
Lapsi ja raha – mahdoton yhtälö vai voiko järkevää rahankäyttöä opettaa?
Aiemmassa kirjoituksessani kerroin, kuinka haluan osallistua etälapseni rahakasvatukseen. Omat kokemukseni opettivat, että lapselle ja nuorelle pitää ajoissa näyttää, miten rahaa käytetään vastuullisesti. Kuinka he muuten aikuisenakaan tietäisivät rahan arvon ja säästämisen merkityksen?
Nuorten rahankäyttö on nykyään täysin erilaista kuin omassa nuoruudessa
Rahankäyttö on kuitenkin muuttunut täysin omista nuoruusajoistani ja nuorten voi olla vaikea hahmottaa, miten paljon rahaa käytännössä kuluu, kun käteistä rahaa harvoin enää näkee konkreettisesti. Tilillä oleva summa on vain jokin numero, joka ei merkitse lapselle samaa kuin itselleni aikoinaan käteeni laitettu kymmenmarkkanen.
Lapseni alkoi saaman viikkorahaa 11-vuotiaana ja viime vuonna 13-vuotiaasta lähtien viikkoraha on ollut 20 euroa ja samalla hän sai käyttöönsä ensimmäisen oman maksukortin, koska viikkoraha maksetaan suoraan hänen tililleen. Viikkorahan tulee riittää bussilla matkustamiseen, leffalippuihin, uimahallilippuihin, välipaloihin sekä vaatteisiin. Näin hän jo nyt joutuu miettimään, mihin kaikkeen rahat oikeasti riittävät ja suunnittelemaan rahojensa käyttöä.
On vaikea tietää, paljonko rahaa on jäljellä.
Hän kuitenkin sanoo, että on vaikea tietää, paljonko rahaa on jäljellä. Korttia tulee käytettyä ajattelematta, paljonko tilillä on vielä katetta. On tärkeää keskustella lapsen kanssa hänen raha-asioistaan varsinkin nyt, kun hän alkaa tienaamaan eri tavoilla rahaa. Hänen on ymmärrettävä rahan arvo, vaikka se olisikin digitaalisessa muodossa. Käsitykseni mukaan nuoret yhä enenevässä määrin tämän ymmärtävätkin, mutta varsinkin säästämisen merkityksen he usein unohtavat.
MunRahat-sovellus opettaa lapselle, miten digitaalista rahaa käytetään

Danske Bank on tuonut Suomeen ensimmäisenä pankkina 8-14-vuotiaille lapsille suunnatun mobiilipankin, MunRahat-nimisen sovelluksen, joka toimii iOS- ja Android-laitteilla. Sovelluksen tarkoituksena on nimenomaan opettaa lapselle rahan käyttöä. Se on helppo ladata ja sitä voivat käyttää lapset, joiden vanhemmilla on tilit Danske Bankissa. Periaatteena sovelluksessa on, että vanhempi näkee koko ajan, miten lapsi rahaa käyttää. Huoltajana voi siirtää rahaa ja valvoa lapsen rahankäyttöä omassa mobiilipankissaan.
Vanhemmilla on kontrolli lasten rahan käytöstä ja lapsi ei voi vetää tilejään miinukselle.
MunRahat-sovelluksessa lapsella on kaksi tiliä, säästötili ja käyttötili. Hän saa pankkikortin käyttötiliinsä, jolle vanhemmat siirtävät haluamansa summan rahaa. Siltä lapsi voi siirtää rahaa säästötilille, mutta säästötililtä ei ilman vanhempien lupaa saa siirtää rahaa käyttötilille. Näin vanhemmilla on kontrolli lasten rahan käytöstä ja lapsi ei voi vetää tilejään miinukselle. Tämä selkeyttää lapselle, miten rahaa kuluu, koska säästötilin saldo tietenkin vähenee aina, kun hän siirtää rahaa sieltä pois. Hän huomaa, ettei rahaa olekaan loputtomiin ja joutuu suunnittelemaan, mihin kaikkeen rahat oikeastaan riittävät.
Tämä opettaa rahan säästämisen arvon.
“Täähän onkin kiva sovellus!” – Meidän kokemukset sovelluksesta

Kokeilimme yhdessä poikani kanssa MunRahat-sovellusta. Hän toi esille, että sen käyttäminen on turvallista, koska vanhemmat pystyvät seuraamaan, miten lapsi sitä käyttää. Näin rahankäyttö ei jää täysin hänen omalle vastuulleen. Toisaalta hän myös toivoo, että me vanhemmat luotamme hänen rahankäyttöönsä ja annamme hänelle käyttövapauksia rahan suhteen. Tämä on mahdollista MunRahat-sovelluksessa, koska vanhemmat voivat päättää rajoituksista ja lapsen käyttöoikeuksien laajuudesta sovelluksessa.
Lapsen korttia voi käyttää ulkomailla ja verkko-ostoksiin.
Poikani on jo 14-vuotias ja varsinkin vaateostoksia toivoisi voivansa tehdä netin kautta, koska nuorten suosimat vaatteet löytyvät helpoiten nettikaupoista. MunRahat-sovelluksessa onkin ominaisuus, että lapsen korttia voi käyttää ulkomailla ja verkko-ostoksiin, jos vanhempi on antanut tähän luvan. Tämä kiinnosti poikaani paljon, koska nuoret eivät voi muutoin itse netistä tavaraa vielä ostaa. Turvalliseksi nettiostamisen MunRahat-sovelluksen kautta tekee se, ettei rahaa voi käyttää enemmän kuin sen, mitä käyttötilille on siirretty.

Poikani mielestä säästötili/käyttötili -systeemi on valtavan hyvä, koska sillä pystyy seuraamaan rahan käyttöä todella hyvin. Hän toi kuitenkin esille, että tällaisen ominaisuuden käyttö on varmasti 8-10-vuotiailla vielä hyödyllisempää, koska tuossa iässä hän ei vielä itse ainakaan ymmärtänyt, mitä rahan käyttäminen oikeasti tarkoittaa.
Tuntuu turvalliselle, että itse voi seurata, miten nuori rahaa käyttää ja voi laittaa rajoituksia, jos rahankäyttö näyttää holtittomalle.
Toinen hyvä puoli hänen mielestään MunRahassa on, että ulkonäkö siinä on kiva. Sovelluksessa on värejä ja kuvia ja siksi sitä ei ole tylsä käyttää. Nuoret näyttävät arvostan paljon myös sovelluksien ulkonäköä. He elävät Snapchatin ja Instagramin maailmassa, joissa kuvat ja visuaalisuus ovat kaikki kaikessa. Tämäkin on tiedostettu ja tähän panostettu MunRahat-sovelluksessa.
Itse koen tällaisten sovellusten helpottavan nuorten rahakasvatusta. Tuntuu myös turvalliselle, että itse voi seurata, miten nuori rahaa käyttää ja voi laittaa rajoituksia, jos rahankäyttö näyttää holtittomalle. Minulle tärkeintä on opettaa pojalleni, ettei rahaa voi tuhlata loputtomiin, koska sitä on aina rajoitettu määrä. Näin koetan turvata sen, ettei hänelle käy kuten minulle kävi nuorena, kun käytin rahaa huolettoman typerästi.

Lue lisää: Danske Bankin MunRahat -sovellus
Terveisin, Etä-äiti
Seuraathan jo Facebook-sivujani?
Kommentit