Etä-Äiti

Kuinka kauan tulee kestää ja mistä tietää, milloin kannattaa erota?

Teksti:
Helka Belt

Nyt pysytte yhdessä edes lasten takia. Ette kyllä eroa. Ette anna nyt periksi. Ette te voi erota, te ootte niin ihana pariskunta.
Mutta entä jos haluaa erota? Milloin on hyvä aika tehdä eropäätös?

Suhteessa kestetään aika paljon ja sinnitellään tosi vaikeissakin olosuhteissa, koska ero koetaan negatiivisena asiana ja epäonnistumisena. Monien mielestä ero ja uudet suhteet luovat meille kertakäyttöyhteiskuntaa, jossa parisuhteetkin ovat kertakäyttökamaa ja kun vaikeuksia tulee, vaihdetaan uuteen.

Silloin helposti voi kuvitella, että ero ratkaisee kaikki ongelmat. Näin ei kuitenkaan ole.

Minua tämä ajattelutapa riepoo. Se ajaa meidät kuvittelemaan, että ero on aina epäonnistuminen ja häpeän paikka. Näin ei kuitenkaan ole. Ero on luonnollinen osa elämää ja ihmissuhteita. On kummallista ajatella, että jokaikisen ihmissuhteemme tässä elämässä kuuluu kestää hamaan hautaansa asti. Jos joskus on jonkin valinnan parisuhdeasioissa tehnyt, tulee siinä pysyä oli sitten mikä oli. Kun kerran luvattiin, tässä pysytään.

Onko parisuhdelupauksesta irtipäästäminen häpeän paikka? Kuva: Pixabay

Ihmiset kuitenkin muuttuvat, myös parisuhteessa elävät. Se, mikä oli kymmenen vuotta sitten hyvä, ei välttämättä toimi enää. Ihmiset kasvavat, tavoitteet muuttuvat, unelmat voivat poiketa jo paljon siitä, mitä ne olivat ehkä vuosia sitten. Tämä ei tarkoita epäonnistumista – se on luonnollista. Jos siis tulee ajatuksia pitkässäkin parisuhteessa, ettei tämä enää tunnu hyvältä, ei niitä kannata pelästyä. 

Parisuhteessa tulee tietenkin aina ottaa huomioon myös toisen halut, unelmat ja toiveet, mutta milloin saa sanoa, ettei tämä elämä enää palvele minua?

En kannata luovuttamista ilman yrittämistä. Mutta en kannata myöskään sinnittelyä tai jaksamista loputtomiin. Nuo sanatkin ovat jo kamalia. Elämän tulee olla muutakin kuin pakonomaista selviytymistä päivästä toiseen. Elämästä kuuluu nauttia. Parisuhteessa tulee tietenkin aina ottaa huomioon myös toisen halut, unelmat ja toiveet, mutta missä tulee raja vastaan? Milloin saa sanoa, ettei tämä elämä enää palvele minua?

Mistä tietää, että on aika erota? Kuva: Pixabay

On hyvä puntaroida mielessään, miksi haluaa suhteen loppuvan? Ovatko asiat huonosti suhteen takia vai siitä huolimatta? Jos jokin asia ei miellytä, olisi hyvä osata löytää syyn alkulähde. Tämä on kuitenkin hankalaa, jos on tyytymätön moneen asiaan. Silloin helposti voi kuvitella, että ero ratkaisee kaikki ongelmat. Näin ei kuitenkaan ole.

Eron jälkeenkin tyytymättömyyttä aiheuttavat seikat seuraavat, jos ne ovat johtuneet omasta tilanteesta, ei parisuhteesta. Jos on tyytymätön työelämäänsä, kuntoonsa, terveyteensä tai siihen, ettei enää tavoittele omia unelmiaan, on hyvä miettiä, johtuvatko nämä juuri parisuhteesta? Jos johtuvat, silloin ero voi olla todella hyvä vaihtoehto.

Kannatan onnellista elämää. Jos ero tuo sen, kannatan eroamista.

Kannatan onnellista elämää. Jos ero tuo sen, kannatan eroamista. Vaikka minua on kutsuttu multieroajaksikin, en oikeastaan välitä siitä. Olen puntaroinut jokaista eroa huolella ja tullut lopputulokseen, että ero kannattaa (paitsi yhtä, joka johtikin katastrofiin). Olen kerran katunut eroani. Silloin tilanne olikin sellainen, etten osannut suhteuttaa oman elämäni ongelmia ja parisuhteen ongelmia realistisesti toisiinsa. Huono oloni johtui käsittelemättömistä asioista, jotka eivät liittyneet suhteeseen mitenkään. 

Mistä paha olo oikeasti johtuu? Ero ei tuo onnea automaattisesti. Kuva: Pixabay

Tämän takia en voi painottaa tarpeeksi sen ajattelemista, mitä hyvää ja muutosta ero toisi elämään? Jos tämän osaa itselleen sanoittaa, on jo aika varmalla pohjalla. Joskus suhde on niin huonoissa kantimissa, että tietää varmaksi, että ero on hyvä asia. Jos näin ei kuitenkaan ole, on häilyvän epätyytyväinen elämäänsä, on hyvin tärkeää selkeyttää itselleen, mistä epätyytyväisyys johtuu.

Myös asumusero on hyvä vaihtoehto. Tuntuuko erillään olo kivalta vielä muutaman kuukaudenkin jälkeen?

Myös asumusero on hyvä vaihtoehto. Tuntuuko erillään olo kivalta vielä muutaman kuukaudenkin jälkeen? Joskus välimatka selkiyttää ajatuksia. Mikä kiire on erota? Voisiko ottaa aikalisän? Jos suhteessa on paljon hyvääkin, ei kannata juosta eroon suinpäin. Joskus aika on ainoa asia, joka kirkastaa ajatukset. Jos kuukausien jälkeenkään ei näe enää yhteistä tulevaisuutta, voi ero olla hyvä ratkaisu.

Loppujen lopuksi en voi antaa mitään yleispätevää ohjetta, milloin on hyvä aika erota. Joskus sen tietää vasta jälkeenpäin, oliko ero järkevä ratkaisu. Mutta sellaistahan elämä on joka tapauksessa. Mikään ei ole varmaa ja yllätyksiä tulee eteen. Niiden kanssa on opittava elämään.

Lue myös:
Asiantuntija vastaa: Miten kauan suhteessa tulee sinnitellä ennen eroa?
Miksi erosin etäpoikani isästä?
Viimeisin eroni

Terveisin, Helka

Facebook II Instagram

X