etä-äiti

Johtuukohan alhainen syntyvyys osaltaan siitä, että vanhemmat saavat joka puolelta edelleen osakseen valtavaa arvostelua?

Teksti: Helka Belt

Tilastokeskus julkaisi raportin, joka kertoo karua kieltään: syntyvyys Suomessa laskee ja huimaa vauhtia. Siihen on monta aika selvääkin syytä, mutta yksi nousi mieleeni, josta ei puhuta vielä avoimesti: johtuuko alhainen syntyvyys siitä, etteivät nuoret uskalla tehdä lapsia, koska vanhemmuutta arvostellaan helposti kovin sanoin?

Vanhemmuus näyttää olevan karikko, josta ei voi selvitä voittajana.

Tarkoitan tällä sitä, että jos nuoret, hyvässä lapsensaanti-iässä olevat yhtään katselevat esimerkiksi somessa ympärilleen, he voivat kauhistua: vanhemmuus näyttää olevan karikko, josta ei voi selvitä voittajana.

Jos uskaltaa lähteä kokeilemaan vanhemmaksi tulemista prismaperhepuheista, pienestä vanhempainpäivärahasta, työtilanteestaan tai muista seikoista huolimatta, voi stoppi tulla vastaan, kun huomaa, miten vanhemmuutta arvostellaan somessa lähes jokaiselta kantilta. Vai oletko sinä välttynyt näiltä kommenteilta:

  • Älä nyt ainakaan syötä niitä kiinteitä ennen kuutta kuukautta
  • Nyt vauvasi varmasti kehittyy huonoksi aikuiseksi, kun ei saa kiinteitä ennen neljättä kuukautta
  • Älä vie lastasi päiväkotiin ennen kolmen vuoden ikää
  • Lapselle on hyväksi saada jo vuoden ikäisenä ikäistänsä seuraa päiväkodin kautta
  • Lapsi ei kehity oikein, jos ei saa sormiruokailla
  • Sormiruokailu vie meidät takaisin kehittymättömään aikaan
  • Puhu lapsestasi AINA sukupuolineutraalisti, tai hän kasvaa vinoon
  • Lapsesta pitää puhua poikana tai tyttönä
  • Voi äitiä, joka haluaa uran ja vie lapsena päiväkotiin
  • Voi äitiä, joka unohtaa itsensä lapsensa takia ja ei vie lasta päiväkotiin

Ja niin edelleen, ymmärsit varmaan pointin. Vanhemmuutta suunnittelevat voivat kauhistua, jos törmäävät näihin kommentteihin. Kyllä minuakin pelottaisi. Mikä on sitten oikein? Osaanko varmasti? Arvostellaanko minua vanhempana? 

Jos olisin nuorena parikymppisenä raskaana tiennyt, mihin myllyyn joudun vanhemmuuteni takia, olisi minua hirvittänyt.

Jos olisin nuorena parikymppisenä raskaana tiennyt, mihin myllyyn joudun vanhemmuuteni takia, olisi minua hirvittänyt. Yksinhuoltajaksi nuorena, eroäidiksi, vuoroviikkoäidiksi, etä-äidiksi, en imettänyt kauaa, vein yksivuotiaan päiväkotiin, menin kouluun takaisin nopeasti ja niin edelleen. On käsittämätöntä, miten paljon arvostelua vanhemmuuteni onkaan kirvoittanut.

Kuitenkin aina lapsemme ovat voineet hyvin, joka on minusta se pääpointti. Mutta ulkopuolinen, ehkä vanhemmuutta harkitseva voi kauhistua: noinko vanhempiin suhtaudutaan? Tulisi olla täydellinen?

Luin tällä viikolla artikkelin, jossa nuorta äitiä arvosteltiin erikoisen pukeutumisen takia. Siis PUKEUTUMISEN! Hänen äitiyttänsä arvosteltiin lateksihameen takia. Onko absurdimpaa kuultu? Tai entäs Mari, joka uskalsi puhua ääneen synnytysmasennuksestaan? Hän sai valtavaa arvostelua osakseen ja jopa hänen äitiytensä kyseenalaistettiin. Vegaanivanhemmat näivettävät lapsensa ja lihaa syövät vanhemmat hävittävät maamme ilmastopäästöjen takia. 

Tämä on asia, johon meidän vanhempien tulee nyt kiinnittää huomiota, jos haluamme, että tulevaisuudessakin uskalletaan saada lapsia.

Tämä on asia, johon meidän vanhempien tulee nyt kiinnittää huomiota, jos haluamme, että tulevaisuudessakin uskalletaan saada lapsia. Sen sijaan, että julkisesti, yksityisesti, somessa tai missään arvosteltaisiin toisten vanhemmuutta, meidän tulisi tukea toisia ratkaisuissaan ja pyrkimyksissään tehdä asiat hyvin heidän omalla tavallaan.

Vanhemmuutta voi toteuttaa hyvin niin monella tavalla, ettei ole syytä pitää toista parempana kuin toista. Aloitetaan positiivisen kannustamisen kierre, joka johtaa nuorten intoon saada omia lapsia. Näin turvaamme yhteiskuntamme tulevaisuuden.

Aloitetaan positiivisen kannustamisen kierre, joka johtaa nuorten intoon saada omia lapsia.

Terveisin, Helka

Facebook II Instagram

Lue myös

X