Etä-Äiti

Maailman halutuin ja rakastetuin yllätyslapsi

Teksti:
Helka Belt

Aina ei voi suunnitella kaikkea etukäteen. Joskus asioita tapahtuu yllättäen. Kuten esimerkiksi, jos lapsi ilmoittaa tulostaan vanhemmilleen täysin puskista. Näin kävi minulle.

Lapsia ei tehdä vaan saadaan. Tämä sanonta toteutuu meidän perheessä täysissä määrin. Emme me tehneet lasta. Hän halusi tulla maailmaan.

Olen varma, että tästä lapsesta tulee jotain suurta, koska hän halusi tulla maailmaan läpi kaikkien oletettujen esteiden. Ja niin hän tulikin, esikoiseni, kun olin vain parikymppinen.

Minullehan oli täysin itsestäänselvää, että hän oli maailman halutuin ja rakastetuin lapsi.

Kun kirjoitin ensimmäistä kertaa lapseni yllättävästä alusta, hän oli vähän nyreissään: onko tästä pakko kirjoittaa? Pitäisikö tällaista hävetä? Yllätyin hieman hänen reaktiostaan, joten kysyin vähän lisää. Mitä hän tarkoittaa? Hän oli huolissaan: jos hän tuli maailmaan ns. vahingossa, eikö häntä sitten haluttu perheeseen?

Olin äärimmäisen onnellinen, että hän otti asian esille: minullehan oli täysin selvää, että hän oli ja on maailman halutuin ja rakastetuin lapsi. Mutta olipa hyvä että sanoi äänen huolensa: ei ole lapselle itsestään selvää, että häntä rakastetaan ja on haluttu, ellei sitä sano ja osoita hänelle. 

Kävimme pitkän keskustelun, jossa kerroin, mitä 16 vuotta sitten tapahtui ja miksi me hänen isänsä kanssa emme epäröineet hetkeäkään: me halusimme tämän lapsen.

Ymmärtää jotain vanhemman rakkaudesta: oli tilanne mikä tahansa, rakkaus ei häviä. Se muuttuu ja kehittyy, mutta pysyy.

Tuota päätöstä emme ole katuneet kertaakaan. Hän on ollut minulle aina oma, rakkain esikoiseni: maailman rakastetuin yllätyslapsi, aivan varmasti. Mikään ei ole muuttanut tuota seikkaa, vaikka elämässä tapahtuisi mikä. Ja on tapahtunutkin.

Etä-äitiys ei vaikuta rakkauden määrään. Väittäisin, että se jopa lisää sitä. Kun on erossa rakkaasta lapsestaan, jonka sai erikoisten tapahtumien sarjana, eli hänen kanssaan monta vuotta kaksin ja joutui sen jälkeen hänestä etäälle vaikeuksien takia, ymmärtää jotain vanhemman rakkaudesta: oli tilanne mikä tahansa, rakkaus ei häviä. Se muuttuu ja kehittyy, mutta pysyy.

Lapsi tulee VAIN MINUN LUOKSENI! Saan hänet kokonaan itselleni! Ikävä saa hetkeksi väistyä. Tuo tunne on sanoinkuvaamattoman makea ja kaunis.

Kun tällä viikolla lapseni ilmoitti, että voisi tulla muutamaksi yöksi luokseni, tulvahti sydämeeni sellainen rakkauden tunne, jota ei lähivanhempana tai ydinperheen äitinä kokenut: lapsi tulee luokse! VAIN MINUN LUOKSENI! Saan hänet kokonaan itselleni! Ikävä saa hetkeksi väistyä. Tuo tunne on sanoinkuvaamattoman makea ja kaunis. Se kertoo valtavasta rakkauden, huolenpidon ja välittämisen määrästä.

Etävanhemman rakkaus voi olla erilaista, mutta sen vahvuutta ei mitatakaan välimatkoilla. Rakkaus omaan lapseen on asia, jonka tuntee syvällä sisimmissään ja se saa hymyilemään ja nauramaan, kun kuulee, että hän on pian lähellä. Se saa tekemään hänen lempiruokaansa hellepäivän kuumassa keittiössä ja valvomaan yöllä, jotta varmistaa hänen varmasti olevan turvassa.

Poikamme ei tarvitse ikinä ajatella, ettei hän olisi haluttu ja rakastettu!

Meille lapsi tuli yllätyksenä ja yhtä yllätyksenä tuli se valtava rakkauden määrä, joka perheeseen lapsen mukana saapui. Siksi poikamme ei tarvitse ikinä ajatella, ettei hän olisi haluttu ja rakastettu!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Helka Belt (@etaaiti) jakama julkaisu

Vastasyntynyt poikamme.

Lue myös:
Hetki, joka muutti koko elämäni
Sain lapseni hyvin nuorena

Rakkaudellisin terveisin Helka

Facebookiin 

X