Etä-Äiti

Perheemme lapsilisien jakautuminen – Etävanhempana ja vuoroviikkovanhempana eri käytännöt

Teksti:
Helka Belt

Kuopukseni lapsilisät menevät sekä minulle että hänen isälleen.

Minulla on kaksi lasta ja lapsilisät heistä jakautuvat minulle molempien kohdalla eri tavoin.

Lapsilisä maksetaan jokaisesta lapsesta aina siihen saakka, kun lapsi täyttää 17-vuotta.  Yksinhuoltajalisää saa, jos lapsen kanssa samassa osoitteessa asuu vain yksi aikuinen. Näin ollen kuopuksestani saan yksinhuoltajalisää. Ensimmäisestä lapsesta lapsilisä yh-lisineen on tällä hetkellä 158,48 euroa. Määristä ja maksuperusteista voit lukea lisää täältä.

Lapsilisä voidaan Kelan sivujen mukaan maksaa kumman tahansa vanhemman tilille, myös eron jälkeen. Vanhemmat voivat itse määritellä Kelalle, kenelle lapsilisä maksetaan. Muutoksen maksuun etävanhemmalle voi kuitenkin tehdä vain lähivanhempi, joten jos maksu halutaan etävanhemmalle siirtää, pitää tämä sopia yhdessä lähivanhemman kanssa.

Etälapseni kanssa tehtiin juuri näin. Vaikka lapseni osoite oli isänsä luona, sain lapsilisän yh-lisineen hetken aikaa itselleni huonosta taloudellisesta tilanteestani johtuen. Sovimme tästä yhteisesti. Kun taloustilanteeni parani, sovimme lapsilisien menevän jälleen isälle. Muutos tehtiin jälleen Kelan sähköisessä palvelussa. Lapsemme on tammikuussa 17-vuotias, jolloin lapsilisä hänestä päättyy.

Muutoksen maksuun etävanhemmalle voi kuitenkin tehdä vain lähivanhempi, joten jos maksu halutaan etävanhemmalle siirtää, pitää tämä sopia yhdessä lähivanhemman kanssa.

Kuopuksestani lapsilisät maksetaan minun tililleni. Kun muutin asumaan pääkaupunkiseudulle, sovimme lapsen isän kanssa, että vuoroviikot jatkuvat. Hän joutuu kuitenkin ajamaan tämän vuoksi 40 kilometriä suuntaansa joka toinen viikko lisäajoa. Jo näiden kulujen vuoksi maksan puolet lapsilisästä hänelle. Koska Kelan sivuilla ei voi suoraan jakaa lapsilisiä tasan molemmille vanhemmille, teemme sen itse, eli laitan tilisiirrolla rahat lapsen isälle.

Erovanhemmat voivat myös keskenään päättää, kuka saa lapsilisät.

Lapsilisät ovat verotonta tuloa ja siihen ei vaikuta tulotaso. Koska ne ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu lapselle, on eroperheissä hyvä miettiä, miten lapsi hyötyy lisistä parhaiten. Useinhan ne menevät ihan tavallisen arjen pyörittämiseen. Koska etäpoikani on minun luonani hyvin harvoin, tuo vajaan sadan euron lapsilisä tietenkin menee hänen isälleen. Käytännössä lapsilisät eivät kata kaikkia lapsen menoja mitenkään.

Miten teillä on eroperheissä hoidettu lapsilisäasiat?

Lue myös:
Miksi en maksa elatusmaksuja?
Miten korona vaikuttaa yrittäjyyteeni?
Lapsiviikkoni menot 306€

Terveisin, Helka

X