Etä-Äiti

Kokemukseni e-pillereistä – Vaikuttavatko mielialaani ja mitä muita sivuvaikutuksia olen huomannut

Teksti:
Helka Belt

Olen syönyt e-pillereitä muutamana jaksona elämäni aikana. Ihan nuorena aikuisena, sitten ennen kuopukseni syntymää ja nyt puolisen vuotta. Kirjoitin aiemmin, etten saanut sterilisaatiota, kun kävin puhumassa ehkäisystä lääkärissä, joten valitsin ehkäisyksi jälleen pillerit. Mutta onko e-pillereillä jotain sivuvaikutuksia?

Mielialanvaihtelut?

Kun kirjoitin uusimmasta masennuskaudestani, sain paljon kommentteja siitä, että e-pillerit voivat vaikuttaa mielialaan ja masennuksenkin puhkeamiseen. Onhan se tavallaan aika loogistakin; naisten hormonitasapaino heittelee muun muassa kuukautiskierron aikana paljonkin ja sen takia ennen kuukautisia monilla on kiukkuisuutta, ahdistusta ja alakuloa. Joten voivathan e-pillerienkin hormonit vaikuttaa samalla tavalla mielialaan.

Minulla on taipumus masennukseen ja e-pillerit voivat vaikuttaa uuden masennuskauden puhkeamiseen?

Mitään selvää tutkimusta, ainakaan varteenotettavaa, en ole löytänyt siitä, että e-pillerit vaikuttaisivat masennuksen puhkeamiseen. Toki googlaamalla löytyy paljonkin tekstejä, jotka viittaavat siihen, että vaikutusta voi olla. En epäile, etteikö tämä voisi olla tottakin. Ihan ensimmäinen masennukseni kuitenkin puhkesi, kun en syönyt e-pillereitä. Ehkä minulla on siis taipumus masennukseen ja e-pillerit voivat vaikuttaa uuden masennuskauden puhkeamiseen?

Nyt aloitin viime syksynä syömään uudelleen e-pillereitä. En alussa ainakaan huomannut mielialassani mitään suurempia vaihteluita. Jäänee siis vielä epäselväksi, voivatko e-pillerit vaikutta mielialaani. Suoraa vaikutusta en ole kuitenkaan voinut huomata näiden kahden asian välillä.

Muita sivuvaikutuksia ja huomioita

Jokaisella kerralla, kun olen syönyt e-pillereitä, olen huomannut laskua seksihaluissa. Tämä on melko ikävää, koska mikään muu ehkäisykeino ei tällä hetkellä ole sopiva. Nyt vanhemmaksi tullessani sillä ei ole kuitenkaan ollut niin suurta vaikutusta halukkuuteen kuin esimerkiksi 20-vuotiaana, jolloin huomasin haluissa todella suuren eron e-pillereiden aloittamisen jälkeen.

Limakalvot ovat kuivemmat kuin normaalisti ja saan helpommin hiivatulehduksia e-pillereiden syönnin aikana kuin muutoin. Tämä on melko kiusallinen vaiva, mutta tulee vain harvakseltaan. 

Suurin vaikeus e-pillereissä on se, että ne pitää muistaa ottaa. Siksi esimerkiksi sterilisaatio olisi minulle mieluisempi vaihtoehto. Kierukka olisi toinen, mutta muiden syiden takia en voi ottaa sitä. Joten on koetettava muistaa ottaa pilleri päivittäin. Niistä joutuu myöskin maksamaan kuukausittain, mikä on selvä miinus. Siksi esimerkiksi sterilisaatio olisi minusta parempi vaihtoehto.

Olen suhteellisen tyytyväinen e-pillereihin.

Olen suhteellisen tyytyväinen e-pillereihin. Aion kuitenkin seurata mielialaani, vaikka se voi olla hiukan haasteellista, koska on muutoinkin taipumusta alakuloon ja masennukseen. Hormonaaliset ehkäisyt ovat aina riskialttiimpia kuin muut, mutta ihan mukavasti nämä ovat minulla toimineet.

Lue myös Colour Outside the Lines -bloggarin teksti, miksi hän ei ottaisi enää hormonikierukkaa.

Mitä kokemuksia sinulla on e-pillereistä?

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

Kuva: Panu Pälviä
X