etä-äiti

Teinin vanhempana tärkein lause on sanoa: ”Kotiin saat aina tulla”

Teksti: Helka Belt

Teinin etä-äitinä huoleni lapsestani on välillä tosi iso. Kun en tiedä hänen päivittäisistä menoistaan, voi äänettömyys ja kuulumattomuus tarkoittaa mitä vain. Mitä hän on tekemässä? Onkohan kaikki hyvin? Lähivanhempi vahtii ovea, milloin teini tulee kotiin, etävanhempi vahtii puhelinta; milloin tulee viesti lähivanhemmalta, että jotain on tapahtunut.

Koti on paikka, johon lapsemme on aina tervetullut, vaikka olisi töpeksinyt mitä.

Koti, oli se sitten minun tai isän, on paikka, johon lapsemme on aina tervetullut, vaikka olisi töpeksinyt mitä. Teinin kuuluu kokeilla rajojaan, viettää aikaa kavereiden kanssa, hölmöilläkin. Se on sitä aikuiseksi kasvamista. Mutta tärkeintä lapselleen on sanoa, että kotiin saa aina tulla. Ei tarvitse pelätä, miten vanhemmat reagoivat, vaikka olisi tehnyt hölmöyksiä. Kotona on paikka, jossa saa olla juuri sellainen kuin on. Virheineen kaikkineen.

Teinille on tärkeä viestittää, että virheitä saa tehdä, mutta niistä pitää oppia. Jos teinit ovat tehneet jotain, mitä pelkäävät kertoa vanhemmilleen, on se merkki siitä, että he ymmärtävät tehneensä jotain typerää. Ja tämä taas on merkki siitä, että heillä on tietoa päässään. Sitä tietoa, mikä tuntuu välillä häviävän teinihormonimyllerryksessä. Olisi ihanaa, että tällaisissa tilanteissa lapseni tietää, että kotiin saa silti tulla. Vanhemmille voi kertoa mitä vain, vanhempien rakkaus ei lopu ikinä.

Omat teiniajat nousevat mieleen ja samalla nousee pelko – maailma voi olla vaarallinen paikka

Omat teiniajat nousevat mieleen ja samalla nousee pelko – maailma voi olla vaarallinen paikka. Kyllä sitä muistaa omatkin toilailut teiniajoilta. Rajojen kokeilut, kotoa karkaamiset ja sadattelut äidille, miten se on tyhmä ja idiootti ja ei tajua mistään mitään. Ja muistaa ne vaarat, mitä voi isossa maailmassa kohdata. Ehkä pojan äitinä voin vähän huokaista, vähän. Tytöillä voi olla enemmän varottavaa, jossain mielessä. Mutta on se avara maailma pojillekin iso ja ihmeellinen. Kokeilunhalu voi viedä voiton. 

Ja sitä istuu kotona ja odottaa sitä viestiä. Olethan kunnossa, lapseni?

Maailma on avara, ihana ja kaunis. Mutta vaarallinenkin. Olethan vielä kotona vähän aikaa?

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 

Lue myös

X