Etä-Äiti

”Mulla on oikeus kahteen vanhempaan ja hyvään kotiin” – Teini-ikäiseni mietteitä oikeuksistaan ja siitä, toteutuvatko ne

Teksti:
Helka Belt

Toimin koronaeristyksen suhteen eri tavoin kummankin lapsen kohdalla.

Vietetään lasten oikeuksien viikkoa ja päivää. Kysyin teiniltäni, miten hän kokee lapsen oikeudet ja toteutuuko hänen oikeutensa olla oma itsensä.

Tämän vuoden lapsen oikeuksien päivän teemana on, että jokainen lapsi saa ja hänen pitää saada olla oma itsensä. Jokaisen lapsen oikeudet pohjautuvat lapsen oikeuksien sopimukseen, johon myös Suomi on sitoutunut.

Eroperheessä lapsella on samat oikeudet kuin muissakin perheissä. Koen itse erovanhempana erityisen tärkeäksi, että lapsella on oikeus olla oma itsensä myös kahdessa kodissa, näyttää rakkautta molempia vanhempiaan kohtaan olipa hän kumman luona tahansa ja oikeus myös ikävöidä toista vanhempaa. Hän saa ärtyä kahdesta kodista, matkustamisesta, vaihtopäivistä ja erilaisista säännöistä kodeissaan.

Erolapsella on OIKEUS KAHTEEN VANHEMPAAN, kuten kaikilla muillakin lapsilla. Mikään ei saisi estää tätä oikeutta.

Minulle tärkeää on myös tietää, miten minun teini-ikäinen etälapseni kokee oikeutensa, toteutuvatko ne hänen elämässään ja saako hän olla oma itsensä meidän kummankin luona. Siksi kysyin häneltä nämä asiat. Seuraavassa näette vastaukset, joita kohta 16-vuotias poikani antoi kysymyksiini.

Mitä oikeuksia sinun mielestäsi lapsella on? Lapsella on oikeudet 2 vanhempaan ja hyvään kotiin, ja mielestäni minulla toteutuu molemmat.

Mitä oikeuksia sinulla pitää olla?
Onhan lapsilla muitakin oikeuksia, mutta tuo on niistä varmaan tärkein. Oikeus myös saada nähdä kavereita ja olla koulussa. 

Saatko olla oma itsesi perheessäsi ja muutenkin? Tiedätkö joitain nuoria, jotka eivät saa olla omia itsejään, ja mikseivät? Saan olla oma itseni kotona, eikä kaveripiirissäni ole ketään, joka ei saisi. Vanhempani antavat minun olla sellainen kuin olen. Ja kavereilla on sama. Tosin musta tuntuu, että kaikilla ei kuitenkaan näin ole, mutta meillä on.

Hyvää lapsen oikeuksien viikkoa kaikille!

Lue myös:
Meillä lapsi saa olla sellainen kuin on
Lapsellani on oikeus parhaaseen mahdolliseen kotiin, ja aina se ei ole ollut minun luonani
Lapsella on oikeus olla mukana päättämässä tapaamisajoista vanhempiensa kanssa

Terveisin, Helka

X