Etä-Äiti

Ilman lapsiansa äitienpäivää viettävä äiti on arjen supersankari

Teksti:
Helka Belt

Äitienpäivä ei ole aina juhla, jota odottaa innolla. Jos tietää, että lapset eivät ole luona, voi päivä tuoda tuskallisia ikävän tunteita pintaan.

Miten niin? Miksi äiti, joka ei ole lastensa kanssa, on sankari?

Kaikki äidit eivät ole lapsensa arjessa päivittäin mukana. Tämä voi johtua monesta asiasta. Vieraannuttaminen, riitainen huoltajuus toisen vanhemman kanssa, huostaanotto, lapsen kuolema, pitkä välimatka tai monet muut syyt voivat olla taustalla, kun äiti ei lastansa näe.

Koskaan ei tulisi kysyä, mikä sinussa on vikana. Koskaan emme tiedä, mitä taustalla on.

En näe lastani äitienpäivänä, sanoo eräs äiti ja purskahtaa itkuun.

Tuska on valtava. Toisten äitienpäivän aamiaisia, yhdessäoloa ja perhekuvia katsellessa voi suru olla liian suuri kantaa. Laittaa somen kiinni. Menee sänkyyn ja itkee ikäväänsä. Äiti rakastaa sinua, kuiskataan hiljaa, mutta kukaan ei kuule.

En näe lastani äitienpäivänä, sanoo eräs äiti ja purskahtaa itkuun.

Äitienpäivä on myös eroperheiden juhla, myös sellaisten juhla, jotka eivät lastensa kanssa päivää vietä. Syy voi olla arkisempikin, vaikkapa työvuoro tai vuoroviikkojen tuoma yksinolo. Silti olo voi olla haikea, kun ei näe lastansa äitienpäivänä. Olen itse kokenut tämän. Vaikka koettaa mielessään sanoa, että päivähän tämä on vain muiden joukossa, silti tulee suru.

Joskus vain tulisi saada olla lapsensa kanssa.

Lapseton äitienpäivä sattuu, vaikka koettaa hokea, että päivä tämä on vain muiden joukossa.

Itkunsa poispyyhkivä ja hartiansa takaisin ryhtiin laittava lastaan ikävöivä äiti on arjen supersankari. Hän tietää olevansa äiti, vaikkei lastansa näekään. Hän tuntee sydämessään, mitä on olla äiti. Hän on voinut kokea paljon enemmän kuin muut, mutta silti haluaa aina, vain ja ainoastaan, lapsensa parasta. Aina olosuhteet eivät anna äidin olla arjessa mukana. Aina äiti ei voi olla tai saa olla siinä mukana. Silti äitiyttä ei mikään pois vie.

Eivät edes ne rumimmat ja satuttavimmat kommentit.

Lue myös: Eroperheiden äidit kertovat, ovatko lastensa kanssa äitienpäivänä

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Te teette musta äidin 💓🧡💛💚 tänään sain herätä teidän kanssa🥰 #poikienäidit #äitienpäivä #pojat #äiti

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti-blogi (@belthelka) jakama julkaisu

Terveisin, Helka

X