Etä-Äiti

Hylkäämisen tunnelukko: Kun epävarmuuden ja pelkojen kanssa on lähes mahdotonta elää – Varmistelu, paniikki, olettamukset ja ahdistus hallitsevat jokapäiväistä elämää

Teksti:
Helka Belt

Hylkäämisen tunnelukko on erittäin pakottava ja sitä on lähes pakko kuunnella. Olen ollut aina hyvin hylkäämisen pelkoinen ja se on johtanut ahdistaviin tekoihin.

Hylkäämisen tunnelukko pakottaa meidät paranoideiksi varmistelijoiksi, jonka kanssa on mahdotonta elää.

Katso suosittu tunnelukkokurssini täältä.

Kirjoitan tunnelukkokurssillani hylkäämisen tunnelukosta näin ( mukaellen Kimmo Takanen: Tunnelukot):

Meidän on hyvin vaikea luottaa kehenkään, koska jokainen ihminen on potentiaalinen jättäjä tai hylkääjä. Pelkäämme torjumista yli kaiken. Parisuhteessa etsimme herkeämättä merkkejä, jotka kertovat: noniin, tiesinhän minä, ei tämä voisi jatkua, kukaan ei minua varmasti rakastakaan oikeasti, olen ansainnut tämän, jätän hänet itse ennen kuin hän ehtii ensin.

Tämän tunnelukon omaava olettaa, pelkää, ylianalysoi, ahdistuu,takertuu, etsii huonoja merkkejä joka puolelta ja on joskus jopa hysteerinen, mustasukkainen, kontrolloiva ja epäluuloinen sekä syyllistävä. Hylkäämisen tunnelukon kanssa on raskasta elää ja teoillamme lisäämme pelkojemme toteutumista.

Lisäksi sanon kurssillani, että paradoksaalisesti hylkäämisen tunnelukkoinen etsii itselleen kumppaniksi henkilön, joka on alistaja tai välttelevästi kiintyvä, mistä syystä parisuhteessamme tunnelukko voimistuu entisestään. Usein alistaja jättääkin loppujen lopuksi ja tunnelukko vahvistuu. Tämä tunnelukko on usein yhteydessä läheisriippuvuuteen. Tästä teemasta lisää kirjassa Ymmärrä itseäsi, ymmärrä suhteitasi.

Lue myös: Miksi narsisti valitsi juuri minut?

Hylkäämisen tunnelukon kuten jokaisen tunnelukon takana on kaltoin kohtelu lapsuudessamme. Tunteitamme ei ole otettu huomioon tai niitä ei ole kohdattu, meidät on hylätty, meitä on alistettu, olemme joutuneet ottamaan vastuuta liian aikaisin tai meitä ei ole rakastettu ehdoitta. Hylkäämisen tunnelukkoinen etsiytyy herkästi aikuisessa ihmissuhteessaan samanlaiseen tilanteeseen kuin oli lapsuudessaan: koska se tuntuu tutulta. Mutta se johtaa tietenkin valtavaan pelkoon, että lapsuuden ahdistava tilanne tapahtuu jälleen uudestaan.

Ja pelkomme johtaa siihen, että toteutamme sen.

Lue myös: Huonon tytön syndrooma johtaa siihen, ettemme aikuisenakaan tunne ansaitsevamme parempaa

Tunnelukko usein pakottaa meidät etsimään suhteen, joka muistuttaa lapsuutemme traumaattista tilannetta. Näin tunnelukko vahvistuu.

Olen omakohtaisesti kokenut, miten järkyttävän voimakas hylkäämisen tunnelukko on. Koen sitä edelleen, ihan joka päivä. Jos kumppanini tietäisi, mitä kaikkea pään sisälläni tapahtuu ihan koko ajan, hän varmasti järkyttyisi: enkö oikeasti anna tarpeeksi läheisyyttä ja turvaa, enkö oikeasti ole luotettava?

Hylkäämisen tunnelukkoinen etsii ihan jokaisesta tilanteesta mahdollisen ongelman. Se tapahtuu luonnostaan ja se on hyvin pakottavaa.

Ongelma onkin siinä, ettei toisessa ole välttämättä mitään vikaa. Hylkäämisen tunnelukkoinen etsii ihan jokaisesta tilanteesta mahdollisen ongelman. Se tapahtuu luonnostaan ja se on hyvin pakottavaa. Joudun tietoisesti sanomaan monta kertaa päivässä: nyt pysähdyt, Helka. Ei mitään hätää. Tässä tilanteessa ei tapahtunut mitään, mikä sanoisi, että olisi jotain pelättävää. Hengitän syvään ja uskon sanojani päässäni. Tiedän niiden olevan totta.

Tuntuu melkein pakottavalta laittaa viesti, että onhan kaikki hyvin. 99 prosenttia tilanteista en laita. Koska olen jo oppinut, että pelko on oman pääni sisällä.

Kun tunnelukkosi aktivoituu, istu alas ja hengitä. Sano itsellesi tietoisesti: tässä ei ole mitään pelättävää. En anna tunnelukkoni voittaa minua. Odotan tässä hetken, niin ymmärrän, ettei mitään hätää ole.
Kuva: Mr. Ääni

Koska tunnelukko aktivoi aivoissamme hormonaalisen tapahtuman, on se hyvin pakottava, vahva ja sen aiheuttama pelko todellinen. Siksi sitä ei käy väheksyminen. Sen ei tarvitse kuitenkaan hallita elämäämme.

Hylkäämisen tunnelukkoinen on usein läheisriippuvainen ja hakeutuu helposti alistajan tai addiktin kanssa parisuhteeseen. Siksi on hyvä osata pysähtyä ENNEN kuin suhde alkaa.

Ohjeeni on: puhu, puhu, puhu. Ole avoin. Keskustele toisen kanssa lukostasi. Uskalla luottaa, jos toinen on luottamuksen arvoinen.

Ennen kuin aloitat suhteen, pysähdy. Mikä toisessa viehättää? Haluammeko suhteeseen, jossa aiemmat kokemuksemme käyvät jälleen toteen? Hylkäämisen tunnelukkoinen on usein läheisriippuvainen ja hakeutuu helposti alistajan tai addiktin kanssa parisuhteeseen. Siksi on hyvä osata pysähtyä ENNEN kuin suhde alkaa.

Jos löytää kumppanikseen turvallisesti kiintyneen ja luotettavan ihmisen, voi tunnelukko vähitellen heikentyä. Se ei kokonaan poistu, mutta sen teho vähenee. Koska tunnelukko ei haluaisi kuolla, se voimistuu aluksi valtavasti. Siksi siihenkin on hyvä varautua, mutta ymmärtää, ettei sekään ole vaarallista, jos emme sabotoi suhdettamme suhteettomalla epäilyllä. Siksi avoimuus kumpaankin suuntaan on avainsana suhteen onnistumiseen.

Jos tunnelukkotyöskentely kiinnostaa, osallistu verkossa tapahtuvaan tunnelukkokurssiini.
Tee täällä tunnelukkotesti.

Lue myös: Emme me pelkää rakkautta, me pelkäämme mennyttä kipua

Terveisin, Helka

X