Sain edellisen viikon postaukseeni paljon kommentteja, useat olivat jopa vihaisia. Muutamat mainitsivat myös lasun eli lastensuojeluilmoituksen. Tällainen on loukkaavaa mutta ennen kaikkea lastensuojelujärjestelmän väärin käyttämistä.

Lastensuojeluilmoitus eli lasu on sitä varten, että me kaikki voisimme huolehtia lasten eduista ja oikeuksista. Jos on syytä epäillä, että lapsen hyvinvointi on millään tavalla uhattuna, voi ilmoituksen aina tehdä. Se on meidän kaikkien oikeus ja minä sanoisin myös että velvollisuus.

Pahimmillaan lasulla uhkailu voi estää vanhempaa hakemasta apua, jota kovasti tarvitsisi.

Se taas, että lasulla pelotellaan ja sitä heitellään puheissa vähän liiankin paljon, on haitallista. Se saa aikaan sen, että sitä ei oteta tosissaan, sen ei uskota oikeasti auttavan tai sitä aletaan pelätä. Jokainen näistä tilanteista on vaarallinen, jos lapsi oikeasti jossain vaiheessa tarvitsisi apua. Pahimmillaan lasulla uhkailu voi estää vanhempaa hakemasta apua, jota kovasti tarvitsisi.

Koska lasulla uhkaillaan varsinkin somessa vähän liiankin paljon, ei vanhempi uskalla välttämättä sanoa, että tarvitsee apua. Olen törmännyt valitettavan usein tilanteeseen, jossa apua kaipaava vanhempi kertoo tilanteestaan jotain ja saa vastaansa lasu-armeijan eli kanssaeläjien joukon, jotka sanovat, että lasut tulevat ja vievät lapsesi. Entä jos vanhempi oikeasti tarvitisikin apua, muttei enää noiden uhkailujen jälkeen uskallakaan avata suutansa? Silloin lapsen hyvinvointi voi oikeasti vaarantua.

Monet kuvittelevat, että jokainen ilmoitus vie väistämättä huostaanottoon.

Lasulla uhkailu on haitallista myös siksi, että monet kuvittelevat, että jokainen ilmoitus vie väistämättä huostaanottoon. Tämä taas on täysin väärä ja haitallinen luulo. Huostaanotto on viimeinen ja äärimmäinen lapsen suojelukeino. Kukaan viranomainen ei halua, tahdo tai voi lähteä siihen heppoisin perustein. Mutta kuinka moni vanhempi ajattelee, että apua, minusta tehtiin lasu, nyt sossut tulevat ja ottavat lapseni? Minun mielestäni aika moni ja se on surullista. 

Lastensuojelun asian vireille tulon jälkeen sosiaalityöntekijä tai muu lastensuojelun työntekijä tekee palvelutarpeen arvioinnin, jollei se ole ilmeisen tarpeetonta. Lapsi ei ole asiakas vielä arvioinnin aikana. THL

Lastensuojelu on tehty suojelemaan lapsia, ei sitä varten, että heidän tekemällään tärkeällä työllä peloteltaisiin vanhempia. Lastensuojeluilmoituksen tekeminen ei saa ikinä olla kosto tai sitä ei saa tehdä vihaisena tai vahingoittamismielessä. Se tulee tehdä vain, jos on huolissaan lapsen hyvinvoinnista. 

Jos on oikeasti huolissaan perheen ja/tai lapsen hyvinvoinnista, voi lasulla uhkailun sijaan keskustella huolestaan ja ottaa esille asioita, jotka painavat mieltä. Se edistää lapsen parasta paljon paremmin kuin turha uhkailu.

Ilmoituksen syynä voi olla esimerkiksi lapsen tarpeiden laiminlyönti, lapsen heitteillejättö, lapsen pahoinpitely tai seksuaalinen hyväksikäyttö tai niiden epäily tai uhka [tai] lapsen hoidossa —havaitaan muutoin puutteita tai osaamattomuutta, joka vaarantaa lapsen hyvinvointia. THL

Olen äärimmäisen surullinen, että näitä lasu-heittoja viljellään näin varomattomasti. Hyvä asia saadaan ihmisten mielessä muuttumaan möröksi ja pelottavaksi asiaksi, mitä se ei oikeasti ollenkaan ole. Lastensuojelu on nimensä mukaisesti tarkoitettu lasten suojelemiseen. Jos olet oikeasti huolissasi lapsen hyvinvoinnista, älä uhkaile lasulla vaan ota asia puheeksi ja pyydä perheelle tarvittaessa apua lastensuojeluilmoituksen kautta. Tämä on oikea tapa auttaa perheitä.

Lue lisää:
Lastensuojeluimoitus olisi auttanut perhettäni 
Lisää lastensuojeluilmoituksesta THL:n sivuilta

Terveisin, Helka

Facebook II Instagram

X