etä-äiti

Lapseen liittyviä rutiineja, joita teen vahingossa lapsettomallakin viikolla

Teksti: Helka Belt

Vuoroviikkovanhemmalla joka viikko on ei-arkiviikko. Juuri kun ehtii tottumaan johonkin, muuttuvat systeemit. Tämä voi joskus aiheuttaa vähän hassujakin tilanteita.

Teen joitakin juttuja automaattisesti lapsettomallakin viikolla, ennen kuin muistan, ettei lapsi olekaan luonani. Tässä muutamia:

Jätän vessaan yöksi valot ja oven raolleen. Koska lapseni pelkää pimeää, vessasta tuleva valo rauhoittaa häntä. Hän näkee tämän huoneeseensa. Lapsettomilla viikoilla teen tätä pari ensimmäistä iltaa, kunnes muistan, ettei tarvitsekaan. Loppuviikosta muistan sammuttaa yöksi valot.

Laitan kengän lapsen huoneen oven rakoon, ettei ovi mene yöllä kiinni. Tämäkin siksi, että hänelle tulee turvallisempi olo, kun näkee oven raosta huoneeseeni. On suhteellisen hassun näköistä, kun tungen kenkää oven väliin lapsettomillakin viikoilla.

Siellä sitten tyhjän lapsen sängyn vieressä seison ja ihmettelen.

Haen lasta päiväkodista iltapäivisin. Kyllä, olen ollut joskus päiväkodin porteilla asti, kunnes muistan, ettei ole minun vuoroni hakea lasta. Kerran hän jopa näki minut ja oli hyvin ihmeissään: isinhän piti hakea!

Kuva: Terhi Koivisto

Olen ollut päiväkodin porteilla asti, kunnes muistan, ettei ole minun vuoroni hakea lasta.

Hiivin aamuisin hiljaa, ettei lapsi herää. Tätä teen lähes joka arkiaamu. Joskus menen myös herättämään lasta, kun on aika lähteä päiväkotiin. Siellä sitten tyhjän lapsen sängyn vieressä seison ja ihmettelen..tähän toki liittyy myös aamuaivot, jotka eivät toimi ollenkaan hyvin.

Laitan herätyskellon liian aikaisin soimaan. Lapsiviikoilla pitää herätä noin puoli tuntia aikaisemmin kuin lapsettomilla, jotta ehtii viemään lapsen päiväkotiin ennen töitä. Tämä voi olla todella ärsyttävää, koska olen aamu-uninen ja jokainen minuutti unta aamulla on tärkeää!

Ajattelen usein, etten voi mennä johonkin tapaamiseen, illanviettoon tai muuhun sellaiseen, koska minulla on lapsi. On kummallista tajuta, että olenkin vapaa liikkumaan. On vaikea sopeutua ajatukseen, että joka toinen viikko olen ihan vapaa tekemään mitä haluan. 

Kerran melkein unohdin lapsen nukkumaan huoneeseensa, kun lähdin töihin, koska oli ensimmäinen lapsiviikon aamu.

Tässä muutamia juttuja, joita teen ainakin pari päivää lapsettomien viikkojen alussa. Nämä hommat toimii yleensä paremmin silloin, kun lapseton vaihtuu lapsiviikoksi, sopeudun paljon paremmin niin päin.

Kerran tosin melkein unohdin lapsen nukkumaan huoneeseensa, kun lähdin töihin, koska oli ensimmäinen lapsiviikon aamu. Se olisi ollutkin paljon katastrofaalisempaa kuin nämä muut kohdat!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Helka Belt (@etaaiti) jakama julkaisu

Instagramistani voi seurata vuoroviikkoista elämäämme.

Lue myös:
Arjeton arki – vuoroviikkoinen elämäni
Näin olemme hoitaneet vuoroviikkolapsen arjen järjestelyt
Vuoroviikkovanhempikin voi väsyä

Terveisin, Helka

Facebookiin

Lue myös

X