Etä-Äiti

”Miksi jäit sitten siihen niin pitkäksi aikaa?” – Miksi suhteesta narsistin kanssa on niin vaikea lähteä?

Teksti:
Helka Belt

”Mitäs sitten olit sen kanssa jos oli niin kauheaa?” 

”Miten sitten jaksoit niin kauan sitä, jos tuo kaikki on totta?”

Apua eroon ja eronneille täältä.

Näitä lauseita on varmasti kuullut kuka vain, joka kertoo, että on elänyt kammottavan kauheassa suhteessa narsistin kanssa. Ulkopuoliset ihmettelevät ja voivottelevat. Voi voi, onpa kamalaa, mikset lähde pois?

Samoja kysymyksiä esitetään henkilöille, jotka elävät väkivaltaisessa suhteessa. Mikseivät he lähde pois? Miksi satuttaa itseään jopa vuosikausia kamalassa suhteessa? Miksi vahingoittaa jopa vanhemmuuttaan ja suhdetta omiin lapsiinsa ihmisen takia, joka tekee sinulle vain pahaa?

Pahinta on vähätellä toisen kokemusta. Että omaapa syytäsi, kun et lähtenyt pois. Koska henkilö on varmasti miettinyt itse sitä sata kertaa ja sen jälkeen vielä miljoona kertaa. Miksi lähdin niin myöhään pois? Miksi annoin sen jatkua niin pitkään? Miksi en ole vieläkään lähtenyt pois? Syyllisyys voi painaa niin kovaa, että ulkopuolisen hyväksikin tarkoitetut kommentit voivat satuttaa paljon.

Narsistit ovat hurmaavia

Se on se ensimmäinen syy. Kun hänet tapaa, muuttuu koko maailma. Koko mennyt elämä ja muut suhteet ovat olleet jotain aivan hirvittävän laimeaa. On elänyt vain puolilla tehoilla. Nyt tämä henkilö tekee sinusta koko elämänsä keskipisteen. Olet prinsessa, kuningatar jopa tai kuningas. Hallitset hänen elämäänsä. Olet ihana. Sinulle ostetaan lahjoja, sinua hellitään. Seksi on upeaa ja halusi otetaan ihanalla tavalla huomioon. Sinua kehutaan ja elämä on uskomattoman ihanaa.

Miten olet voinutkaan kuvitella, että olet muka tiennyt, miten ihanaa elämä voi olla. Vasta nyt tajuat, miten erilaista elämä voi ollakaan. Mitä on todellinen rakkaus ja onni. Onneksi tapasit hänet!

He ovat hurmaavia väkijoukossa. He hurmaavat ystäväsi, perheesi, läheisesi. He osaavat puhua ja viihdyttää. He ovat komeita ja kauniita. He ovat parasta mitä tiedät. Olet ylpeä, että hän haluaa olla kanssasi.

Onko tällainen ihanuus edes mahdollista?

Sitten kaikki muuttuu – vainoharhaisuus, mustasukkaisuus, kontrollointi

Narsistin on pakko saada hallita kaikkea ja kaikkia ympärillään. Hän suuttuu helposti ja menettää malttinsa, jos hänen kontrollin tunteensa on vaarassa. Hän ahdistuu, kun läheisesi yrittävät puhua sinulle siitä, miten olet muuttunut ahdistuneeksi, säikyksi ja vieraaksi tämän suhteen takia. Narsisti haluaa, että katkaiset kaikki suhteesi muihin. Koska hän haluaa pitää kaiken kontrollin sinuun itsellään.

Hän tutkii viestisi. Hän kuuntelee puhelusi. Sinä et saa puhua kenellekään muulle. Et saa flirttailla, et saa osoittaa huomaavasi muita. Yleensä hän itse on todella hurmaava ja filrttailee useille muille, useimmiten hänellä on monta suhdetta samaan aikaan, koska hänen on pakko saada tuntea olevansa ihana ja rakastettu. Hän pelkää yksinjäämistä enemmän kuin mitään muuta. Siksi hän ei siedä sitä, että joku ulkopuolinen puhuu hänestä pahaa. Voisit tajuta, että sinun pitäisi lähteä. Siksi kaikki tällainen viesintä ympäriltäsi on katkaistava.

Eron uhan alla hän syyllistää, anelee, pyytää, uhkailee

On tavallista, että narsisti sanoo tekevänsä itsemurhan, jos lähdet suhteesta. Hän ei voi elää ilman sinua.

Miten voit tehdä jotain tällaista hänelle? Miten voit olla niin julma, että lähdet, viet koko hänen elämänsä. Miten voit olla noin itsekäs? Etkö yhtään ajattele toisen tunteita? Olet kamala kusipää! Miten uskoinkaan ikinä, että muka rakastaisit minua! Et edes välitä siitä, että haluan kuolla!

Yleensä narsistin kanssa suhteessa oleva rakastaa puolisoaan tosissaan. Hän ei kestä kuulla, että rakas kuolisi, jos lähtisit pois. Sinä uskot, että kaikki voi muuttua vielä sittenkin paremmeksi. Hän on taas niin ihana ja sanoo, että hän kyllä muuttuu.

Jospa kaikki vielä muuttuisi. Yritetään vielä kerran.

Jos silti lähdet, hän uhkailee sinua. Hän ei tule jättämään sinua rauhaan. Hän kääntää kaikki ystäväsi sinua vastaan. Ja pahinta on, että hän kykenee näin myös tekemään. Muillehan hän on todella hurmaava. Pahimmillaan ystäväsi alkavat syyttää sinua kaikesta; miten sinä voit olla toiselle noin kamala. Menetät pahimmassa tapauksessa kaikki ihmissuhteesi, jotka sinulle jotain merkitsevät. Avioerossa hän saattaa kääntää lapsesi sinua vastaan. Menetät jopa oman vanhemmuutesi.

Ei ole ihme, että monet palaavat takaisin.

Minua syytettiin siitä, että puolisoni teki lapsen ex-tyttöystävänsä kanssa. Koska olin niin kylmä ja kamala hänelle, että hänen oli etsittävä lempeyttä muualta. Uskoin sen. Pyytelin anteeksi ja tunsin olevani ihan kamala ihminen. Miksen ollut ollut parempi hänelle? Miten olinkin saanut ajettua hänet toisen naisen syliin? Oma ajatteluni muuttui. Se todella muuttui. Aloin uskomaan häntä. Se oli pahinta.

Itsetunto tippuu nollaan

Syyttelyt, painostus, uhkailu, henkinen ja joskus myös fyysinen väkivalta johtaa siihen, että narsistin uhrin itsetunto tippuu nollaan. Hän tuntee, ettei voi elää ilman tätä toista. Kun henkinen kontrolli on niin vahvaa, on vaikea uskoa, että pärjää ihan omilla aivoillaan ja ajatuksillaan.

Pelottaa, mitä on ulkomaailmassa. Pelottaa, miten tulla enää toimeen muiden kanssa. On elänyt niin kauan niin erilaisessa ympäristössä, että ero ja uusi elämä tuntuu pelottavalta. Siksi tähän vanhaan jääminen voi tuntua helpommalle.

Ja sitä ihan oikeasti uskoo, että on huono ja kamala ihminen, koska sitä on kuullut niin kauan. Aivopesu on toiminut. Ei usko, että enää kukaan voi sinua rakastaa sellaisena kuin olet. Tuntuu, että on menettänyt ihan kaiken itsetunnon ja itsensä rakastamisen taidon. Se on pelottavaa ja vaarallista.

Ja se pelko, säikkyminen ja ahdistus. On elänyt ehkä vuosikausia varpaillaan, pelossa, peläten joka sanaa ja tekoa, jos ne onkin toisen mielestä väärin. Siitä on vaikea päästä eroon. Se voi seurata sinua vuosikausia mukanasi suhteen jälkeenkin. Voit olla säikky ja pelästyä pieniäkin ääniä, ihmisjoukkoja tai sinuun kohdistuvaa huomiota.

Sosiaalisen kanssakäymisen taidot pitää opetella täysin uudestaan.

Kaikki eivät pääse eroon

Jotkut päättävät jäädä suhteeseen, vaikka tietävät sen olevan sairas. Jotkut luottavat, että toisen voi muuttaa, tai haluavat yhteisten lapsien takia jäädä. Jotkut rakastavat paljon, liian paljon lähteäkseen.

Jos päätät jäädä, on hyvä tutkia kirjallisuutta, miten narsistin kanssa voi elää. Siinä joutuu tukahduttamaan paljon omia tunteita ja ajatuksia, luopua omista unelmista.

Haluatko, että loppuelämäsi on sellaista?

Päätös on aina tehtävä itse. Jos eroon lähtee, tietää se vaikeaa polkua kohti tervehtymistä. Hyvin vaikeaa. Joidenkin haavat eivät parane koskaan.

 

Luethan omat tarinani suhteestani narsistiin: Kuolemanvaarallinen ote ja Kupla, joka hajosi

Narsistisuhteeni ei ollut kumpikaan lapsieni isistä.

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo facebook-sivujani?

X