Etä-Äiti

Isohko veronpalautus meni suoraan lainoihin – Mikä on laina- ja rahatilanteeni nyt?

Teksti:
Helka Belt

Tänä vuonna sain veronpalautukset jo heti elokuun alussa. Ne menivät suoraan lainanmaksuihin. Mikä on lainatilanteeni nyt?

Olen kertonut aiemmin, että nuoruudessani otin paljon lainaa ja tämä tuntuu ja näkyy taloudessani edelleen. Tämä johtuu myös siitä, että olen opiskellut kaksi korkeakoulututkintoa ja ollut kaksi kertaa äitiyslomalla, joten en ole saanut maksettua lainoja pois niin nopeasti kuin olisin halunnut. Olen myös kertonut, millä tarkalla taloudellisella suunnittelulla olen saanut talouteni kuntoon ja maksettua lainoja hyvällä aikataululla pois.

Veronpalautukset opintolainoihin ja mikä on lainojen tilanne nyt?

Olen juuri saanut maksettua yhden noin 2000 euron kalliin luottokorttilainan kokonaan pois. Jäljellä minulla on kaksi luottokorttilainaa, yksi kulutusluotto sekä opintolainoja. Opintolainojen lyhennykset tulevat joidenkin osalta joka kuukausi ja kahdesta kaksi isoa erää kaksi kertaa vuodessa. Näihin isoihin eriin käytin koko veronpalautussumman, joka oli 550€.

Yleensä käytän lomarahoista osan tuon ison opintolainasumman maksamiseen, mutta koska tänä kesänä en ollut enää työsuhteessa, en kyennyt käyttämään rahojani opintolainojen maksuun. Elin 8 viikkoa ilman palkkatöitä, mikä tietenkin vaikutti koko rahalliseen tilanteeseeni heikentävästi. En saanut lyhennettyä lainojani niin paljon kuin aiemmin, mikä tietenkin harmittaa. Tavalliset lyhennykset sain maksettua.

En saanut lyhennettyä lainojani niin paljon kuin aiemmin, mikä tietenkin harmittaa.

Lainanmaksuni on siis hidastunut ja ja ne eivät ole menneet niin kuin aiemmin olen suunnittelut. Nyt toiveenani on, kun palkkatasoni nousi uuden työni kautta, saada maksettua vuodessa kaikki muut lainat paitsi opintolainat pois. Niissä on huomattavasti isompi korko kuin opintolainoissa, joten olen priorisoinut maksut niihin. Opintolainat pois lukien minulla on lainaa vielä noin 4000€, mikä on toki tosi paljon vähemmän kuin kahden vuoden takainen 10 000€. Pahimmillaan lainoja oli yli 15 000€.

Lainojen maksu on hidastunut, mikä on harmittanut minua. Kuva: Pixabay

Opintolainat pois lukien minulla on lainaa vielä noin 4000€.

Koetan nyt syksyn aikana tehdä myös freelancer-töitä, joiden kautta saisin maksettua lainaa nopeammin pois. Uusi työ on veroittanut jaksamista ja en ole tehnyt nyt yhtään ylimääräistä työtä. Toivon tämän tilanteen muuttuvan pian.

Tulevaisuuden taloudelliset suunnitelmat

Jos suunnittelen rahankäyttöni tarkkaan, voin siis vuoden päästä olla luototon. En osaa edes ajatella, miltä sellainen tuntuu 15 vuoden jälkeen. 

Kaikkein tärkeintä minulle on opettaa lapsilleni, ettei lainoilla eläminen kannata. Toisaalta opetan ja olen jo opettanut, ettei myöskään lainaaminen edes läheisille kannata. Raha-asiat kannattaa pitää itsellään ja pitää tarkkaa huolta siitä, mihin rahansa käyttää. Lainojen ottoon (puhun nyt kalliista pikavipeistä ja kulutusluotoista) en kannusta ketään. 

En aio enää ikinä tehdä tyhmiä rahaan liittyviä päätöksiä.

Kun olen lainaton, tulee eteeni muutamia kysymyksiä, jotka pitää ratkaista: otanko asuntolainaa ja sijoitanko näin ollen asuntoon, sijoitanko mieluummin rahastoihin, säästänkö sukanvarteen, mihin ns. ylimääräinen raha silloin menee? Olen ajatellut ottavani näihin pohdintoihin mukaan myös ammattilaisten neuvoja, koska en aio enää ikinä tehdä tyhmiä rahaan liittyviä päätöksiä. Myös Facebookin oivat talousneuvontaryhmät auttavat jo nyt minua raha-asioissani.

Jonkinlaista säästämistoimintaa siis kuitenkin aion harrastaa, koska lainojen poistuttua minulla jää ylimääräistä rahaa käyttää johonkin järkevään. Olen oppinut kantapään kautta, että raha-asioissa kannattaa olla varovainen ja säästöjä kannattaa aina olla.

Miltäköhän luototon elämä mahtaa tuntua? Kuva: Pixabay

Kun noin kahdenkymmenen vuoden kestänyt luotollinen elämäni päättyy, muuttuu koko elämäni. Se on ollut tavoitteeni jo hyvin kauan. Nyt olen sitä lähempänä kuin koskaan, vaikka matka siltikin tuntuu vielä kamalan pitkältä. Ja kyllä: harmittaa, kun iso veronpalautuskönttä meni lainojen maksuun. Mutta kylläpä se opettaakin paljon. Ei enää ikinä luottoja.

Kyllä: harmittaa, kun iso veronpalautuskönttä meni lainojen maksuun.

Lue myös:
Miten muutin elämäni suunnan? Muutama yksinkertainen asia riittää
Haastatteluni, jossa kerron, miksi ajauduin nuorena velkakierteeseen

Terveisin, Helka

Facebook II Instagram

X