Etä-Äiti

Lastensuojeluilmoitus olisi ollut perheellemme tärkeä apu

Teksti:
Helka Belt

Lastensuojeluilmoituksen eli lasun tekeminen suojelee lasta eikä johda automaattisesti esimerkiksi huoltajuuden menettämiseen tai lapsen sijoittamiseen muualle. Lasun tekeminen kertoo huolesta, jota sen tekijä tuntee lapsen hyvinvoinnista. Lapsen asuinolosuhteissa voi olla huomattavia puutteita, huolenpito riittämätöntä, lapsi voi olla väkivallan uhan alaisena tai huoltaja voi niin huonosti, että se vaikuttaa jo lapsenkin elämiseen.

Lasulla osoitetaan huolta, eikä se ole rangaistus kenellekään eikä sitä saa käyttää aseena aikuisten välisissä riidoissa.

Lasulla osoitetaan huolta, eikä se ole rangaistus kenellekään eikä sitä saa käyttää aseena aikuisten välisissä riidoissa. Lasun voi tehdä itsekin omasta perheestään, jos kokee sen tarpeelliseksi. Silloin osoittaa huolta siitä, että perheen sisällä on jokin huonosti, eikä itse pysty omin avuin tilannetta kohentamaan.

Lasun voi tehdä ja se pitää tehdä myös lasta kohtaan kohdistuvasta väkivallan tai pahointipitelyn UHKASTAKIN. Mitään ei tarvitse tai saakaan tapahtua ennen ilmoituksen tekemistä, vaan lasulla voidaan nimenomaan ennaltaehkäistä pahimman tapahtuminen. Ammattilaiset osaavat sitten kyllä arvioida, onko uhka todellinen ja mihin toimenpiteisiin tulee ryhtyä.

Lähteenä käytetty: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

 

Olisipa meistä tehty lasu

Miksi ihmeessä sanon näin?

Olen miettinyt tätä viime aikoina monta kertaa.

Se olisi voinut ennaltaehkäistä paljon. Olen kertonut tilanteesta, joka johti lapseni muuttamiseen isänsä luokse. Jos tätä muuttoa ei olisi tapahtunut, olisi hän voinut olla hyvinkin tilanteessa, jossa hänen hyvinvointinsa olisi vaarantunut.

Olin itse todella huonossa kunnossa henkisesti vaikean parisuhteen takia. Mielenterveyteni heikkeni ja aloin masentumaan. Parisuhde oli epävakaa ja riitaisa, ilmeni räikeää henkistä väkivaltaa ja fyysisen väkivallan uhka alkoi tuntumaan todelliselta. Tässä tilanteessa en enää ollut kykeneväinen hoitamaan lastani siinä määrin kuin olisi pitänyt. Lapseni ja minunkin hyvinvoinnin kannalta olisi ollut ehdottoman tärkeää päästä hoitamaan oma mielenterveyteni kuntoon ammattiavun kanssa, jättää tuhoisa parisuhde taakseni ja keskittyä hoitamaan itseäni ja lastani.

Silti aina palasin suhteeseeni takaisin eroyritystenkin jälkeen, kuten on hyvin tavallista suhteessa narsistin kanssa. Läheisilleni oli ilmiselvää, että voin todella huonosti, alkoholin käyttöni lisääntyi ja olin itsetuhoinen. En huolehtinut pojastani enää niin hyvin kuin olisi pitänyt. 

Lapsen hyvinvoinnin olisi pitänyt olla minun päähuoleni. Voimavarani eivät kuitenkaan riittäneet enää, valitettavasti. Jos meistä olisi tehty lasu kenen tahansa toimesta, olisi se kyllä herättänyt minut kertaheitolla tilanteemme mahdottomuuteen. Siihen, miten vahingoitin itseäni, suhdettani poikaani sekä poikani oikeutta rauhalliseen ja vakaaseen kasvuympäristöön. En syytä tietenkään ketään, ettei lasua meistä tehty, mutta se olisi oikeasti auttanut meidän tilanteessamme. Ja auttanut varsinkin poikaani.

Jos olisin tiennyt tämän mahdollisuuden, olisin tehnyt lasun ja heti meistä itsestämme.

En tuolloin ollut tietoinen, että lasun voi tehdä myös omasta perheestään. Jos olisin tiennyt tämän mahdollisuuden, olisin tehnyt lasun ja heti meistä itsestämme. Koska itselläni ei ollut voimia tai keinoja muuttaa tilannetta, olisi ammattiavun tuleminen elämäämme mukaan auttanut varmasti paljon. Olisi ollut pakko muuttaa elämä parempaan. Tiedostin kyllä koko ajan, että minun pitäisi tehdä jotain, mutta aina silti palasin vanhoihin, huonoihin tapoihini.

Lasun tekeminen olisi ollut minun hätähuutoni: auttakaa lastani, kun en itse jaksa enää!

 

Älä epäröi pyytää apua –  vaikka sitten lastensuojeluilmoituksen muodossa

Onnemme oli, että poikani isä on vastuullinen. Poika pääsi hänen luokseen asumaan ja lapseni oikeus turvalliseen kasvuympäristöön ilman vaaratekijöitä tai uhkaavia ihmisiä toteutui. Olisi ennaltaehkäissyt paljon, jos tämä olisi tapahtunut aiemmin tai olisin saanut muutettua tilanteen ajoissa esimerkiksi sosiaalityöntekijöiden kanssa niin, että olisin voinut hoitaa itse lastani hänen lähihuoltajanaan.

Tuo aika on todella surullinen ajanjakso elämässäni ja ainoita asioita, joita kadun syvästi. Olisin todella kaivannut apua, mutten sitä itse silloin osannut pyytää.

Ei ole heikkoutta miettiä tällaista vaihtoehtoa, vaan se osoittaa, että lapsen hyvinvointi on vanhemmalle tärkeää.

Jos sinulla on vastaava tilanne, pelkäät lapsesi turvallisuuden puolesta tai lapsesi asuu paikassa, jossa hänen oikeutensa eivät toteudu, älä epäröi tehdä lastensuojeluilmoitusta. Se on vain ja ainoastaan olemassa siksi, että sillä halutaan turvata lapsen onnellinen ja turvallinen lapsuus. Monet vanhemmat ovat tehneet perheestään lasun mm. mielenterveytensä heikkenemisen tai esimerkiksi alkoholin käyttönsä takia. Ei ole heikkoutta miettiä tällaista vaihtoehtoa, vaan se osoittaa, että lapsen hyvinvointi on vanhemmalle tärkeää.

 

Lapsen oikeudet tulee turvata, aina!

 

Lue myös Tosielämän kotileikkejä- blogistin kirjoitus lastensuojeluilmoituksesta, joka tehtiin aseena toista vastaan. Lasua ei ikinä saa käyttää rangaistuksena toiselle, ja blogisti kirjoittaa tästä ansiokkaasti.

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 

Kuva: Panu Pälviä
X