Etä-Äiti

”Koska olin tyhmä raha-asioideni suhteen, ero vei minulta lähes kaiken – rahat, elatukseni, kotini ja lapseni”

Teksti:
Helka Belt

Näin sanoo minulle lukijani, joka kertoo meille erotarinansa. Hän sanoo haluavansa olla varoittava esimerkki siitä, miten eroa ei kannata hoitaa ja myös siitä, miten ei kannata toimivassakaan suhteessa antaa kaikkea toisen vastuulle ja omistukseen.

”Hän omisti taloni, sai rahani ja maksoi laskuni”

Anonyymina pidättäytyvä lukijani kertoo tilanteensa taustoja. Kun hän meni entisen kumppaninsa kanssa naimisiin, omisti hän kotinsa, jossa oli asunut myös lapsuutensa. Kumppanin mielestä talo kannatti siirtää hänen nimiinsä, koska kaikki muutkin raha-asiat olivat hänellä enemmän hallussa. Näin lukijani ei tarvitsisi huolehtia veroista, omaisuusasioiden hoitamisesta tai mistään paperisodista. Tämä kuulosti hyvältä ratkaisulta, luottihan hän kumppaniinsa täysin raha-asioissa.

Hän ei saanut palkkaa, vaan kumppani maksoi kaikki laskut ja antoi hänelle rahaa vaatteisiin, ruokaan ja huvituksiinkin.

Hän alkoi työskennellä entisen kumppaninsa yrityksessä. Käytännössä hän ei saanut palkkaa, vaan kumppani maksoi kaikki laskut ja antoi hänelle rahaa vaatteisiin, ruokaan ja huvituksiinkin. Näin lukijani säästyi paljolta paperityöltä ja laskujen kanssa tuskailuilta.

Kaikki sujui hyvin monia vuosia ja heille syntyi myös kaksi yhteistä lasta. Kunnes kaikki muuttui.

Eron astuttua voimaan kumppani vei kaiken, koska omisti kaiken

Entinen kumppani alkoi käyttäytä omituisesti, oli välillä vihainen, välillä poissaoleva, välillä poissa kotoa monia päiviä. Lisäksi hän alkoi rajoittaa lukijani menemisiä. Lopulta kävi ilmi, että entisellä kumppanilla oli ollut jo jonkin aikaa uusi suhde.

Entinen kumppani sai lähihuoltajuuden, koska hän asui lasten tutussa kodissa ja oli taloudellisesti paremmassa asemassa.

Lukijani halusi eron. Ja silloin hän ymmärsi, ettei hänelle jäisi mitään. Talo ja yritys jäivät toiselle osapuolelle, koska ei hänellä ollut voimia taistella tuolloin juuri mistään ja raha-asioiden hoitaminen oli hänelle vierasta. Jälkeenpäin hän toki ymmärsi, miten oli tässäkin toiminut järjettömästi. Ero oli niin iso kriisi, ettei hän osannut toimia rationaalisesti eron hetkellä, jolloin olisi pitänyt osata taistella omista oikeuksistaan.

Koska hän ei ollut saanut palkkaa eikä omaa rahaa mistään, oli hänen pankkitilinsä tyhjä ja toimeentulo turvaton, koska hän työskenteli tulevan entisen puolisonsa yrityksessä.

Huoltajuuskiistan tuloksena oli, että lukijani entiselle kumppanille annettiin heidän lastensa lähihuoltajuus, koska hän asui lasten tutussa kodissa ja oli taloudellisesti paremmassa asemassa. Entisen puolison uusi kumppani muutti samaan aikaan asumaan lukijani entiseen kotitaloon.

”Erossa menetin kaiken, koska en ollut ymmärtänyt pitää huolta asioista ennen eroa”

Lukijani ymmärtää, että oli tehnyt tyhmästi avioliittonsa aikana. Tyhmästi sen takia, että kumppani ei osoittautunut luottamuksen arvoiseksi. Toki tätä ei voinut tietää etukäteen. Lukijani antoi entiselle puolisolleen kaikki raha-asiat hoidettavaksi ja kaiken omaisuutensa omistuksen.

Lukijani sanoo, että hänen olisi pitänyt jo avioliiton aikana alkaa keräämään omaa rahaa ja laittaa talouttansa kuntoon ennen kuin sanoi, että haluaa erota. Muutos kuitenkin liitossa oli niin nopea, ettei hän ehtinyt miettimään rauhassa. Nyt hän ajattelee, että olisi ollut parempi kestää tilannetta ja kohentaa omaa taloudellista tilannetta vaikka salaa, ehkä tienaamalla jostain sivutyöstä omaa rahaa.

”Ei kannata antaa kaikkia raha-asioitansa toisen hoidettavaksi. Sitä jää ihan tyhjän päälle, jos ero tulee.”

Erot ovat joskus hyvin rumia, sanoo lukijani. Erokriisin lisäksi hän joutui käsittelemään juuri alkaneen etävanhemmuutensa tuomia tunteita ja suruja, pohtimaan, miten selvitä rahallisesti eteenpäin ja etsimään itselle uuden työpaikan sekä uuden kodin.

Sen ohjeen hän antaa muille, ettei kannata antaa kaikkia raha-asioitansa toisen hoidettavaksi. Sitä jää ihan tyhjän päälle, jos ero tulee. Hän sanoo, että tämä oli syy myös lähihuoltajuuden menemiselle toiselle osapuolelle. Hän näkee lapsiaan säännöllisesti, muttei edelleenkään ole taloudellisesti kykenevä heistä huolehtimaan. Oman talouden kuntoon laittaminen vie vielä paljon aikaa. Sillä tiellä hän onneksi jo kuitenkin on.

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

X