Etä-Äiti

Lähdin toisen matkaan ja jätin liittoni – Tällä karmaisevat seuraukset

Teksti:
Helka Belt

Se, mikä näyttää liian hyvältä ollakseen totta, usein onkin juuri sitä. Valetta.

Haluan kertoa kokemukseni, jotta jokainen voi tykönään miettiä, kannattaako.

Vaikka kaikille ei käy yhtä dramaattisesti kuin minulle, kannattaa ennen kuin mitään tekee, pysähtyä. Miettiä, miksi haluaa lähteä? Mikä suhteessa on huonosti, kun joku muu kiinnostaa? Onko uutuudenviehätys, ihailun tarve, jännitys tai seikkailu sitä, mitä haluat? Voisiko niitä kokeilla oman kumppanin kanssa? Haluatko ehkä avoimen suhteen, haluaako puolisosi? Onko ongelma suhteessasi vai sinussa?

Koska harvoin vaihtamalla paranee. Joskus toki rakkaus vie mukanaan ja uusi kumppani on juuri se loppuelämän rakkaus. Mutta useimmiten ei.

Samat ongelmat jatkuvat uudessa suhteessa ja silloin iskee katumus. Miksi lähdin? Se tuttu ja oma kumppani olisikin ollut se, jonka kanssa halusin olla. Mutta nyt hän on mennyt ja miksi? Hetken huuman takia.

Minä jätin kumppanini ja lähdin toisen matkaan. Se, mitä siitä seurasi, ei ollut mitään kaunista.

Aina vaihtamalla ei parane, joskus suhteesta lähteminen voi johtaa syvään yksinäisyyteen.

Miksi sitten lähdin? Koska uusi mies tuntui paremmalta kuin mikään. Häntä kiinnosti, mitä tein, kyseli kuulumisia, ihaili minua, huomioi minut aina, antoi lahjoja, lupasi jättää oman kumppaninsa, suunnitteli paratiisimaista tulevaisuutta kanssani.

Kaikilla ei toki narsisti osu kohdalle, mutta silti uusi tuttavuus voi tuntua jännittävältä ja tuoreelta. Arki voi tuntua tylsälle ja liian arkiselle. Uudesta ihmisestä etsitään jotain, mitä arki ei tarjoa; muutenhan sitä ei lähtisi mihinkään. Aina ei suhde ole huonolla tolallakaan, kuten ei meilläkään, mutta uusi kiinnosti enemmän kuin arki. Samaan aikaan kun oma kumppani oli poissa, töissä, matkoilla, uusi hivuttautui mieleeni.

Uudesta ihmisestä etsitään jotain, mitä arki ei tarjoa; muutenhan sitä ei lähtisi mihinkään.

En puolustele, en syytä muita kuin itseäni. Jälkeenpäin näen täysin sen kaavan, mikä tapahtui, olin kuin elävä ihmiskoe harha-askeleesta. Kiinnostus uuteen, jonka myötä haluttomuus muokata nykyistä arkea paremmaksi. Uusi tuntui helpommalle kuin vanhaan jääminen.

Jonkin tarpeen uusi ihminen täyttää. Usein kuitenkaan suhteessa ei ole mitään vikaa vaan omassa elämässä, omissa unelmissa, omissa tavoitteissa mättää jokin. Suhde on kuitenkin se ensimmäinen, josta luovutaan.

Jätin avioliittoni ja lähdin narsistin matkaan. Liian myöhään huomasin, mitä tapahtui. Ja entinen kumppanini, turvallinen, tuttu, rakastava, oli jo lähtenyt.

Se tyhjyyden tunne, jonka tämän ymmärtäminen toi, oli lamauttava. Jos osaisin sen tunteen sinulle tässä selittää, ehkä harkitsisit kaksi kertaa, ennen kuin lähdet toisen luokse. Kunpa näkisit sen uuden huuman kiinnostavuuden läpi totuuden: uusi ei aina ole parempi.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Kylmät väreet, itku, paniikkikohtaus, suru, ilo selviytymisestä, outous..tätä kaikkea tunsin, kun eilen kävelin näiden maisemien keskellä. . Yhden noiden taloista takana on sisäpiha, jossa oli asuntoni monta vuotta sitten. Siellä koin elämäni helvetin, tuskan, tragedian, surun ja ahdistuksen. Siellä elin narsistin uhrina, alistettuna, lytättynä. . Koko elämä meni tuossa kodissa uusiksi. Siellä lapseni näki, miten murenin pala palalta vain kasaksi, josta ei melkein mitään koottukaan uudelleen. . Mutta tunsin myös iloa kun kävelin tuolla. Minä selvisin tuosta. Miten vahva ihminen onkaan. Miten ihmisen mieli rakentaa itsensä uudelleen, vahvaksi, hyväksi jälleen, sellaisen paskan jälkeen. Mä selvisin. . Jos sinulla on samat kokemukset juuri nyt meneillään, ota yhteyttä: kriisipuhelin, Narsistien uhreihin, 112, hyvään ystävään. Sinä voit päästä pois. Lähdethän? Älä anna muuttaa itseäsi tuhkakasaksi, jota ei enää ihmiseksi tunnista.❤. . #etääiti #matinkylä #narsistinuhri #mielenterveys #muistot #ahdistus #narsistienuhrientuki

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti-blogi (@belthelka) jakama julkaisu

En tiedä, missä nyt olisin, jos en olisi jättänyt ja lähtenyt. Sitä en saa koskaan tietää.  Menetin paljon, tilalle sain vähän, sen mitä sain, oli kokemus, joka jätti ikuisen jälkensä minuun. Sen opin, että vika löytyy yleensä itsestä, ei siitä kumppanista. Itseään muuttamalla, kehittämällä, oppimalla, saa suhteenkin useimmiten toimimaan. Toistahan me emme voi hyvällä tahdollammekaan muuttaa. Siksi voimme keskittyä vain itseemme ja sitä kautta parantaa suhdettamme.

Houkutuksia tulee aina. Olen törmännyt niihin tämän jälkeenkin. Mutta niiden mukaan en ole lähtenyt. Sen tämä kokemus opetti. Olkoon tämä kertomukseni opetus myös teille. Ehkä teistä jonkun liitto pelastuu tarinani avulla.

Lue myös:
Alistavassa suhteessa hengittämistäkin kontrolloidaan
Mitä on pettäminen?
Minusta tuli etä-äiti vaikean suhteeni vuoksi
Yllätyseroja ei ole olemassakaan

Terveisin, Helka

 

X