Etä-Äiti

Meillä ei (vuoroviikko)lapsi todellakaan harrasta mitään – Yhteinen aika käytetään paremmin

Teksti:
Helka Belt

Suosiiko järjestelmä naisia huoltajuusasioissa?

Meillä ei lapsi harrasta mitään, eikä varmaan harrastakaan vähään aikaan. Lapsen harrastus on asia, josta tuntuu riittävän puhetta ihan loputtomiin. Lisäänpä oman lusikkani soppaan.

Olen sitä mieltä, että lapsen ei ole pakko harrastaa (ohjatusti) mitään. Harrastus ei voi olla itseisarvo. Joskus tuntuu, että vanhemmat raahaavat jo muutaman vuoden ikäisen lapsensa kaikenlaisiin harrastuksiin, jotta lapsella olisi mahdollisuus toteuttaa itseään. Jos pikkuinen ei innostu rummunsoitosta, viedään hänet jalikseen, sitten lätkään, balettiin, askartelemaan, muskariin ja niin edelleen. Harrastusahdistus alkaa jo vauva-aikana: vauvan pitää vauvauida, olla vauvamuskarissa ja ties missä vauvajoogissa, koska muuten lapsi ei saa parhaita mahdollisia edellytyksiä kasvaa ja kehittyä.

Harrastusahdistus alkaa jo vauva-aikana: vauvan pitää vauvauida, olla vauvamuskarissa ja ties missä vauvajoogissa.

Puhdasta typeryyttä. Toki jos lapsi osoittaa mielenkiintoa jotain lajia kohtaan, voidaan harkita, jos häntä sellaiseen vietäisiin. Kovin pienenä tällaisia taipumuksia kuitenkaan tuskin ilmenee. Minä en pidä harrastusta tärkeänä. Apua, naulitkaa minut seinään! Tai älkää toki, koska en tarkoita, etteikö lapsen olisi hyvä tehdä asioita. Lapsi voi liikkua, piirtää, uida, juosta, pelata, geokätköillä, kiipeillä ja ties mitä YHDESSÄ VANHEMMAN kanssa. Lapsi ei vaadi kehittyäkseen hyvin jotain harrastusta. Tärkeintä on, että hän saa liikkua ja tehdä juttuja, joista tykkää.

Onko lapselle hyväksi, että vanhempi kiireisenä töiden jälkeen juoksee hakemaan tämän hoidosta ja molemmat syövät nälkäisenä pikku välipalan, jotta jaksetaan harrastaa. Kotiin tullaan väsyneinä, nälkäisinä ja kiukkuisina ja siinäpä se päivä onkin sitten mennyt. Lapsen on mentävä nukkumaan, jotta jaksaa herätä aamulla hoitoon. Jos lapsi haetaan neljän-viiden aikaan hoidosta, on noin muutama tunti aktiivista aikaa, ennen kuin iltatoimet alkavat. En näe järkeväksi käyttää sitä harrastuksiin ryntäilyyn.

Kotiin tullaan väsyneinä, nälkäisinä ja kiukkuisina ja siinäpä se päivä onkin sitten mennyt.

Toinen asia tietenkin on, jos harrastus on viikonloppuna. Silloin päivä pitää rytmittää niin, että lapsi ehtii harrastamaan. Silloin aikaa jää enemmän harrastukseen viemiseen, mutta vähemmän perheenä yhdessäoloon. Meillä lapsi ei harrasta viikonloppunakaan.

Nimittäin lapsi on luonani joka toinen viikko. En tuhlaa yhdessäolohetkiä siihen, että sinkoaisin hikisenä töiden jälkeen viemään lasta harrastukseen. Sen ajan käytämme kotona yhdessä puuhaillen. Me piirrämme, väritämme, geokätköilemme, ulkoilemme, käymme kirjastossa, luemme ja kuuntelemme musiikkia. Meidän luona käy kavereita tai me käymme kavereiden luona leikkimässä.

Tämä riittää meille. Tunnit viikon aikana ovat meille arvokkaita ja en näe järkeväksi, että lapsi harrastaisi noiden aikana jotain. Yhdessäolomme on tärkeämpää.

Toinen juttu: mikä harrastus olisi vain joka toinen viikko? Olkoon tämä sitten se järkevin selitys sille, miksi lapsemme ei harrasta. Kaksi kotia kahdessa eri kunnassa on suhteellisen vaikea kombinaatio harrastaa. Jos isä veisi lapsiviikollaan lapsen harrastukseen, venyisi lapsen nukkumaanmenoaika aivan liian pitkälle. Ja heidän viikonloppunsa varmasti sujuvat kivasti ilmankin kuin käyttämällä aikaa pelkästään ajamiseen lähes kaksi tuntia plus harrastusaika päälle.

Kaksi kotia kahdessa eri kunnassa on suhteellisen vaikea kombinaatio harrastaa.

Jos tämä aiheuttaa ihmettelyä, niin sitten aiheuttaa. Koska en ole harrastuksenpuolestapuhujavanhempi ja olen vielä vuoroviikkoäiti, lapsi vaikuttaa tyytyväiseltä ja saa mielekästä tekemistä joka päivä, ei meillä harrasteta. Asia on täysin toinen, kun lapsi on kykeneväinen itse kulkemaan harrastuksessa tai asuu mahdollisesti toisen vanhemman luona enemmän tai kodit ovat saman kunnan alueella. Ja kuka sanoo, että lapsi edes haluaisi harrastaa mitään? Hän saakin sanoa mielipiteensä asiaan, kun se on ajankohtainen.

Pienen lapsen harrastus on minusta turha.

Lue myös: Isäkuukaudet on pohtinut, tarvitseeko lapsi ohjattua harrastusta lainkaan

Terveisin, Helka

X