Etä-Äiti

Koronakevät ja eroperheet – mikä on tilanne nyt, parin kuukauden jälkeen?

Teksti:
Helka Belt

Meillä nuorempi on nähnyt molempia vanhempiaan koko koronakevään ajan normaalisti.

Alun hämmennyksen, epätietoisuuden ja pelkojen jälkeen eroperheetkin löysivät tavan selvitä koronakeväästä. Mikä tilanne on nyt?

Aluksi oli vaikeuksia tietää, kuinka toimia. Jotkut perheet jatkoivat tavanomaista tapaamisjärjestelyä ja joissakin perheissä lapset eivät siirtyneet lainkaan toiseen kotiinsa koronan vuoksi.

Viralliset linjaukset olivat vaikeatulkintaisia ja minusta tuntui alusta saakka, ettei päättäjätasolla oltu selvillä siitä, miten kaikki rajoitukset ja eristysohjeet vaikuttaisivat eroperheisiin. Tämä näkyi myös kysymyksessäni Paavo Arhinmäelle. Eroperheiden tilannetta ei oltu mietitty, kun päätöksiä tehtiin.

Siksi aika pitkälti perheet päättivät itse, mikä on parasta, ja näinhän sen toki kuuluukin mennä. Oli kuitenkin hämmentävää, kun toimintatapoja oli niin useita. Jotkut paheksuivat lapseni siirtymistä toiseen kotiinsa, jotkut taas eivät välittäneet eristysohjeista lainkaan, muiden tai itsensä kohdalla.

Pahimmassa tapauksissa vieraannuttaminenkin astui joillakin kuvioihin, kun koronan varjolla pystyttiin estämään lapsen kulku toiseen kotiinsa.

Meillä tapaamiset ovat palanneet täysin normaaliin.

Missä mennään siis nyt? Olen huomannut, että alun sekamelskan jälkeen on eroperheissä palattu normaaliin rytmiin. Kun Suomessa muutoinkin höllennetään rajoituksia, eivät vanhemmat enää koe huonoa omatuntoa siitä, että lapsi siirtyy jopa paikkakunnalta toiselle. Kun koulut avautuivat, kuuli jopa sitäkin, että mitä järkeä enää on eristäytyä, korona tarttuu jos on tarttuakseen joka tapauksessa.

Meillä tapaamiset ovat palanneet täysin normaaliin. Alussahan olimme etäpoikani kanssa erillään 5 viikkoa. Nyt, kun minä sekä molemmat poikani olemme täysin terveitä, olemme nähneet toisiamme täysin normaalisti. Vuoroviikkolapsi on alusta asti siirtynyt normaaliin tapaan kotiensa välillä. Päiväkotiin hän palasi 3 viikkoa sitten.

Olen kaivannut päättäjiltä ymmärrystä ja huomiota myös eroperheiden tilanteeseen. Siihen puututtiinkin silloin, kun Uusimaa eristettiin muusta maasta. Eroperheissä kuitenkin yleisesti koettiin, että julkinen määräys oli ristiriidassa sanomattoman toiveen kanssa. Sen toiveen, ettei lapsi siirtyisi kodista toiseen. Tämä oli silloin, kun korona jylläsi Suomessa pahiten tämän kevään aikana.

Vaikka eroperheitä on paljon, ohjeistuksia meille on annettu vähän.

Vaikka eroperheitä on paljon, ohjeistuksia meille on annettu vähän. Siksi oma harkinta on ollut ensisijaisen tärkeää. Olen seurannut julkista keskustelua varsinkin tästä näkökulmasta käsin, ja hyvin vähän perheiden sisäisiin päätöksiin halutaan puuttua. Perheiden autonomia on hyvin tärkeää. Samalla me jäimme aika yksin päätöksiemme kanssa.

Olen onnellinen siitä, että näen poikiani jälleen normaaliin tapaan. Uusi normaali saapuu, mutta jotkin asiat onneksi pysyvät. Toivon, että koronakevät on vaikuttanut eroperheisiinkin niin, että yhteinen linja ja päätöksenteko pysyy ja jopa helpottuisi. Tärkeintä on kaikkien hyvinvointi, eikä riitely siitä, missä lapsi saa tai joutuu olemaan, ole järkevää.

Onpahan tämä lapsillekin ollut valtavan iso muutosten kevät. On tärkeää antaa lapselle turvallisuuden tunnetta tässä epävarmassa tilanteessa, molemmissa kodeissaan.

Terveisin, Helka

X