Etä-Äiti

Koulu alkoi jälleen ja kännykässäni on kuva koulupojastani – en ole vuosiin ollut seuraamassa hänen koulunaloitusjuttujaan

Teksti:
Helka Belt

Niin se koulu alkoi jälleen. Poikani menee tänä vuonna kahdeksannelle luokalle. On jo hyvin mones vuosi, kun en ole aamulla häntä näkemässä, kun koulu alkaa. En herättämässä kesälomarytmissä elävää teiniä, hoputtamassa kouluun ja toivottamassa kivaa koulupäivää.

En saa olla elämässä koulunaloitusjännitystä poikani kanssa.

Koulujen aloituksessa on aina jotain maagista. Muistan omasta nuoruudestani, kuinka syksy tuntui kaiken uuden alulta, tuleva jännitti ja kouluun meneminen tuntui isolta asialta. Nyt en saa olla elämässä tuota samaa jännitystä poikani kanssa.

Onhan sen niinkin, ettei se teinille ole ihan niin justiinsa, onko siinä isä tai äiti katsomassa, että mitkä vaatteet hän päällensä laittaa ja millä mielellä kouluun lähtee. Ei – mutta vanhemmalle on. Ainakin minulle on. Tai olisi.

Koulut alkavat jälleen ja tunnen oloni yksinäiseksi, kun en ole näkemässä
poikani uuden kouluvuoden aloitusta. Kuva: Panu Pälviä

Varmasti osittain varmasti nostalgisoinkin liikaa koulunaloitusjuttuja ja äidin merkitystä nuoren koulupäivän aloituksessa, muttei se silti vähennä tätä surkeaa oloa, joka joka syksy tulee. Some täyttyy lapsien kuvista, koulureput selässä menevistä nuorista. Vanhempien statukset ovat täynnä koulunaloitusjuttuja. Minä en ole ottamassa tuollaisia kuvia lapsestani. Jo usean vuoden ajan olen saanut kuvan pojan isältä.

Minä en ole ottamassa tuollaisia kuvia lapsestani. Jo usean vuoden ajan olen saanut kuvan pojan isältä.

Jälleen yksi asia, josta etävanhempana on luovuttava. Ei vaan voi olla mukana näissä arjen jutuissa. Laitan minä aina viestiä pojalle ja vastauksin jopa joskus tulee. Minusta on tärkeää osoittaa, että olen mukana hänen koulujutuissaan ja hän on mielessäni. Ja kyllä hän sen tietääkin.

Onneksi hän nyt viikonloppuna tulee luokseni. Käydään sitten läpi koulunaloitusjutut.

Lue myös:
Koulut alkaa ja tunnen oloni jälleen ulkopuoliseksi
Miten etä-äiti otettiin huomioon yläkoulun ensimmäisenä vuonna?
Vanhempainiltojen musta lammas

Terveisin, Etä-äiti 

Facebook || Instagram || Twitter

X