
”Onko kiva, kun sinulla on kaksi kotia?” – 5-vuotiaan poikani vastaus lyö ällikällä
Kuopukseni lapsilisät menevät sekä minulle että hänen isälleen.
Kysyin 5-vuotiaaltani, onko kiva, kun hänellä on kaksi kotia. Hän asuu vuoroviikoin luonani. Vastaus oli aika veikeä.
Hän nimittäin vastasi: ei minulla ole kahta kotia vaan kolme! Kuljimme kohti päiväkotia ja mietin, ovatko aamuaivoni jotenkin hitaalla, koska en ymmärtänyt. Kysyin. Vastaus: niin kun on isin koti ja äitin koti ja sitten papan koti. Olen ollut siellä yötäkin!
Aivan. Rakas lapseni kertoo omalla tavallaan siitä, miten pienelläkin lapsella voi olla monta, enemmän kuin vanhemmatkin, tai muutkin kuin vanhemmat, merkityksellistä aikuista elämässään. Nämä kaikki aikuiset vaikuttavat hänen identiteettinsä, persoonansa ja itsetuntonsa kasvuun. Poikani aivan selkeästi laskee läheisiksi aikuisikseen minut, isänsä ja isovanhempansa.
Pienelläkin lapsella voi olla monta, enemmän kuin vanhemmatkin, tai muutkin kuin vanhemmat, merkityksellistä aikuista elämässään.
Tämä taas vahvistaa omaa näkemystäni siitä, että jo hyvin nuorena (meidän tapauksessamme 1-vuotiaana) lapsi voi aloittaa vuoroviikkoasumisen, jos hän näyttää voivan hyvin molemmissa kodeissa ja ei kärsi muutoksesta. Joidenkin mielestä kiintymyssuhteen muodostuminen ns. ykkösaikuiseen vaikeutuu, mutta me emme ole tällaista havainneet.
Havaitsen vain hyvää mieltä ja hyvinvointia lapsessani. Palatakseni hänen vastauksiinsa, hän kertoili, mitä tekee isänsä luona ja mitä taas minun luonani. Hänelle äidin koti ja isän koti ovat molemmat omia. Koska hän kuitenkin selvästi prosessoi asiaa, olen ajatellut tarkemmin keskustella hänen kanssaan asiasta aina sopivan tilaisuuden tullen. Olen miettinyt myös lasten eroryhmiä, koska sieltä hän saisi vielä ammattimaisempaa käsittelymallia perhetilanteeseensa.
Joidenkin mielestä lapsi kokee juurettomuutta, jos yksi kodeista ei tunnu sille ykköskodille. Minusta tuollainen on lähinnä hassua. Miten enemmän voisi olla huonompi, JOS lapsi kokee olevansa jokaisessa kotonaan ja voi hyvin. Aina näin ei ole, kuten esikoiseni tilanne osoittaa. Silloin yksi koti onkin parempi (hänen tapauksessaan isänsä koti). Mutta nämä ovat tapauskohtaisia, joten jätän kaikki yleistykset jälleen omaan arvoonsa.
Lue myös:
Jari Sinkkonen teilaa vuoroviikkoasumisen
Vuoroviikkolapsemme arjen järjestelyt
Lastenhuoltolaki muuttuu vuoroasumisen suhteen
Terveisin, Helka
Kommentit
Moi, kiitos kysymyksestä. Olen tätä mieltä: https://anna.fi/eta-aiti/vuoroviikkoasumiseen-liittyvia-kliseita-ja-yleistyksia-ja-miksi-kumoan-ne-kaikki/
Eli ei varmastikaan suositella yleisesti, mutta minä en yleistäisi noin raa’asti vain iän mukaan. Meidän lapsi tosiaan sujahti hyvin tähän systeemiin 1v, kun taas esikoinen 11v ei ollenkaan.
Kommentit
Itse kanssa juurikin vähän aikaa sitten juttelin oman 5-vuotiaani kanssa. Hän myös totesi, että hänellä on kolme kotia: äidin koti, isin koti ja naapureiden koti. Asumme lasten isän kanssa hyvin lähekkäin ja samassa taloyhtiössä asuu myös lapsiperhe jonka kanssa lapset ovat hyvin tiiviisti tekemisissä. Lapset välillä jo puhuvat, että ovat kuin sisaruksia keskenään kaikki. Lapset eivät ole tosiaan vielä kaavoihin kangistuneita ja osaavat ajatella niin hienosti monista asioista.
Hei!
Ihanaa, jos poikasi tosiaan ajattelee niin, että on kivaa kun on kaksi kotia. Mutta itseasiassa hän ei mielestäni niin vastannut, tai minä ymmärsin lukemani väärin. Toiseksi kun lapsen kanssa keskustelee, niin hänelle ei saa antaa valmiita vastauksia, ja sen sinä hänelle teit kun kysyit ”onko kiva kun on kaksi kotia”?
Asia pitäisi mielummin kysyä, että miltä sinusta tuntuu tai mitä ajattelet siitä kun sinulla on kaksi kotia? Sekä ensin tietysti selvittää minkä hän kokee kodiksi.
Anteeksi, että puutuin asiaan, ei se minulle kuulu. Korskahti vain korvaan näin eronneena naisena, kolmen lapsen äitinä. Olen näitä asioita joutunut aika paljon miettimään omien lasteni vuoksi sekä sos.tt. ammattilaisena.
Mitä mieltä olet siitä, että vuoroviikkosuunnitelmaa ei sosiaalitoimessa tehdä alle kolme vuotiaille? Näin jäi mieleen luennolta.
Moi, kiitos kysymyksestä. Olen tätä mieltä: https://anna.fi/eta-aiti/vuoroviikkoasumiseen-liittyvia-kliseita-ja-yleistyksia-ja-miksi-kumoan-ne-kaikki/
Eli ei varmastikaan suositella yleisesti, mutta minä en yleistäisi noin raa’asti vain iän mukaan. Meidän lapsi tosiaan sujahti hyvin tähän systeemiin 1v, kun taas esikoinen 11v ei ollenkaan.