Etä-Äiti

Meillä lapsi siirtyy kodista toiseen sopimuksen mukaisesti, vaikka olisi kipeänä

Teksti:
Helka Belt

Tuli meidän kesäisestä oksennustautiepisodista puhetta muutamien erovanhempien kanssa ja keskustelu siirtyi siihen, menevätkö lapset toisen vanhempansa luokse sopimuksen mukaisesti, vaikka olisivat kipeänä.

Olen tottunut siihen, ettei lapsen sairastelu estä sitä, että lapsi siirtyy sopimuksen mukaisesti kodista toiseen.

Minulle kysymys tuli vähän jopa yllätyksenä, koska lapseni ovat tulleet ja menneet kotiensa väliä sopimuksen mukaisesti sairastumisesta huolimatta. Myös asuessani kuopukseni isän kanssa hänen lapsensa tulivat meille sopimuksen mukaan olivat terveitä tai eivät. Ehkä olen tottunut siihen, ettei lapsen sairastelu estä sitä, että lapsi siirtyy sopimuksen mukaisesti kodista toiseen. Ainoa kerta, kun pyysin, etteivät hänen lapsensa olisi tulleet luoksemme oli, kun kuopukseni oli vastasyntynyt ja isommat lapset olivat vatsataudissa.

Tämä on varmasti hyvin perhe- ja sopimuskohtaista. Ymmärrän hyvin, jos perheessä on pieni vauva, ettei halua häntä sairastuttaa tieten tahtoen. Toinen kysymys taas on, kuinka siellä toisessa päässä suhtaudutaan asiaan? Pitäisikö omat suunnitelmat muuttaa entisen puolison uuden lapsen takia? Jos lapsi on sairaana, tarvitseeko kuitenkaan omia aikatauluja ja sovittua tapaamisjärjestelyä muuttaa sen takia?

Jos lapsi on sairaana, tarvitseeko omia aikatauluja ja sovittua tapaamisjärjestelyä muuttaa sen takia? Minusta ei.

Minun mielestäni lähtökohtaisesti ei. Tietenkin on otettava paljon asioita huomioon: jos lapsen toinen koti on kaukana ja hän joutuisi matkustamaan pitkiäkin matkoja, ei olisi lapselle varmastikaan kiva siirtyä kodista toiseen kipeänä. Ja riippuuhan se sairaudestakin. Oksentelevaa lasta en lähtisi kuskaamaan mihinkään eikä se varmasti lapsestakaan olisi kovinkaan miellyttävää. Kuumeisen lapsen taas voi minun mielestäni autolla hyvinkin tuoda toiseen kotiinsa.

On myös yksi puoli asiasta, jonka haluan tuoda esille. Etä-äitinä olen usein tilanteessa, että lapsi on isänsä luona kipeänä, ja en voi häntä hoitaa. Huoli ja ikävä ovat tuolloin valtavia. Jos hän on luonani kipeänä, lähes iloitsen siitä –  että saan hoitaa häntä ja olla hänelle läsnä

Siksi ehkä puollan lapsen siirtymistä kodista toiseen kipeänäkin, koska lapselle on tärkeää saada molempien vanhempien hoivaa ja huolenpitoa – mutta myös vanhemmalle oman lapsen hoitaminen voi olla äärimmäisen tärkeää. Se lähentää suhdetta eri tavalla kuin ns. tavallinen arki.

Miksi vuoroviikkolapseni ei voi mennä isänsä luokse kuumeessa tai kipeänä?

En ymmärrä, miksi vuoroviikkolapseni ei voi mennä isänsä luokse kuumeessa tai kipeänä. En näe, että hän siitä kärsisi. Emme kovinkaan helposti muuta tapaamisjärjestelyjämme, ja meillä ei lapsen sairauskaan ole muuttanut niitä kuin hyvin äärimmäisissä ja harvoissa tapauksissa.

Lue myös: Vuoroviikkolapsemme arjen järjestelyt

Miten teillä toimitaan, siirtyykö lapsi kipeänäkin toiseen kotiinsa suunnitellun mukaisesti?

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

X