Etä-Äiti

Joku tarvitsee unta, joku omaa aikaa eroäitinäkin, jotain vituttaa vauva välillä, ja entä sitten? Lopetetaan nää äitilynkkaukset

Teksti:
Helka Belt

Vanhemmuutta ruoditaan somessa kovin sanoin. Kuva: Terhi-Anneli Koivisto

Olen seuraillut kauhun ja vihan sekaisin tuntein nyt paria äitiä kohtaan tehtyjä hyökkäyksiä ja samalla muistan itseeni kohdistuneen somelynkkauksen keväältä.

Sarianna joutui valtavan ryöpyn kohteekseen siksi, kun hän sanoi eräässä haastattelussa, että hän oli niin väsynyt, että vauva vitutti häntä välillä. Karoliina kertoi, että on vienyt kuukauden ikäiset kaksosvauvansa isovanhemmille hoitoon ja lähtenyt miehensä kanssa hotelliin yöksi nukkumaan ja nauttimaan. Minä kerroin keväällä, että tarvitsen omaa aikaa, vaikka lapsi on luonani vuoroviikoin. Meitä kaikkia yhdistää yksi asia: meidät tuomittiin somessa kovin sanakääntein.

Sarianna sai myös kuulla julkisuudessa olevalta isältä, ettei tämä kamalimmassa väsymyksessäänkään IKINÄ sanoisi lapsistaan noin. Karoliina sai kuulla, että luulisi tuoreen äidin nyt jaksavan, itsehän halusi vauvansa. Viitattiin kiintymyssuhteeseen ja vauvan turvattomuuden tunteeseen, jota tämä kokee, jos on erossa vanhemmistaan. Miten kehtaat! Minä sain kuulla, että miksi en anna lastani pois, kun en jaksa häntä edes viikkoa, kun saan taas olla viikon yksin sen jälkeen.

Ei ole mitään mystistä standardia, johon yllettyään on se HYVÄ ÄITI. On vain erilaisia tyylejä tehdä vanhemmuudestaan oman näköistä.

Että mitähän helvettiä nyt taas? Sarianna kertoi Instastooreissaan, kuinka kukaan isä ei voi tietää, miltä tuntuu olla synnytysväsymyksessä, hormoonihuurteissa, imettää lähes koko ajan, valvoa monta päivää putkeen ja joutua heräämään yöllä imettämään, kun ei se isäkään voi imettää. Joten kukaan isä EI VAAN VOI tietää, miltä tuossa olotilassa tuntuu. Kylläpä kaikkia vituttaisi. Tai jos ei, niin hyvä, mutta ei se tee kenestäkään sen parempaa äitiä.

En ymmärrä tätä ilmiötä, jossa somessa nousevat pirkot, martat, marjatertut, matit ja tepot muita vanhempia vastaan kertoen omasta paremmuudestaan, miten he EIVÄT IKINÄ ja meillä EI IKINÄ NOIN ja miten SÄ KEHTAAT, oletko ÄITI OLLENKAAN, anna lapsesi pois, lasu tehdään, kamalaa vanhemmuutta, apua, miten tuollainen edes voi saada lapsia. Ei ole mitään mystistä standardia, johon yllettyään on se HYVÄ ÄITI. On vain erilaisia tyylejä tehdä vanhemmuudestaan oman näköistä. Kukaan meistä kolmesta ei laiminlyönyt lapsiaan. Me teimme asiat omalla tavallamme. Mikään väsymys tai lepääminen ei korreloidu myöskään lainkaan siihen, kuinka paljon lapsiaan rakastaa.

Se jos mikä näköjään ärsyttää muita.

Lynkkauksissa ei todellakaan ole kyse, että lynkkaajat olisivat aidosti huolissaan lastemme hyvinvoinnista, kiintymyssuhteista tai turvallisuudentunteesta.

Keväällä saamani ryöpytys sattui. Sarianna on kertonut, miten hän itki paljon saamaansa palautetta. Omaa vanhemmuutta koskevat arvostelut satuttavat paljon. Koska siinä on niin haavoittuvainen, koska se on meille maailman tärkein asia. En ymmärrä, mikä somelynkkauksien takana piilevä mekanismi on. Koska siitä siinä ei todellakaan ole kyse, että nämä lynkkaajat olisivat aidosti huolissaan lastemme hyvinvoinnista, kiintymyssuhteista tai turvallisuudentunteesta. Yritetäänkö sillä pönkittää omaa epävarmaa oloa vanhemmuudestaan, onko kyse kateudesta, pettymyksestä omaa vanhemmuuttaan kohtaan vai lapsuudessa koettuja huonoja muistoja, mutta mikään ei kuitenkaan oikeuta ketään haukkumaan toisen vanhemmuutta. Ei MIKÄÄN.

Ja vertailut voi nyt jättää ihan oikeasti jo romukoppaan. Erilaisuutta on kovin vaikea vertailla. Ja tyhmää. Sepä se. Somelynkkaaminen on tyhmää. Kuulitteko?

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Helka Belt (@etaaiti) jakama julkaisu

Terveisin, Helka

Facebookiin

X