisälläni. Minä olen elänyt sen saman tuskan.

Vanhemmat, miettikää tätä. Yhdessä ei kannata olla, jos se tuntuu mahdottomalta, ei edes lasten takia, mutta mitä tapahtuu eron jälkeen, on vain ihan teistä itsestänne kiinni. 

Minkälaisen tulevaisuuden te haluatte lapsillenne?

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

X