Etä-Äiti

”Mä jätän sut” – Olin jättäjä, enkö olisi saanut surra eroa?

Teksti:
Helka Belt

Erossa yleensä toinen on jättävä osapuoli ja toinen jätetään. Jätetyn surun, järkytyksen ja vihankin monet ymmärtävät. Mutta saako jättäjäkin surra eroa?

Kun sanoo toiselle ”Mä jätän sut” tarkoittaen sitä, tuntuu se pahalle. Tietää, että satuttaa toista. Tietää, ettei toinen tiennyt, että ero on tulossa. Tietää, että toisen maailma menee murskaksi.

Olen ollut jättäjä, monta kertaa. Minä tein eropäätöksen, minä sanoin siitä toiselle. Se on joka kerta yhtä kamalaa. Sitä miettii, pohtii, käy läpi useita vaihtoehtoja ja kun on tehnyt päätöksen, miettii, miten asian sanoo. Milloin, missä? Miten toinen reagoi? Vihaako hän nyt minua?

Olenko suhteen pahis? Onko jättäjä aina kamala? Saanko minä edes surra?

Tuhannet ajatukset pyörivät tuolloin päässä. Olenko suhteen pahis? Onko jättäjä aina kamala? Saanko minä edes surra?

Olen kuullut paljon pahaa jättämispäätöksen jälkeen. En suhteeni toiselta osapuolelta, mutta muilta: miten VOIT tehdä noin toiselle? Mikä sua vaivaa? Miten sä voit loukata toista noin paljon? Itsehän halusit lähteä, miksi olet surullinen?

Olen jokaisen eroni jälkeen ollut valtavan surullinen. Vaikka olen tiennyt, että ero on ollut ainoa vaihtoehto, ei sen päätöksen tekeminen ja ääneen sanominen ole mitenkään sen helpompaa silti. Olen jokaisessa suhteessani ollut täysillä mukana ja ollut valtavan surullinen, kun ne ovat päättyneet.

Jättäjän rooli on hyvin vaikea. Monimutkainen.

Jättäjän rooli on vaikea. Monimutkainen. On oltava rohkea ja kohdattava toisen viha tai suru. On puolusteltava itselleen, toiselle ja muille päätöstään. On ehkä piiloteltava omaa surua. Koska sitä toistahan tässä satutettiin.

Erossa ajaudutaan usein ajattelemaan, että tuolla toisella on HELPOMPAA! Yleensä jättäjästä ajatellaan näin. Mutta jättäjällä voi olla paljon vaikeitakin tunteita: syyllisyyttä, itsesyyttelyä, itsensä ruoskintaa. Älä siis sano jättäjälle, että hyvähän sinun on olla, itse halusit pois. Asia on paljon monisyisempi, kuin helppojen hyviksen ja pahiksen roolien jako.

”Vaikka mielellään ajattelisi, että erossa on jättäjä tai jätetty ja että ensimmäiset tuntevat eron kohdalla näin, ja jälkimmäiset noin, on eron kuva ja kokemus tosiasiassa huomattavasti moniulotteisempi.” Parisuhdetyöntekijä Marianna Stolbow ”Erosta eteenpäin” -kirjassaan.

Vasta nyt kunnolla eroasioita miettiessäni olen antanut itselleni armoa ja anteeksiannon: ero ei ole yksinkertainen asia ja jättäjä ei ole automaattisesti se paha osapuoli. Eikä automaattisesti myöskään se jätettäväkään. Erot ovat monimutkaisia labyrintteja. Ei niihin helppoa ratkaisua voi antaakaan ja niiden käsittelykin kestää kauan.

Lue myös:
Ero on aina kriisi mutta mahdollisuus myös uuteen
Olen ollut 4 kertaa kihloissa ja kaksi kertaa naimisissa
Monimutkainen parisuhde-CV

Nyt voin sanoa itselleni: anna anteeksi Helka itsellesi. Et ole paha.

Terveisin Helka

Facebook II Instagram

X