Etä-Äiti

Miksi eksän uusi kumppani saa meissä aikaan mustasukkaisuutta?

Teksti:
Helka Belt

Olen kokenut karvaasti sen, miten suhde epäonnistuu, jos sen aloittaa liian nopeasti edellisen eron jälkeen. Siksi neuvon eronneita: älä hätäile. Mikä kiire? Haluatko uuden suhteen onnistuvan? Anna silloin ensin itsellesi aikaa ennen uuden aloittamista.

Vaikka itsellä ei olisi haluja palata eksän kanssa yhteen, tämän uusi kumppani voi synnyttää meissä omituisia tunteita.

Erossa menettää kokonaisen elämän. Yhteisen arjen, yhteiset jutut ja kumppanin. Muistotkin muuttavat muotoaan. Tämän ihmisen kanssa rakastelin, häntä rakastin, hänelle jaoin ajatukseni, mieleni, antauduin hänelle. Yhteinen tulevaisuus oli jotain, jota odottaa. Vanhetaan yhdessä, kun lapset muuttavat alkaa uusi nuoruus, huuma, yhteinen vanhuus. Nukuttiin yhdessä, oli läheisyyttä, seksiä, toisen tunsi paremmin kuin ketään muuta.

Erossa tuo kaikki repäistään meiltä pois. Yhtäkkiä tuo tutuin ja läheisin on poissa. Hänestä tulee vieras. Katselen sua, sä näytät samalta, vaikka en tunne enää sinua.

Lue myös: Me ei olla enää me, voi kuinka sattuu

Vaikka ei haluaisi palata eksänsä kanssa yhteen, noiden yhteisten suunnitelmien hautaaminen, yhteisen elämän päättäminen ja arjen muuttuminen ottaa koville. Yhteinen tulevaisuus on mennyt ja nyt se onkin jollain toisella. Nuo yhteiset suunnitelmat, unelmat, asiat; joku muu saa ne. Minä suunnittelin ne, mutta toinen poimi ne itselleen.

Se aiheuttaa mustasukkaisuuden tunnetta. Ei välttämättä se, että tuntisimme rakkautta eksää kohtaan, vaan rakkautta menetettyjä unelmia kohtaan.

Eron jälkeinen haavoitettu itsetunto saa uuden kolauksen, kun minua ennen rakastanut ihminen on löytänyt uuden.

Toinen syy voi olla pohjiin poljettu itsetunto.  Eron jälkeen kenen tahansa itsetunto on saanut kolauksen, ehkä varsinkin, jos on jätetyn roolissa. Kun eksä löytää uuden, voi mieleen tulla monenlaisia ajatuksia ja tunteet ottavat vallan: mikä tuossa on parempi kuin minussa oli, miksi vaihdoit minut tuollaiseen, mikä minussa oli vikana, tuo on paljon kauniimpi kuin minä ja niin edelleen. Eron jälkeinen haavoitettu itsetunto saa uuden kolauksen, kun minua ennen rakastanut ihminen on löytänyt uuden. Sen uuden on pakko olla parempi.

Eron jälkeen itsetunto voi olla nollissa ja eksän uusi kumppani vaikuttaa itseen verrattuna täydelliseltä.

Toisesta irrottautuminen voi myös ottaa aikansa ja jos toisella on yhteenpalaamistoiveita, voi entisen kumppanin uusi murskata nuo salaiset tai ilmeiset toiveet. Silloin joutuu uudelleen luopumaan jo menettämästään kumppanistaan; luopumaan noista toiveista. Toisen takaisin haluaminen on täysin normaali eron käsittelyn vaihe. Kun ymmärtää, että nuo toiveet ovat haikeutta ja yhteisen koetun muistelua, poistuvat ne yleensä mielestä. Silloin eksän uusi kumppanikaan ei enää aiheuta meissä mustasukkaisuuden tunteita.

Lue myös: Halusin erota ja palata yhteen, mutta toinen oli jo mennyt

Eksän uutta ei tarvitse rakastaa, mutta hänen kanssaan on hyvä tulla toimeen, jos entisen kumppanin kanssa sattuu olemaan yhteisiä lapsia. Mustasukkaisuudesta kannattaa päästää irti. Mieti mielessäsi: haluanko olla hänen kanssaan? Jos vastaus on ei, mustasukkaisuus on turhaa. Kokemuksesta tiedän, että outo fiilis voi silti välillä tulla. Tunteita tulee ja menee, ei niitä kannata pelästyä tai niistä ahdistua. Mutta niiden vangiksi ei kannata jäädä.

Terveisin, Helka

X