
Korona voi mahdollistaa vieraannuttamisen – ”Lastenvalvoja ei osaa sanoa mitään”
Mikä on vieraannuttamista ja mikä toisten suojelemista koronalta?
Korona ja eristäytyminen voi aiheuttaa ikävän lieveilmiön: vieraannuttaminen helpottuu.
Vieraannuttamisessa pyritään siihen, ettei lapsen toinen vanhempi näe omaa lastaan. Korona-aikana meitä on neuvottu välttämään toistemme tapaamista, jopa eroperheissä, varsinkin, jos toisessa perheessä on flunssaa, koronan oireita tai riskiryhmään kuuluvia, tai toinen perhe ei eristäydy asianmukaisesti.
Mutta mistä tietää, mikä on vieraannuttamista ja mikä korona-ajan ohjeiden noudattamista?
”Näen tässä jo meillä potentiaalisen ongelman”, kertoo eräs Instagram-seuraajani, kun mietitään, voiko lapsi siirtyä toisesta kodistaan toiseen koronaepidemian aikana.
Joillakin, kuten meillä, poika ei tule luokseni nyt koronaepidemian aikana, mutta yhteisestä päätöksestä. Mutta joissain perheissä on jo ikävä kyllä näkyvissä kuulemani mukaan ikävä ilmiö: vedotaan siihen, ettei lapsi saa koronan takia liikkua. Päätös tehdään yksipuolisesti. Toinen vanhempi ei voi juuri mitään. Vaikka suositus on, etteivät lapsetkaan liiku tarpeettomasti, ei ole määrätty, etteikö tapaamisoikeus saisi toteutua edelleen. Mutta jos toinen päättää, että lapsi ei liiku, mitä voi tehdä?
Tällaiset tilanteet vaikeuttavat eroperheiden elämää entisestään. Mistä voi tietää, onko huoli oikea vai onko kyse vieraannuttamisesta?
Toisaalta voi olla tilanne, jossa ei haluta antaa lasta toiselle vanhemmalle, koska tämä ei pidä huolta korona-ajan ohjeista. Huoli lasten terveydestä voi olla suurikin. Lukijani kertoo nimettömästi:
Ex niin huoleton ja minä riskiryhmää, enkä haluais antaa lasta flunssaselle etäisälle. Olen kirjottanu jopa ministeriöön, koska lastenvalvojilla ei ole yhtenäistä ohjeistusta.
Tällaiset tilanteet vaikeuttavat eroperheiden elämää entisestään. Ulkomailta raportoidaan samanlaisista tilanteista. Mistä voi tietää, onko huoli oikea vai onko kyse vieraannuttamisesta? Lukijani mukaan jopa lastensuojelun työntekijät ovat ymmällään tällä hetkellä: mistä tietää, mikä on totta ja mikä ei, saako lapsi liikkua, vaikka toinen ei pida huolta eristäytymisestä, milloin asiaan tulee puuttua? Yhdystvaltalainen lakimies sanoo, että tämä on lain kannalta täysin kartoittamaton alue.
Onko kenelläkään siis antaa mitään vastauksia?
Iltalehti kirjoittaa: Iltalehteen on ottanut yhteyttä vanhempia, jotka epäilevät entisen puolison käyttävän poikkeuksellisia olosuhteita hyväkseen estäessään lasten tapaamiset. Huoli vieraannuttamisesta epidemian varjolla on siis tosiasia.
Mikäli halua löytyy, tällainen poikkeustilanne antaakin avaimet vallankäyttöön niin tapaamisoikeuksista sovittaessa kuin itse tapaamisissakin. Iltalehti
Myös ulkomailla on jo huomattu tämä tilanne. Oikeusistuimet vetoavat vanhempiin tämän kriisin aikana, mutta aina sekään ei toimi. Yhdysvalloissa uhkaillaan vanhempia jopa sillä, että jälkeenpäin löytyy kyllä jäljet vieraannuttamisesta, jos sitä koronan nimissä on tapahtunut.
Aika karua luettavaa. Miksi vanhemmat toimivat näin?
Kuten aina vieraannuttamisen kohdalla: kukaan ei tiedä. Miksi käyttää lasta näin törkeällä tavalla kiusantekoon vakavan epidemian aikana? Eikö olisi jotain paljon tärkeämpääkin juuri nyt: huolehtia lasten hyvinvoinnista keinolla millä hyvänsä ilman toisen vanhemman kiusaamista? Olisiko aika alkaa harjoittaa todellista yhteistyövanhemmuutta tämän maamme historian jopa suurimman kriisin aikana?
Terveisin, Helka
Kommentit