Etä-Äiti

Kaikilla ei ole perhettä tai kumppania, jonka kanssa viettää nyt sitä laatuaikaa

Teksti:
Helka Belt

Pakkotilanne olla yksin kotona. Älä kutsu ketään käymään. Älä ainakaan mene minnekään käymään. Parasta olisi, jos ei tarvitsisi käydä kaupassakaan. Mutta jos käyt, pidä visusti turvaväli toisiin.

Joka tuutista hehkutetaan: hei NYT sinulla on mahdollisuus tutustua uudelleen kunnolla perheeseesi, lapsiisi, puolisoosi. Löydätte yhteisen sävelen, uutta yhteistä tekemistä, pääsette luonnonhelmaan yhdessä. Mikä sen ihanampaa. Saatte opetella jälleen kouluhommia, kun lasta saa opettaa itse kotona.

Milloin näkevät seuraavan kerran edes omaa lastaan.

Katastrofit lähentävät ihmisiä toisiinsa ja nyt on aika pitää huoli läheisistään.

Mutta on heitäkin, joilla ei ole puolisoa. Jotka eivät tiedä, milloin näkevät seuraavan kerran ketään tuttua. Milloin näkevät seuraavan kerran edes omaa lastaan. Töissäoleminen ja työkaverien kanssa jutteleminen oli päivien pelastus. No nyt sitäkään ei saa tehdä. Ole etätöissä. Keksiiköhän ne kohta, että pöpö tarttuu videopuheluidenkin välityksellä.

Katkaistaan nekin.

Täydellinen isolaatio. Eristäytyminen. Ulos ei kannata mennä ja jos menee, näkisi tyhjät kadut, aavekaupungin. Ulkoilupaikoissa näkyy perheitä yhdessä.

Sattuu.

Itkettää.

Yksinolo ja yksinäisyys lisää masennusta, ahdistusta, paniikkioireita ja muita tämän kaltaisia oireita ja sairauksia ekspotentiaalisesti. Se on todellisuutta nyt hyvin monelle.

Miten käy hänen, joka sen päivittäisen naapurinmoikkauksen avulla on selvinnyt, halunnut elää? Naapureita ei nyt näy, koska eristäydytään.

Soittakaa videopuhelu. Hymyilkää. Hymy lisää mielenterveyttä.

Nyt ei ole aika unohtaa näitä läheisiämme. Soita hänelle. Laita viestiä. Soittakaa videopuhelu. Hymyilkää. Hymy lisää mielenterveyttä. Jollekin se voi olla se pelastava asia, koko elämän kokoinen apu.

Muistakaa, että vaikeat tilanteet lähentävät ihmissuhteita, mutta lisäävät myös valtavasti yksinäisyyttä, mielenterveysongelmia ja huolta.

Makaan yksin ja kirjoitan tätä. Pelottaa.

Lue myös:
Miten korona vaikuttaa perhesuhteisiini?
Miten korona vaikuttaa eroryhmiini?
Olisipa syli, johon turvautua

Terveisin, Helka

X