Etä-Äiti

Kuinka paljon tienaan blogilla ja kaupallisilla yhteistöillä ja mistä muusta saan rahaa?

Teksti:
Helka Belt

Mikä kiire aloittaa uusi suhde heti eron jälkeen?

Tätä on kysytty ja nyt vastaan: kuinka paljon blogilla voi tienata, paljonko teen kaupallista sisältöä ja mistä muualta saan rahaa?

Ensiksi: en aloittanut blogiani siksi, että haluaisin siitä rahaa. Aihe oli ja on minulle sydämen asia, joten en voisi kirjoittaa vain siksi, että saan rahaa. Jossain vaiheessa kuitenkin aloin sitä saada. Miten ja kuinka paljon?

Paljonko tienaan blogillani ja paljonko blogilla voi tienata?

Kirjoitan palkkabloggarina valmiilla alustalla, Vauva.fissä. Tämä tarkoittaa, ettei minulla ole omaa sivustoa blogilleni. Suomessa on muutamia portaaleja, joissa on palkkabloggareita. Näissä bloggaaja saa kuukaudessa jonkun summan rahaa kirjoituksistaan. Jotkut bloggaajat saavat kiinteän summan, mutta useimmat saavat palkkaa sidoksissa lukijamäärään.

Blogipalkkani riippuu seuraajamääristä.

Näin minäkin. Mitä enemmän saan klikkauksia, sitä enemmän minulle maksetaan. Tämä on asia, joka bloggaajissa ärsyttää; minähän en klikkaa, miksi antaisin toiselle rahaa tieten tahtoen. Lähtemättä spekuloimaan tämän ajatuskulun järkevyyttä, sanon, että yksi klikkaus tuo häviävän pienen summan rahaa.

Mitä enemmän saan klikkauksia, sitä enemmän minulle maksetaan. Tämä on asia, joka bloggaajissa ärsyttää.

Klikkausmääriin, joista palkkaa maksetaan, vaikuttaa vielä se, että kuukausittain yhdestä lukijasta saa KERRAN klikin. Joten jos katsot blogiani kymmenen kertaa kuukaudessa, saan siitä kerran maksun. 

Paljonko sitten saan rahaa klikistä? Tämä kiinnostaa, mutta valitettavasti se on sopimussalaisuus. Voin kuitenkin sanoa, että esimerkiksi vlogi-maailmassa 1000 katsontakerrasta saa noin 3-4 € rahaa. Jos tuo kuulostaa pieneltä summalta, voi saada jonkinlaisen kuvan siitä, paljonko somettajat ja vaikuttajat yleensä katsontakerroista rahaa saavat.

Kun lopetin alkukesästä työni, kuulin, että mikä hätä minulla on, saanhan blogista palkkaa. Kyllä saan, mutta en niin paljoa, että sillä voisin pelkästään elää.

Suurista seuraajamääristä huolimatta en voisi elää pelkästään tällä, joten motiivini kirjoittaa ovat jossain muualla kuin rahassa.

Lukijoita minulla on kuukausittain noin 30 – 40 000 uniikkia lukijaa, eli 40 000 eri ihmistä tai IP-osoitetta. Tämä ei ole mikään ihan pieni määrä ja siihen pääseminen vaatii kovaa työtä ja halua menestyä. Siksi voin sanoa, että en tee tätä rahan takia vaan motiivini ovat ihan muualla.

Mistä bloggaajat sitten saavat rahaa? 

Kaupalliset yhteistyöt – paljonko niillä voi tienata?

Nämä tarkoittavat niitä, kun bloggaajalla tai somettajalla lukee (tai PITÄISI AINA lukea) postauksensa tai kuvatekstin alussa kaupallinen yhteistyö. Silloin bloggajan ja yrityksen välillä on sopimus, jonka on tarkoitus hyödyttää molempia. Se voi pitää sisällään rahaa tai sitten ei. Usein luullaan, että bloggaajan elämä on helppoa: tavaraa lähetetään kotiin ja rahaa virtaa lompakkoon.

Usein luullaan, että bloggaajan elämä on helppoa: tavaraa lähetetään kotiin ja rahaa virtaa lompakkoon.

Näinhän tämä ei tietenkään oikeasti ole. Kirjoittaminen, kuvien ottaminen, somettaminen ja kaiken suunnitteleminen vie aikaa. Se on TYÖTÄ. Somepostauksista voin saada sadasta eurosta muutamaan, blogikirjoituksesta joskus enemmänkin. Se riippuu täysin siitä, mitä kehtaa ja kannattaa yritykseltä pyytää kaupallisesta yhteistyöstä. Mikä on oma vaikuttaja-arvo? Tätä kannattaa miettiä ja sitä kautta hinnoitella oma työnsä.

Kaupalliset yhteistyöt ovat ne väylä, joiden kautta monet vaikuttajat elävät. Heillä on isoja sopimuksia yritysten kanssa, ehkä jopa jatkuvaluontoisia. Silloin kuukausitulot voivat nousta moniin tuhansiin, joillakin jopa suuremmiksi. 

Kuva: Pixabay

Kaupallisiin yhteistöihin ja niiden saamiseen vaikuttaa nykyään varsinkin Facebook- ja Instagram-tilien kattavuus ja seuraajamäärät, koska yritykset ovat kiinnostuneita juuri niistä. Some on paikka, jossa kannattaa mainostaa. Seuraajamäärien kasvattaminen on kovaa ja hidasta työtä, joten tämäkään ei ole kovin nopea tie rahalliseen onneen.

Mutta jos en näistäkään tienaa paljoa, mistä sitten tienaan?

Blogin kautta tulleet mahdollisuudet tienata

Suurin tulolähteeni ovatkin olleet ns. sivutuotteet, joita blogini kautta on syntynyt. 

Kirjoitin viime vuonna kirjan (kirjan sopparin sain blogini tunnettuuden ja aiheen vuoksi), josta sain hieman tuloja. Kirjoistakaan ei kovin isoa summaa tienaa, ellei ole Ilkka Remes tai Sofi Oksanen. No en ole, joten tuloni siitä jäi alle pariin tuhanteen euroon. Toki sitä myydään edelleen, joten kuka tietää, voin vaikka vielä päätyä miljonääriksi.

Kirjoitin viime vuonna kirjan.

Teen myös jonkin verran puhujakeikkoja, joista maksetaan aika hyvin. Viime vuonna puhuin eroperhe-teemasta mm. lapsimessuilla ja erilaisissa eroteemaisissa tapahtumissa. Näistä maksetaan alle tunnin mittaisesta puheesta muutamia satoja euroa, riippuen järjestäjästä. Puhujakeikoista voi alkaa tienaamaan, kun saa nimeä ja tunnettuutta, lisää keikkoja ja sitä kautta voi pyytää enemmän palkkaakin. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Helka Belt (@etaaiti) jakama julkaisu

 

Syksyllä aloitan toivottavasti eroseminaarien vetämisen, joiden kautta voin saada jonkin verran rahaa. Tähän tietenkin vaikuttaa se, saanko asiakkaita, järkevän hintaisen vuokratilan ja niin edelleen. Seminaarit hinnoitellaan itse, yleensä ne maksavat 300-400€/kävijä. Eroseminaarityö on se, johon aion jatkossa panostaa entistä enemmän, koska eroauttamistyö on minulle tärkeää.

Blogini kautta olen saanut mahdollisuuden ansaita rahaa ja en pidä sitä ihan huononakaan asiana.

Näistä tulonlähteistä muodostuvat freelancer-tuloni. Ihan elämiseen asti ne eivät vielä riitä, mutta hyvä sivutulo ne kuitenkin ovat. Joten voin sanoa, että blogini kautta olen saanut mahdollisuuden ansaita rahaa, ja en pidä sitä ihan huononakaan asiana, tietenkään.

Otathan vielä huomioon, että tässä tekstissä esilletuomani tuloesimerkit ovat täysin omakohtaisia. Toisilla vaikuttajilla summat voivat olla täysin erilaiset.

Lue myös:
Taulukko, jonka avulla sain raha-asiani kuntoon
Miksi en bloggaa kaikista perheenjäsenistäni?

Terveisin, Helka

Tästä Facebookiini

X