
”Kaikillahan nyt yksi narsisti on ollut” – Narsisti-sanan huoleton käyttö väheksyy todellisten uhrien kokemuksia
Katselin viikonloppuna Kingiä ja uusimman jakson kohdalla karvani nousivat pystyyn ja kiukku nousi mielessäni.
Näyttelijä Anna-Maija Tuokon hahmo Siru Tiainen seikkaili sketsissä kaverinsa kanssa baarissa ja he keskustelivat menneistä parisuhteistaan. ”Joo siis mullakin on ollut se yks narsisti, kaikillahan meillä on”, Siru selitti, kaveri nyökytteli ja yhdessä he naureskelivat päälle. Ymmärrän kyllä, että hassun hauskaa sketsiä tässä esitettiin, mutta juuri tuollaiset lausahdukset väheksyvät narsistien uhrien todellisia ja karmeitakin kokemuksia.
Narsismi on jonkinlainen muotisana.
Jokainen meistä on varmasti törmännyt somessa johonkin keskusteluun, jossa puhutaan menneistä kamalista parisuhteista. Keskustelujen perusteella voisi luulla, että joka toisella on ollut narsisti elämässään; se kamala mies tai nainen, joka on pilannut koko elämän. Tämä ei vain ole käytännössä mahdollista. Narsisteja on varsin vähän; enemmän kuin narsistin diagnooseja saaneita, mutta hyvin vähän silti. Joten meillä kaikilla ei ole voinut olla narsisti-eksää. Kaikki kusipäät ja ärsyttävät ihmiset eivät ole narsisteja. Suhde voi olla hyvinkin hankala ja vaikea, mutta ei aina narsistinen.
Kun narsisti-sanaa käytetään vähän siellä sun täällä huolettomasti ja varsinkin noin julkisestikin vitsinä, siitä tulee tavallinen ja kulunut. Kukaan ei enää ota tosissaan, jos sanoo olleensa narsistisessa suhteessa. Niinhän ne kaikki, voi moni ajatella mielessään.
Narsisti-sanaa käytetään väärin ja siksi todellisia uhreja ei enää uskota.
Keskustelin tästä aiheesta hiljattain ystäväni kanssa. Hän sanoi, että lähes jokainen kertoo olleensa narsistin kanssa, jos suhde on ollut vaikea, ahdistava tai riitainen. Siksi hän tahattomastikin ajattelee mielessään, ettei tuo varmaan oikeasti kuitenkaan narisistin kanssa ole elänyt. Vähän samanlaisen inflaation on kokenut myös masennus-sana. Vähän masentaa tai olen ihan masentunut kuuluu siellä täällä, vaikka kyse ei aina ole todellisesta masennuksesta. Näiden sanojen käyttö väärissä yhteyksissä saavat itse ilmiön ja sen vakavat seuraukset unohtumaan ja väheksyy näiden ongelmien kanssa oikeasti painivia.
Jotkut kuitenkin ovat kohdanneet narsistin. Ja heitä ei oteta tosissaan ja heidän kokemuksiaan ei uskota, koska narsisti-sanaa käytetään väärin. Näin vakavalla asialla ei saisi leikkiä ja minua henkilökohtaisesti vihastuttaa todella paljon tämän sanan ja käsitteen väärinkäyttö. Todellisten narsistien uhrien kokemuksia vähätellään ja heille jopa nauretaan, kun ei enää uskota, että narsistien uhreja oikeasti on olemassa.
Narsisimi on harvinainen mutta todellinen persoonallisuuden häiriö.
Minun mielestäni tervettä narsismia ei ole olemassakaan, vaikka jossain kirjallisuudessa sellaisesta puhutaankin. Terve itserakkaus ja huomion halu sekä hyvä itsetunto ovat tärkeitä ja hyviä ominaisuuksia, mutta niitä ei pitäisi sekoittaa narsismin käsitteeseen laisinkaan. Narsistinen persoonallisuushäiriö on pitkäaikainen tila, jolla ei ole mitään tekemistä terveen itsetunnon kanssa.
Jokainen tietää, miten tuhoisaa narsistin toiminta uhrilleen on. Siksi tätä sanaa ei pitäisi missään tapauksessa käyttää huolettomasti tai väärin. Tuo Kingin jakso oli minusta hyvä esimerkki siitä, miten narsismi-sanaa käytetään jopa julkisuudessa sopimattomissa yhteyksissä. Tämä johtaa siihen, että yleisessä keskustelussa aletaan käyttämään kyseistä sanaa ajattelemattomasti sekä kevyein perustein ja sen todellinen merkitys vähenee. Tämä on valitettavaa, koska narsistien uhrit eivät kaipaa kaiken muun lisäksi vielä kokemuksiensa vähättelyä.
Lisää narsisimista:
Oma tekstini siitä, miksi suhteesta narsistiin on niin vaikea lähteä.
Terveisin, Etä-äiti
Seuraathan jo Facebook-sivujani?
Kommentit
Kyllä vaan,ja sama pätee myös adhd:n kanssa. Kerrot omaavasi ko diagnoosin niin yleensä ensimmäinen vastaus ”miullaki varmaa on” tai ”miekii saan välillä semmosia adhd-kohtauksia ettei voi olla paikallaa”. Aha,kiitti,nii oliki… Ja missää tapauksessa en nyt vertaa adhd:ta ja narsismia toisiinsa, vaan nimenomaan sitä,et miten niitä käytetää joka paikassa ja jokaisella vähäki poikkeava käytöksisellä.
Kommentit
Itselläni on todella vaikea krooninen unettomuus ja unihäiriö ja kun mainitsen, että ei taaskaan tullut uni koko yönä, vastaus on usein ”joo, mäkin nukun usein vähän huonosti, mullakin varmaan on joku unihäiriö”. Saa tapahtui silloin, kun kärsin keskivaikeastsata masennuksesta. Tuskin sanoja siinä ajattelee asiaa sen enempää, eikä varmastikaan halua tarkoituksella loukata tai vähätellä. Kun ihmisellä ei ole tarpeeksi tietoa, tulee suusta päästettyä sammakoita.
Kyllä vaan,ja sama pätee myös adhd:n kanssa. Kerrot omaavasi ko diagnoosin niin yleensä ensimmäinen vastaus ”miullaki varmaa on” tai ”miekii saan välillä semmosia adhd-kohtauksia ettei voi olla paikallaa”. Aha,kiitti,nii oliki… Ja missää tapauksessa en nyt vertaa adhd:ta ja narsismia toisiinsa, vaan nimenomaan sitä,et miten niitä käytetää joka paikassa ja jokaisella vähäki poikkeava käytöksisellä.