Etä-Äiti

Korona ja eroperheet: Kulkevatko lapset tapaamissopimusten mukaisesti?

Teksti:
Helka Belt

Toimin koronaeristyksen suhteen eri tavoin kummankin lapsen kohdalla.

Vuoroviikkolasten viikot, etälasten viikonloput tai muut tapaamisajat. Miten eroperheiden tulee toimia koronan aikana?

Tästä ei ole annettu mitään suosituksia, sääntöjä tai varsinkaan poikkeuslakeja. Joten voi olettaa, että eroperheet toimivat yleisten lakien, poikkeussääntöjen ja muiden ohjeistusten mukaisesti.

Mutta tarkoittaako tämä sitä, että eroperheiden lapset rinnastetaan muihin ihmiskontakteihin eli: tuleeko omiin lapsiinsa pitää etäisyyttä samalla tavalla kuin muihinkin?

Tuleeko omiin lapsiinsa pitää etäisyyttä samalla tavalla kuin muihinkin?

Minulla on vuoroviikkolapsi ja etälapsi. Olemme toimineet perheessämme näin:

  • etälasta en näe valmiustilalain alkamisen jälkeen kahteen viikkoon. Jos oireita ei tämän jälkeen ole kummallakaan eikä kummankaan perheessä, tapaamme normaalisti, eli noin joka toinen viikonloppu
  • vuoroviikkolapsemme siirtyy kodista toiseen tavanomaisesti. Ennen valmiustilalakia poikamme näki viikon aikana kumpaakin vanhempaansa. Näin ollen eristäminen toisesta vanhemmasta ei ole tarpeellista. Kummankaan vanhemman luona ei ole tartuntaa, altistusta tai oireita.

Vuoroviikkolapsi on poissa päiväkodista ja minä teen etätöitä. Isäviikolla lapsi siis on ”hoidossa” päivät luonani ja isä hakee töidensä jälkeen lapsen luokseen.

Toimintatapamme etälapseni suhteen nojautuu siihen ajatukseen, että koronaviruksen itämisaika on korkeintaan kaksi viikkoa, yleensä vain 5 päivää.  Jos siis minä ja etälapseni olemme kaksi viikkoa erossa toisistamme ja samaan aikaan emme ole kosketuksissa yhteenkään ulkopuoliseen, voi olettaa, ettei meillä ole koronavirusta. Tämän jälkeen ei ole järkeä olla erossa.

Mutta nämähän ovat vain oletuksia ja me seuraamme koko ajan yleisiä ohjeistuksia, kuinka koronavirusepidemian aikana tulee toimia.

Jos jollekin ilmaantuu koronan tai flunssan oireita tai joku sairastuu koronaan, on ehdottoman tärkeää suojata muita ja luopua tapaamisajoista asianmukaiseksi ajaksi.

Kaksi viikkoa erossa lapsestaan ei ole ylivoimaista, ainakaan näin etävanhemmalle. Toki ennen koko hässäkkää olimme olleet jo kaksi viikkoa näkemättä, joten kuukauden erossaolo on tosiasia. Ottaen kuitenkin huomioon pandemian vakavuuden, ei tämä aika tunnu liian pitkälle.

Tilanne muuttuu kertalaakista, jos jollekin ilmaantuu koronan tai flunssan oireita tai joku sairastuu koronaan. Tällöin on ehdottoman tärkeää suojata muita ja luopua tapaamisajoista asianmukaiseksi ajaksi. Eroperheet joutuvat näin joustamaan enemmän kuin normaalitilanteissa tai ehkä enemmän kuin muut perheet.

Jokaisen on tehtävä osansa epidemian laajenemisen hidastamisessa.

On otettava myös huomioon liikkuminen. Jos lapsen kodit ovat eri maakunnissa, on mietittävä, onko häntä järkevää kuljettaa kotiensa väliä. Jos lapsi joutuisi liikkumaan julkisilla liikennevälineillä, ei yleisten ohjeistusten mukaisesti kannata tällaista liikkumista suorittaa. Voi myös olla, että pian liikkuminen maakuntien välillä myös suoraan kielletään. Ja vaikkei kiellettäisikään, on hyvä ottaa huomioon, onko esimerkiksi pienemmän kunnan alueelle järkevä kuljettaa uusia henkilöitä, jotka voivat kantaa virusta mukanaan. Terveydenhuoltovalmiudet joka kaupungissa eivät ole yhtä hyvät kuin isommissa kaupungeissa.

Ei ole mitään järkeä pitää kynsin hampain kiinni tapaamisajoista. Jokaisen meidän terveys on tärkeintä. On myös muistettava, että toimimalla näin emme suojaa ainoastaan omaa perhettämme vaan myös kaikkia muita kansalaisia. Jokaisen on tehtävä osansa epidemian laajenemisen hidastamisessa.

Lue myös:
En tapaa etäpoikaani viikkoihin koronan vuoksi
Korona vaikuttaa yrittäjyyteeni
Kaikilla ei ole eristyksissä luonaan perhettä tai kumppania

Terveisin, Helka

X